Mówi: | Magdalena Wołoszko |
Funkcja: | pediatra, ekspert BoboVita |
Ważnym elementem diety niemowląt są mięso i ryby. Powinno się je wprowadzać już na początku rozszerzania diety
Mięso i ryby stanowią źródło cennych składników odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie małych dzieci. Należy wybierać produkty bezpieczne, odpowiedniej jakości, wolne od antybiotyków, hormonów, konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Wprowadzanie nowych pokarmów warto rozpocząć od pojedynczych warzyw. Po około dwóch tygodniach należy wprowadzić owoce. Kolejny etap to zboża, mięso i ryby.
Pierwsze lata życia to okres intensywnego rozwoju młodego organizmu, dlatego dziecko potrzebuje odpowiedniego sposobu żywienia. W tym czasie kształtują się nawyki żywieniowe malucha, które mogą mieć wpływ na jego wybory żywieniowe w przyszłości. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez sześć miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki. Po ukończonym 17. tygodniu życia, ale nie później niż w 26. tygodniu należy rozpocząć rozszerzanie diety dziecka. Gdy dziecko przyzwyczai się do smaku warzyw, owoców czy kaszek, należy zdecydować się na kolejny krok w postaci wprowadzenia do jego jadłospisu delikatnych rodzajów mięs i ryb.
– Mięso i ryby to bogate źródło białka, wapnia, cynku, kwasu arachidonowego oraz żelaza. Zapasy żelaza dziecko tworzy w ostatnim trymestrze ciąży. One się wyczerpują ok. 6. miesiąca życia, stąd zalecenie o wprowadzaniu mięsa i ryb do diety niemowlęcia właśnie w tym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że organizm niemowlęcia potrzebuje znacznie mniej mięsa niż osoba dorosła. Na początku wystarczy ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie, podawanego wraz z przecierem warzywnym. Tę porcję należy stopniowo zwiększać do 20 g pod koniec 1. roku życia. Równie istotna jest częstotliwość podawania tych produktów – zgodnie z zaleceniami żywienia niemowląt 2–3 razy w tygodniu. Eksperci rekomendują takie gatunki mięs jak drób, czyli indyk, kurczak, gęś, kaczka, oraz jagnięcina i wołowina. Z ryb najlepiej wybierać tłuste ryby morskie.
– W diecie niemowląt zalecane są gatunki ryb wolno żyjących, poławianych na otwartych wodach oceanów, np. Oceanu Spokojnego, Oceanu Atlantyckiego – mówi Magdalena Wołoszko.
W pierwszych latach życia młody organizm jest wyjątkowo delikatny i bardzo intensywnie się rozwija, dlatego jakość i bezpieczeństwo podawanych na tym etapie posiłków to podstawa. Wybór oraz przygotowanie odpowiednich mięs i ryb często sprawia młodym rodzicom trudność, dlatego warto wybierać produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu, przeznaczone specjalnie dla najmłodszych. Mięso w takich posiłkach spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy (znacznie bardziej surowe niż w przypadku produktów ogólnodostępnych), jest wolne od antybiotyków i pochodzi z hodowli, w których nie stosuje się hormonów.
– Wybierając żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt, ze wskazaniem wieku, mamy pewność, że jest to żywność odpowiedniej jakości i bezpieczna dla najmłodszych – mówi Magdalena Wołoszko.
Zgodnie z prawem polskim i europejskim posiłki BoboVita zawierają wyłącznie mięso wolne od antybiotyków i hormonów. W posiłkach znajdują się ryby dziko żyjące, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów, takich jak południowo-zachodni Ocean Atlantycki czy Ocean Spokojny. Spełniają one wszelkie wymogi jakości na każdym etapie produkcji. Warto pamiętać o tym, że dieta niemowląt i małych dzieci powinna być wolna od żywności wysoko przetworzonej, także w zakresie stosowanych mięs i ryb.
– W diecie najmniejszych dzieci musimy unikać parówek, kiełbasek, konserw, ryb wędzonych. Zawierają one sporo konserwantów, barwników, soli oraz dodatków smakowych – mówi Magdalena Wołoszko.
Eliminowanie z codziennego jadłospisu malucha mięsa i ryb może się wiązać z niedoborami składników odżywczych, które trudno jest zastąpić. Właśnie dlatego wprowadzenie diety wegetariańskiej powinno być konsultowane z lekarzem pediatrą lub dietetykiem. Dieta wegańska natomiast nie jest zalecana dla dzieci i niemowląt. Warto również pamiętać o tym, że mimo rozszerzania diety eksperci zalecają kontynuację karmienia piersią – tak długo, jak jest to pożądane przez mamę i dziecko.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.