Mówi: | Natalia Chybzińska |
Funkcja: | specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia |
Firma: | Kukuła Healthy Food |
Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność
Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany. Święta Wielkanocne to okres, w którym na stołach królują ciężkostrawne dania. Jeśli jednak dokonamy drobnych zmian w przepisach, możemy cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw bez wyrzutów sumienia.
– W tym roku niezwykle ważne jest, aby posiłki wielkanocne były nie tylko smaczne, lecz również wzmacniały odporność. Przygotowując potrawy, zwróćmy uwagę, aby nie obciążały żołądka, ponieważ to niekorzystnie wpływa na układ immunologiczny – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Natalia Chybzińska, dietetyczka i kierownik ds. żywienia w Kukuła Healthy Food.
Tradycyjne wielkanocne przysmaki często są kaloryczne. Królują wówczas wyroby mięsne i sałaty z dodatkiem majonezu. Ekspertka zwraca uwagę, że warto zredukować zawartość tłuszczu w tych posiłkach do niezbędnego minimum. To pomoże utrzymać zgrabną sylwetkę, a także korzystnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie.
– Dania wielkanocne mogą być nie tylko tradycyjne i smaczne, lecz także zdrowe. Musimy tylko odrobinę je zmodyfikować poprzez dodanie naturalnych produktów o właściwościach antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych. W tym celu możemy użyć imbiru, kurkumy, jogurtu naturalnego, miodu czy kiszonek – tłumaczy.
Jeśli gotowanie nie sprawia nam przyjemności lub nie mamy czasu, aby przygotować potrawy dla całej rodziny, możemy zamówić je w firmach oferujących dietetyczny catering. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że na wielkanocnym stole pojawią się produkty dobrej jakości. Natalia Chybzińska tłumaczy, co można zrobić, żeby samemu przyrządzić lekkostrawne dania.
– Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez białego barszczu czy żurku, polecam przygotowanie ich na wywarze z dużej ilości warzyw, takich jak marchew, por, seler czy cebula. Pod koniec gotowania warto dorzucić dwa ząbki czosnku czy też łyżkę tartego chrzanu, które mają właściwości antybakteryjne. Zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego czy greckiego – zwraca uwagę.
Według ekspertki na świąteczny obiad idealnie sprawdzi się pieczony dorsz lub gotowany łosoś. Dobrą alternatywą dla ryb może być filet z piersi indyka lub udziec wołowy. Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, szałwia oraz tymianek nie tylko wspomogą smak potraw, lecz również zadziałają antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
– Wypieki przygotowujmy tak, by miały niższą zawartość cukru oraz tłuszczu. Zamiast mąki pszennej dobrze jest użyć pełnoziarnistej, orkiszowej czy też gotowanej kaszy jaglanej. Z kolei masło można zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Zamiast cukru sprawdzi się ksylitol – zauważa dietetyczka.
Jaja z majonezem, sałatka warzywna oraz pasztet to dania, które podczas Świąt Wielkanocnych pojawiają się w większości domów w Polsce. Przyrządzone zgodnie z tradycyjną recepturą mogą powodować niestrawność. Dobrze jest zatem unowocześniać przepisy.
– Jaja można nafaszerować pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku lub suszonych pomidorów. Do sałatki warzywnej, oprócz tradycyjnych gotowanych warzyw, dobrze jest dołożyć cebulę, kiszone ogórki oraz jabłko. Majonez z łatwością zastąpimy jogurtem naturalnym z dodatkiem kurkumy. Pasztet polecam przygotować z nasion roślin strączkowych – tłumaczy Natalia Chybzińska.
[DEPESZA] Połowa Polaków obetnie wydatki wielkanocne ze względu na pandemię. Tylko co trzecia osoba ich nie zmniejszy
To będą pierwsze tak nietypowe święta. Msze i spotkania rodzinne głównie online
Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy
Czytaj także
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2023-12-13: Kryzysy ostatnich lat zmieniły podejście do strategicznych rezerw państwa. Konieczne było wprowadzenie szybkiego reagowania i rozszerzenie katalogu zadań
- 2023-12-20: Medyczne fake newsy rozprzestrzeniają się jak choroby zakaźne: szybko i łatwo. Najbardziej podatni są ludzie młodzi
- 2023-12-07: W gabinetach lekarskich coraz więcej przypadków COVID-19 i grypy typu B. Polacy często jednak leczą się sami, niekoniecznie prawidłowo
- 2023-11-30: Wpływ poezji na samopoczucie zbadali naukowcy. Okazała się pomocna w walce z samotnością i radzeniu sobie z trudnymi emocjami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.