Newsy

Ponad połowa Polaków je zdrowe posiłki tylko w obecności bliskich i na randkach

2015-02-24  |  06:30
Mówi:Agata Ziemnicka-Łaska
Funkcja:konsultant Herbalife ds. odżywiania
  • MP4
  • Zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną. Tylko niewiele ponad połowa podejmuje jednak faktyczne działania. Z badań przeprowadzonych przez firmę Herbalife wynika, że ponad połowa Polaków nie robi nic, aby zadbać o kondycję fizyczną, a zdrowe posiłki jada wyłącznie w towarzystwie rodziny i na randkach.

    Z badań przeprowadzonych przez firmę Herbalife wynika, że aż 80 proc. Polaków chciałoby prowadzić zdrowszy tryb życia. 63 proc. z nich zdołało podjąć konkretne kroki, aby ten cel osiągnąć. Jednocześnie blisko 50 proc. respondentów nie podejmuje żadnej aktywności fizycznej, aby zadbać o sylwetkę i kondycję, a 59 proc. przyznaje, że zdrowe posiłki je tylko w towarzystwie rodziny lub na randkach. Tylko 2 proc. badanych przyznaje, że aby zdrowo się odżywiać nie potrzebuje obecności bliskich, a pełnowartościowe posiłki to dla nich sposób na zdrowie i dobrą kondycję fizyczną.

    – Jemy zdrowo, bo to jest modne. Wydaje mi się, że jest niewiele osób rozumie, co tak naprawdę jest zdrowe, co odżywia organizm, a co jest mało kaloryczne, bo to są gigantyczne różnice, co mojemu ciału da zdrowie, a co spowoduje, że będę szczuplejsza, czyli patrząc na nowoczesne diety pozbędę się wody i obniżę wagę – mówi Agata Ziemnicka-Łaska, konsultant Herbalife ds. odżywiania, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    Z badań firmy Herbalife wynika, że Polacy odżywiają się zacznie gorzej niż mieszkańcy innych krajów europejskich. 24 proc. mieszkańców Holandii, Francji, Słowacji, Wielkiej Brytanii i Niemiec zadeklarowało, że zachowuje zdrowe nawyki żywieniowe codziennie. Spotkania towarzyskie i randki traktują natomiast jako możliwość chwilowego zapomnienia o diecie i zabawy.

    Zdaniem ekspertów Polacy mimo wszystko odżywiają się coraz lepiej. Coraz więcej Polaków rozumie, że zdrowe odżywianie to podstawowy warunek nie tylko dobrego wyglądu, lecz także długiego i zdrowego życia. Duży wpływ na żywieniowe nawyki Polaków mają wzorce płynące z Europy Zachodniej i Południowej.

    – Idealna jest dieta śródziemnomorska, bogata w antyoksydanty, warzywa, owoce, czerwone wino, oleje – bardzo dużo jest tam tłuszczów roślinnych. Jest też kultura jedzenia oparta na świadomości – to jem, tego nie, to mi służy, to mi nie służy, to czasem, a to codziennie. Myślę, że dzięki podróżom my też przejdziemy na zdrowy tryb życia. Może na przykład czasem odchudzimy pierogi, może bez słoniny, może będzie do tego sałata, a może trochę inne proporcje: mniej zasmażki, a więcej zielonych warzyw – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

    Zmiana stylu życia wymaga przede wszystkim dobrego planu. Aktywność fizyczną należy zacząć od krótkiego spaceru codziennie po pracy. Jeśli chodzi o odżywianie należy przede wszystkim zrezygnować z jedzenia typu fast food oraz posiłków w restauracjach lub stołówkach w miejscach pracy. Posiłki powinny być przygotowywane samodzielnie, wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu: sałatkę do pracy można sporządzić dzień wcześniej i przechować przez noc w lodówce. Dietetycy przekonują, że nawet bardzo zapracowane lub nielubiące gotować osoby mogą zachowywać zdrowe nawyki żywieniowe.

    – Można skorzystać z gotowych produktów, np. mrożonek, które sami przygotowaliśmy. Można także skorzystać z suplementacji, czyli posiłków przygotowanych przez specjalistów. Wtedy mamy w odpowiednich proporcjach dobrane wszystkie składniki, wystarczy, że dodamy to do mleka, wody czy soku i mamy z tego gotowy posiłek w minutę – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

    Dobrym rozwiązaniem jest także zamówienie do domu czy miejsca pracy cateringu dietetycznego. Zapewnia on do pięciu pełnowartościowych, opracowanych przez dietetyka i dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta, posiłków.

     

     

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Muzyka

    Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi

    Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.

    Ochrona środowiska

    Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

    Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.

    Gwiazdy

    Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

    Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.