Mówi: | Zuzanna Antecka |
Funkcja: | psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” |
Soki i musy mogą zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika
Soki mają wartość odżywczą zbliżoną do warzyw i owoców, z których zostały zrobione. Szklanka soku dziennie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji – witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów. Z kolei zaletą musów owocowo-warzywnych jest duża zawartość błonnika. Badania pokazują, że Polacy piją coraz więcej soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych, a także jedzą coraz więcej musów. Już ponad 36 proc. ankietowanych uważa, że sok może doskonale zastąpić jedną z zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia porcji owoców i warzyw.
Zdaniem ekspertów do spraw żywienia nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych powinny być nie tylko warzywa i owoce, lecz także stuprocentowe soki i musy owocowo-warzywne.
– Soki i musy mają wartość bardzo zbliżoną do świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem mogą nam zastąpić jedną z tych pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Zawierają dużo witamin, dużo składników mineralnych, mają również specjalne bioaktywne składniki odżywcze, które mogą wspierać naszą odporność, które dbają o nasze ciało, o naszą urodę. Co ważne, te składniki są łatwo dostępne, rzeczywiście pijąc szklankę soku czy jedząc mus, mamy gwarancję, że dostarczamy sobie dużą ilość dobrych składników odżywczych dla naszego ciała – mówi agencji Newseria Zuzanna Antecka, psycholog, dietetyk, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Soki to w pełni naturalne produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców i warzyw. Producenci podczas procesu pozyskiwania soków dbają o to, aby ich jakość i skład były porównywalne do jakości soku otrzymanego bezpośrednio z owoców lub warzyw. Soki otrzymuje się za pomocą tłoczenia soku z miazgi lub mechanicznego przetarcia owoców i warzyw. Zgodnie z dyrektywą UE z 2012 r. zabronione jest dodawanie do nich barwników, substancji konserwujących, sztucznych aromatów oraz cukrów i substancji słodzących.
Zawarte w sokach i musach składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajane przez organizmy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdaniem ekspertów zamiast uzupełniać braki witamin czy soli mineralnych suplementami diety, lepiej włączyć do swojej diety soki i musy. Doskonale sprawdzają się one o każdej porze roku, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców czy warzyw.
– Musy owocowe zawierają również dużo błonnika. Błonnik jest taką substancją, która wypełnia nasz żołądek, daje nam poczucie sytości, sprzyja prawidłowemu oczyszczaniu naszego organizmu. Są więc one fajnym przetworem owocowo-warzywnym, który nie jest mocno przetworzony, który jest nadal naturalny, a który wesprze naszą odporność chociażby w okresie jesienno-zimowym – wyjaśnia Zuzanna Antecka.
Badania pokazują, że świadomość Polaków dotycząca wartości odżywczych soków i musów cały czas wzrasta. Coraz więcej osób chętnie włącza je do swojej diety. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, lecz także zmieniło się ich postrzeganie.
– Okazuje się, że Polacy wiedzą, że również musy owocowe i owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku cukru, że soki 100 proc. nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie mogą zawierać substancji słodzących i jest to bardzo wartościowe – mówi Zuzanna Antecka.
Zadaniem edukacji żywieniowej jest uświadomienie dzieciom, jak podejmować dobre decyzje żywieniowe, jak ważne są dobre nawyki i jakie znaczenie w diecie mają warzywa i owoce, również w formie soków i musów. Niestety w tej kwestii nadal pozostaje jeszcze wiele do zrobienia.
– Brakuje nam jednorodnego podejścia, każdy próbuje pracować na własną rękę. Nauczyciele próbują prowadzić edukację w szkole, rodzice edukację w domu, pojawia się również edukacja na poziomie ogólnopolskim, są różne programy edukacyjne, jak np. program edukacyjny, który powstał w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, skierowany do szkół podstawowych – mówi Zuzanna Antecka.
W Polsce konsumpcja soków stale wzrasta. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” 23,9 proc. osób zadeklarowało spożycie soków kilka razy dziennie, 33,3 proc. codziennie, a 25,9 proc. kilka razy w tygodniu.
Czytaj także
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2023-11-17: Rynek bakalii rośnie w dwucyfrowym tempie. Sprzyja mu trend zdrowego stylu życia
- 2023-09-12: Jedna trzecia mórz i oceanów jest przełowiona. Agresywne połowy działają na szkodę środowiska, gospodarki i bezpieczeństwa żywnościowego
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-15: Latem spożycie owoców i warzyw wzrosło do poziomów niewidzianych od pandemii. Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.