Newsy

Mrożoną herbatę można przygotować samodzielnie. Będzie niskokaloryczna i zdrowa

2015-06-15  |  06:30

Mrożona herbata to najlepszy sposób na orzeźwienie podczas upalnych dni. Przygotowana samodzielnie jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa i niskokaloryczna. Nie zawiera bowiem szkodliwych konserwantów oraz substancji słodzących. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, jest jednak bardzo proste.

Wraz nadejściem ciepłych dni wraca ochota na zimne napoje. Obecnie na fali mody na zdrowe odżywianie powraca tendencja do samodzielnego przygotowywania napojów, głównie kompotów, ponczów i mrożonej herbaty. Własnoręcznie przyrządzona mrożona herbata zapewnia uczucie orzeźwienia w upalny dzień, a jednocześnie nie będzie zawierać  obecnych w gotowych napojach konserwantów oraz substancji słodzących. W zależności od użytych składników może także stanowić dobre źródło witamin i składników mineralnych. Pozwala ponadto delektować się smakiem prawdziwej herbaty, w gotowych napojach typu ice tea znajduje się bowiem tylko kilka procent ekstraktu z herbaty.

‒ Kiedy chcemy przygotować herbatę mrożoną, musimy pamiętać o tym, że inaczej się przygotowuje taki napój z mieszanki owocowej, ziołowej albo rooibosa, a inaczej przygotowuje się taki napój z prawdziwej herbaty czarnej, zielonej lub białej. Jeżeli mamy mieszankę owoców, ziół albo rooibosa, możemy zaparzyć to w ciągu 5-10 minut, wyjąć fusy, schłodzić w temperaturze pokojowej, wstawić do lodówki i właściwie herbata jest gotowa ‒ mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Przed podaniem takiego napoju należy wsypać do szklanki lub dzbanka lód, dodatki takie jak cytryna lub świeże liście mięty oraz cukier do smaku. Osoby dbające o linię mogą zastąpić cukier znacznie mniej kaloryczną stewią lub miodem. Aby zachować zdrowotne właściwości miodu, należy dodać go do herbaty już po jej przestudzeniu.

Przygotowując herbatę mrożoną z prawdziwej herbaty zielonej lub czarnej, należy natomiast zastosować zupełnie inny przepis. Herbata, która długo stoi wydziela bowiem wiele związków szkodliwych dla ludzkiego organizmu, m.in. substancje rakotwórcze. Najpierw należy więc zaparzyć herbatę w dzbanku w tradycyjny sposób. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty.

‒ W szklance przygotowujemy podwójną porcję lodu, możemy wrzucić różne dodatki: cytrynę, miętę, jakieś przyprawy czy korzenie, cukier, syrop z agawy, miód lub syrop klonowy, jeżeli lubimy to na słodko. I wtedy na tę podwójną porcję lodu wylewamy gorący napój, który schłodzi się automatycznie i będziemy mieli mrożoną herbatę, która będzie bardzo zdrowa i zachowa swoje właściwości, tylko będzie podana na zimno ‒ mówi  Julia Popcowa.

Samodzielne przygotowywanie mrożonej herbaty wymaga trochę czasu, nie jest jednak trudne. Sprzyja natomiast zachowaniu szczupłej sylwetki i zdrowia. Naturalna herbata, zwłaszcza zielona, zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze chroniące organizm ludzki przed działaniem wolnym rodników. Zmniejszają też ryzyko rozwoju miażdżycy. Zdaniem niektórych naukowców przeciwutleniacze zawarte w zielone herbacie mają też działanie przeciwnowotworowe.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.