Mówi: | Agnieszka Piskała |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Firma: | Nestlé Polska |
Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej
Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż i zdrowe. Powinny też długo zachowywać swoje właściwości smakowe.
Decydując się na posiłek na świeżym powietrzu, powinno się unikać produktów, które źle znoszą wysoką temperaturę. Należą do nich wędliny, surowe ryby, mięso czy dania przygotowane na bazie niepoddanych obróbce termicznej jaj. Komponując piknikowe menu, dobrze jest również przestrzegać zasad zdrowego żywienia.
– Powinny się w nim znaleźć produkty bogate w białko, czyli na przykład pierś z kurczaka czy jajka na twardo, warzywa i owoce. Ale pamiętajmy, że podstawą naszej diety powinny być produkty zbożowe, które są dobrym źródłem energii. Nie zapominajmy więc zabrać romantycznej bagietki, która będzie wystawała z koszyka piknikowego, chociaż jako dietetyk zawsze zachęcam do tego, żeby zabrać ze sobą grahamki lub bułki pełnoziarniste – dodaje Piskała.
Piknik często związany jest z aktywnością fizyczną, dlatego warto pamiętać o właściwym nawodnieniu. Lepiej unikać słodkich napojów gazowanych, które tylko pozornie gaszą pragnienie, dostarczają niepotrzebnych kalorii i mogą powodować wzdęcia. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się woda niegazowana lub mrożona herbata, którą można zabrać w termosie.
Czytaj także
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-09-27: MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.