Mówi: | Katarzyna Krupa |
Funkcja: | dziennikarka, ekspert ds. etykiety u protokołu dyplomatycznego |
Menu na przyjęciu ogrodowym musi być dostosowane do charakteru spotkania. Dobrze sprawdza się serwowanie przekąsek w małych porcjach
Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie. Ze względów praktycznych dania serwowane na garden party powinny być podawane w małych porcjach, łatwych do spożycia na stojąco. Do popularnych w Polsce przekąsek należą: koreczki, ale też grillowane mięso czy kiełbasa. Jeśli nie możemy z nich zrezygnować, to warto zadbać o odpowiednią formę ich podania. Do picia oprócz wody mineralnej i soków warto postawić na alkohole, m.in. wino i piwo oraz long drinki.
Garden party odbywa się zwykle w godzinach popołudniowych. Godzina rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia powinna być podana na zaproszeniu. Co ważne, punktualne przybycie oraz uczestnictwo w całym przyjęciu nie są wymagane. Można opuścić ogród po angielsku, czyli bez pożegnania. Nie dotyczy to jednak gospodarza – on powinien oficjalnie przywitać oraz pożegnać gości. W przypadku oficjalnych okazji i znaczących osobistości powinniśmy natomiast uczynić zadość wszelkim formalnościom.
– Chętnie organizujemy przyjęcia ogródkowe, tarasowe, bo chcemy być w kontakcie z naturą. Zainwestujmy więc w kwiaty, kolorowe dekoracje przyjemne dla oka, zadbajmy o efektownie podanie jedzenia. Najczęściej przyjęcia ogródkowe, tzw. garden party, to są przyjęcia stojące. Jeśli zapraszamy naszych gości na taką imprezę, to nie możemy zaserwować im kiełbasy z grilla, którą trzeba będzie kroić. Warto przemyśleć nasze menu i usunąć z niego wszystkie potrawy wymagające użycia noża – mówi agencji Newseria Katarzyna Krupa, dziennikarka, ekspertka ds. etykiety biznesowej i protokołu dyplomatycznego.
Menu niedopasowane do charakteru przyjęcia bardzo często jest przyczyną niezręcznych i kłopotliwych sytuacji.
– Zobaczmy, jak wówczas wyglądają wszystkie panie, które w eleganckich sukienkach siadają na przygotowanych pufach, łączą nogi w kolanach, kładą na nich talerze i próbują coś ukroić. Z boku wygląda to komicznie. Albo jest tak, że wszyscy atakujemy trzy stoliki koktajlowe, które służą raczej postawieniu sobie lampki wina niż stawianiu talerzy i krojeniu. Dlatego trzeba zadbać o to, aby potrawy były wygodne do zjedzenia. Jeżeli zdarzy się tak, że jesteśmy gośćmi takiego przyjęcia i zauważymy, że na stole znajdują się potrawy wymagające krojenia, po prostu ich nie nakładajmy – mówi Katarzyna Krupa.
Na przyjęciu w ogrodzie lepiej sprawdzają się małe porcje, które da się nabić na raz na widelec.
– Jeżeli przygotowujemy naszą ulubioną kiełbasę na grillu, pokrójmy ją w plasterki, nałóżmy na półmisek, nawet z cebulą, którą wcześniej przygotowaliśmy, każdy będzie mógł nałożyć sobie małą porcję na talerz. Podobnie z kaszanką, ona też nie musi być podana w całości, można przygotować ją tak, by np. nakładać łyżką z miski – mówi Katarzyna Krupa.
W przypadku, kiedy organizujemy przyjęcie stojące, doskonale sprawdzą się osobne bufety, np. stół z ciastkami i ciastami z owocami lub z małymi przekąskami.
– Zachęcam wszystkich do odejścia od stawiania butelek z napojami i alkoholami na stole z jedzeniem. Wszyscy mamy zwyczaj stawiania wody mineralnej, napojów gazowanych, soków w kartonie czy butelek z alkoholem na środku stołu. Tymczasem, ważną zasadą organizowania przyjęć, nie tylko w ogrodzie, jest wygospodarowanie dodatkowego stołu na napoje, alkoholowe i bezalkoholowe. Na stole powinny znajdować się tylko karafki z wodą połączoną z cytryną i miętą, ewentualnie mniej eleganckie dzbanki. Dobrze też zainwestować w coolery, do których włożymy białe wina czy bąbelki, które cieszą się popularnością na takich imprezach – mówi Katarzyna Krupa
Warto również zadbać o to, aby na garden party były miejsca do siedzenia, aby można było odejść na bok i sobie odpocząć.
– Jesteśmy narodem biesiadnym i nie chcę tego krytykować, jednak zachęcam gorąco do tego, by organizując imprezę na świeżym powietrzu, przygotować ją w jak najbardziej eleganckiej formie, wtedy wszystkim wokół będzie przyjemniej. Warto też zainwestować w serwetki, aby było ich sporo, na każdym możliwym stole: z deserami, z jedzeniem, z alkoholami, nawet z wodą, wszędzie powinny być serwetki – mówi Katarzyna Krupa.
W niektórych krajach lansowana jest moda, że na przyjęciach gospodarze powinni oprócz dobrego jedzenia serwować gościom rozrywkę. Często są to gry towarzyskie, wspólne muzykowanie, tańce, karaoke, rebusy – wszystko zależy wyłącznie od kreatywności gospodarzy i upodobań gości.
Czytaj także
- 2025-06-18: Większość Polaków sprzeciwia się wprowadzeniu euro. Problemem może być brak dobrej komunikacji
- 2025-05-28: Mietek Szcześniak: Odremontowałem stare gospodarstwo, a na polu zrobiłem kwitnący ogród. Jestem dendrologiem amatorem, potrafię przywrócić stare drzewa do owocowania
- 2023-08-22: Branża ślubna wciąż boryka się ze skutkami pandemii, inflacji i wojny. Wesel jest coraz mniej, zwłaszcza średniobudżetowych
- 2022-02-15: Robert Kochanek: W moim ogrodzie uciekam od świata, oddycham świeżym powietrzem i ładuję akumulatory [AUDIO]
- 2019-04-18: Katarzyna Bosacka: Nie należy zbyt długo grillować mięsa. Powstają w nim substancje rakotwórcze
- 2018-12-06: Dorota Wellman: Z fajnymi ludźmi można ciumkać suchy chleb, popijać go zwykłą wodą. Najważniejsze jest towarzystwo
- 2018-04-27: W maju Polaków czekają spore wydatki. Na organizację komunii dziecka muszą przeznaczyć średnio 3,6 tys. zł
- 2017-07-28: Stylizacje na przyjęcie w ogrodzie to kompromis między eleganckim ubiorem a wygodą. Panie powinny postawić na zwiewne sukienki, a panowie – na letnie marynarki
- 2017-06-06: Grillowanie nie takie zdrowe. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia grille węglowe
- 2016-09-02: Rośnie zapotrzebowanie na asortyment ogrodniczy. W sezonie dużą popularnością cieszą się meble ogrodowe, baseny i grille
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.