Newsy

Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku

2014-12-02  |  06:40

Tradycyjnie 6 grudnia na rynek trafi najlepsze piwo 2014 roku. Tegoroczny Grand Champion czerwcowego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia to Dubbel Cieszyński, ciemne piwo w stylu belgijskim. Od godziny 18.00 napić się go będzie można w specjalnie wyselekcjonowanych punktach premierowych.

Tegoroczny Grand Champion konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia warzony jest według receptury Czesława Dziełaka. Podlaski piwowar już po raz drugi został doceniony przez międzynarodowe jury i zdobył główną nagrodę festiwalu. Jego Grand Champion to mocne piwo w stylu belgijskich, klasztornych piw dubeltowych. Ma ciemnobursztynowy kolor i składa się z sześciu rodzajów słodu, ciemnego syropu kandyzowanego, chmielu i drożdży. Warzenie piwa rozpoczęło się w pierwszych dniach października. Po fermentacji w otwartych kadziach trunek dojrzewał w tankach leżakowych w piwnicach Browaru Zamkowego w Cieszynie aż do połowy listopada. Wtedy trafił do butelek o pojemności 0,33 l.

– Charakteryzuje się on dużą słodowością, więc będzie na pewno pasował osobom, które nie lubią zbyt mocnej goryczki w piwie. Ta goryczka jest lekko wyczuwalna, ale dominują nuty słodowe, przyjemne dla języka. Jest aksamitne w smaku. Myślę, że to bardzo dobry trunek na jesień i zimę. Nie jest piwem sesyjnym, czyli nie można go wypić zbyt dużo, gdyż ma zawartość alkoholu na poziomie 8,5 proc. – mówi Katarzyna Antoniszewska, przedstawicielka Grupy Żywiec, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Dubbla najlepiej podawać w temperaturze nie niższej niż 8-14 stopni Celsjusza. Piwo to idealnie pasuje do dań na bazie ciemnego mięsa – dziczyzny, steków i mocno wędzonej ryby. Sprawdzi się także w towarzystwie sushi, serów typu brie i gouda, a nawet czekolady. Jak co roku premiera Grand Championa wiąże się z prezentacją typowych dla danego stylu opakowań, etykiet, kapsli, szkła i potraw. Do Dubbla dedykowany jest goblet, zwykle używany do picia czerwonego wina, wody i piw klasztornych. Sprzedaż Dubbla Cieszyńskiego rozpocznie się 6 grudnia o godzinie 18.00. Napić się go będzie można w punktach premierowych.

Na naszej stronie www.festiwal-birofilia.pl można znaleźć adresy punktów, które prowadzą premierę – tam będzie dostępna mapa. Każdy konsument będzie mógł znaleźć miejsce najbliższe swojemu miejscu zamieszkania, żeby napić się tego Dubbla w dniu premiery. Oficjalna premiera, na której będzie można spotkać twórców piwa, odbędzie się w warszawskim klubie Sketch, w Teatrze Wielkim, 6 grudnia o 18.00. Twórca receptury Czesław Dziełak otworzy pierwszą butelkę, dając tym samym znak do ogólnopolskiej sprzedaży – mówi Katarzyna Antoniszewska.

Grand Champion zazwyczaj warzony jest tylko raz w ilości ok. 500 hl, czyli do 150 tys. butelek. W sklepach dostępny jest tylko do wyczerpania zapasów. Jest to przedsięwzięcie zainicjowane przez Browamatora i Piwiarnię Żywiecką, a kontynuowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Od 8 lat podczas Festiwalu Birofilia w Żywcu międzynarodowe jury wybiera najlepsze piwo spośród wszystkich piw domowych, które w danym roku zwyciężyły w różnych stylach piwnych. W nagrodę najlepsze piwo jest warzone w Browarze Zamkowym w Cieszynie. W 2013 roku zwycięzcą po raz pierwszy został Czesław Dziełak, a na rynek trafiło jego Brackie Imperial IPA, mocno chmielona odmiana stylu Imperial India Pale Ale.

Więcej na temat
Handel Polacy coraz częściej sięgają po piwa niszowe, lokalne i marki premium. Nie brakuje też smakoszy, którzy sami je warzą Wszystkie newsy
2014-12-02 | 06:40

Polacy coraz częściej sięgają po piwa niszowe, lokalne i marki premium. Nie brakuje też smakoszy, którzy sami je warzą

Piwo stanowi blisko połowę sprzedaży alkoholu w Polsce. Prawie 90 proc. Polaków przynajmniej raz w ciągu roku sięgnęło po ten napój – wynika z badań

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.