Newsy

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

2014-05-21  |  06:20
Mówi:Agnieszka Piskała
Funkcja:specjalista ds. żywienia
Firma:Nestlé Polska
  • MP4
  • Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż i zdrowe. Powinny też długo zachowywać swoje właściwości smakowe.

    To, co powinno być na pikniku, to produkty lekkie, ale na pewno poddane obróbce termicznej. Doskonale sprawdzają się na przykład grillowana pierś z kurczaka z sałatą, warzywa. Kolorowy kosz piknikowy na pewno powinien być bogaty w warzywa. Najlepiej brać te, które nie zmienią swojej struktury podczas dalekiej podróży – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

    Decydując się na posiłek na świeżym powietrzu, powinno się unikać produktów, które źle znoszą wysoką temperaturę. Należą do nich wędliny, surowe ryby, mięso czy dania przygotowane na bazie niepoddanych obróbce termicznej jaj. Komponując piknikowe menu, dobrze jest również przestrzegać zasad zdrowego żywienia.

    Powinny się w nim znaleźć produkty bogate w białko, czyli na przykład pierś z kurczaka czy jajka na twardo, warzywa i owoce. Ale pamiętajmy, że podstawą naszej diety powinny być produkty zbożowe, które są dobrym źródłem energii. Nie zapominajmy więc zabrać romantycznej bagietki, która będzie wystawała z koszyka piknikowego, chociaż jako dietetyk zawsze zachęcam do tego, żeby zabrać ze sobą grahamki lub bułki pełnoziarniste – dodaje Piskała.

    Piknik często związany jest z aktywnością fizyczną, dlatego warto pamiętać o właściwym nawodnieniu. Lepiej unikać słodkich napojów gazowanych, które tylko pozornie gaszą pragnienie, dostarczają niepotrzebnych kalorii i mogą powodować wzdęcia. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się woda niegazowana lub mrożona herbata, którą można zabrać w termosie.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Handel

    Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

    W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

    Podróże

    Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

    Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.