Newsy

Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami

2015-07-30  |  06:00

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.

Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza to jednak, że w okresie letnim musimy z nich w ogóle rezygnować. Kawa jest uniwersalnym napojem, który świetnie smakuje także na zimno, a latem podana na zimno da nam zdecydowanie więcej orzeźwienia niż podana na gorąco – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Co prawda latem niemal każda kawiarnia serwuje kawy mrożone, ale taki napój równie szybko można przygotować w domu. Najpopularniejsza odmianą kawy mrożonej jest frappé, czyli mleko połączone z kawą, w podstawowej wersji bez dodatku cukru.

Jednym z szybszych sposobów na przygotowanie kawy mrożonej jest frappé lodowe. Potrzebujemy 2-4 kostek lodu, podwójnego espresso i cukru, najlepiej trzcinowego. Wrzucamy kostki lodu do blendera, dolewamy podwójne espresso, zasypujemy cukrem, miksujemy. Możemy na wierzch jeszcze pokusić się o bitą śmietanę – radzi Rafał Sanecki.

Kawa może być jednocześnie deserem, zwłaszcza gdy jest podana w formie cappuccino z lodami. Smak napoju wzbogacą dodatki takie jak czekolada, bita śmietana, syropy smakowe, owoce leśne czy herbatniki.

– Do przygotowania potrzebujemy 2 filiżanek cappuccino, 2 kulek lodów owocowych, wszystko miksujemy. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną, listkiem mięty i kruszonymi ciasteczkami – tłumaczy Rafał Sanecki.

Na upalne dni bariści polecają także kawę po wietnamsku.

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy mleka skondensowanego, podwójnego espresso i kostek lodu. Przygotowane espresso wlewamy do mleka skondensowanego, dorzucamy kostki lodu, a całość przyozdobimy bitą śmietaną lub takimi dodatkami, na jakie mamy w danym momencie ochotę – radzi Rafał Sanecki, ekspert marki Nivona.

Do przygotowania mrożonego napoju najlepiej wybierać łagodne gatunki ziaren, mieszkanki o niewielkiej zawartości kawy, np. z takie jak Robusta, która doskonale podkreśla aromat napoju.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.