Newsy

Polacy w kuchni wciąż czują się niepewnie i popełniają dużo błędów

2015-05-11  |  06:30

Co czwarta Polka stresuje się codziennym gotowaniem – wynika z badań przeprowadzone przez Millward-Brown na zlecenie Whirlpool. Brak doświadczenia powoduje, że przygotowując posiłki w  domu, 90 proc. osób popełnia te same błędy: gotują potrawy zbyt długo, nie znają sztuczek kulinarnych i boją się eksperymentować. Króluje kuchnia polska i włoska.

Zdaniem Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, najczęstszym błędem popełnianym w polskiej kuchni jest zbyt długie gotowanie potraw, przez co produkty tracą swoje właściwości odżywcze. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B.

Bardzo często przychodzą tutaj ludzie specjalnie po to, by zobaczyć, jak gotujemy ryby, głównie te białe, np. dorsza atlantyckiego, solę czy żabnicę, i wszyscy są tak zaskoczeni, że po minucie, po dwóch serwujemy rybę, kiedy oni by gotowali jeszcze 15 minut. To jest błąd, bo zbyt długie gotowanie zabija smak potraw. Tracą one swoje właściwości zdrowotne i witaminowe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marco Ghia.

Marco Ghia podkreśla, że Polacy nie stosują kulinarnych sztuczek, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak. Mają też problem z przygotowaniem dań kuchni innych krajów, tak by przypominały te oryginalne.

Duży błąd to dodawanie oliwy do suchego makaronu, jaki gotujemy. Makaron, jeżeli jest dobrej jakości, z mąki durum, to nie sklei się w wodzie. Dodawanie oliwy powoduje tylko jedno: że pokryje się on oliwą i nie będzie nabierał sosu. Sos będzie się ślizgał po makaronie i będziemy mieli makaron z jednej strony, a sos na dnie talerza. Drugi błąd związany z włoskim jedzeniem to za dużo sosu do makaronu – tłumaczy Marco Ghia.

Z obserwacji Marco Ghia wynika, że Polacy nie zawsze potrafią dobrać do posiłku odpowiedni gatunek alkoholu. Najczęściej sięgają po średniej jakości wina z supermarketu, które mogą tylko zepsuć smak potrawy.

Nie można pić Chianti z jakąś bardzo delikatną rybą, ale już Chianti ze skorupiakami jak najbardziej. Jestem wielkim pasjonatem wina i zwracam specjalną uwagę na butelki, które pojawiają się na stole. Na przykład do krwistego steku piękny szampan to będzie fantastyczna rzecz. Szampan możemy pić od początku do końca, zacząć z bąbelkami z aperitifem przez pierwsze i drugie dane, a na deser zmienić intensywność i jakość – mówi Marco Ghia.

Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków Europy.

Dla mnie jako Włocha bardzo ciekawe jest to, że według badań jesteśmy na czele jako najbardziej lubiana kuchnia Polaków. Na pierwszym miejscu włoska kuchnia, potem hiszpańska, grecka i francuska – mówi Marco Ghia.

Tradycyjne kursy gotowania nie przekonują jednak Polaków. Wiedzę kulinarną najczęściej czerpią z programów telewizyjnych i internetu. Chętnie też korzystają z zaproszeń na firmowe imprezy integracyjne połączone z pokazami gotowania.

By poprawić workflow, firmy wynajmują kucharzy, dzięki którym ludzie, którzy choć współpracują ze sobą na co dzień, to podchodzą do siebie z dystansem, używając narzędzi kuchennych, próbując łamać bariery, które normalnie są w firmie, w środowisku formalnym. Podczas wspólnego gotowania  i dyrektorzy, i niższe szczeble współpracują ze sobą, lepiej się poznają, jest duża interakcja – wyjaśnia Marco Ghia.

Kursy Akademii Kulinarnej Whirlpool mają przede wszystkim pokazać uczestnikom, jak czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni. Czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko stworzyć coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.