Newsy

Miejsce pochodzenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak

2014-10-07  |  06:40

Aromatyczne przyprawy i syropy to najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy według indywidualnego gustu. Aby nadać ulubionemu napojowi jeszcze bardziej indywidualny charakter, warto spróbować przygotować go z innych niż zazwyczaj ziaren. Na smak kawy ma bowiem wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. 

Kawiarnie zazwyczaj dysponują ograniczoną liczbą mieszanek espresso, na bazie których przyrządzana jest kawa. Zazwyczaj jest to mieszanka przeznaczona do kaw czarnych oraz druga do kaw z dodatkiem mleka. Popularne kawiarnie sieciowe oferują np. mieszankę ciemno palonych ziaren z Ameryki Łacińskiej, Azji i Pacyfiku o pełnym smaku z nutą karmelu, która idealnie nadaje się do przyrządzania kawy cappuccino i latte. Taką mieszankę można wykorzystać także w domu do samodzielnego przygotowania ulubionego napoju. Bariści zachęcają jednak do eksperymentowania i próbowania nowych rodzajów ziaren. Coraz więcej kawiarni wzbogaca swoją ofertę o nowe mieszanki espresso.

Jest to rewolucja w świecie kawowym, dlatego że swoją ulubioną kawę można wybrać i przyrządzić na kilka różnych sposobów. Możemy spróbować z shotem espresso z jednego regionu lub z shotem espresso z dwóch regionów. Jest to również bardzo ciekawa opcja dla tych, którzy kawę piją nie tylko w kawiarniach, lecz także w domu czy biurze. Mogą oni spróbować kawy na miejscu, na przykład na shotach z Gwatemali, i później taką kawę wypróbować u siebie w biurze czy domu – mówi Kamila Tarmas, kierownik kawiarni Starbucks, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Większość popularnych mieszanek powstaje na bazie ziaren kawy arabica. Coraz większe uznanie zyskują jednak także mniej znane kawy, jak np. Guatemala Antigua. Pochodzi ona z regionu Antigua w Gwatemali. Dojrzewa na dużych wysokościach, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny. Ziarna te są średnio palone, co sprawia, że idealnie komponują się z mlekiem i są świetną bazą do przyrządzania kawy latte lub cappuccino.

Gwatemala Antigua jest to bardzo specyficzny i wyjątkowy region, dlatego że wokół miasta Guatemala Antigua znajdują się trzy wulkany, które są cały czas aktywne i które cały czas dymią. I ten dym, ten pył wulkaniczny, przenika do gleby, co nadaje takiego specyficznego charakteru tym ziarnom. Kawa z Gwatemali jest kawą o takim lekkim posmaku czekoladowym i właśnie dymnym. Możemy tam w zapachu wyczuć orzechy włoskie, mleczną czekoladę i troszeczkę karmelu – mówi Kamila Tarmas z kawiarni Starbucks.

Na smak kawy największy wpływ ma moment jej zbioru oraz sposób łuskania. Duże znaczenie ma także kraj, a nawet region pochodzenia. Bariści zachęcają, aby nie przywiązywać się do wypróbowanych i lubianych ziaren, lecz eksperymentować z nowymi smakami z różnych stron świata. Takie poszukiwania przyczynią się do zwiększenia świadomości w zakresie przyrządzania kawy, jej obróbki i pochodzenia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.