Mówi: | Mark Dorman |
Funkcja: | dyrektor ds. marketingu na terenie Europy |
Firma: | California Prune Board |
Wysokie wartości odżywcze suszonej śliwki kalifornijskiej. Usprawnia funkcjonowanie jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości
Suszone śliwki kalifornijskie zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, które zapewniają dobre zdrowie i samopoczucie. Są one przede wszystkim źródłem miedzi i potasu. To cenny składnik wielu potraw i niezbędny element zdrowej diety. Mogą być również wykorzystywane na przykład do wypieków, produktów mlecznych, koktajli owocowych, sałatek czy wyrobów mięsnych. Pasta oraz purée z takiej śliwki może być z kolei używane zamiast oleju czy tłuszczu.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g kalifornijskich suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Są one przede wszystkim źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Bakalie te mają również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Są słodkie w smaku, jednak nie zawierają żadnego dodatkowego cukru, a jedynie ten występujący w owocach naturalnie.
– Śliwki suszone mają wiele korzystnych właściwości. Zaliczyć do nich można błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na zdrowie. Prowadzimy wiele badań i śliwki suszone są jedynym naturalnym owocem certyfikowanym decyzją UE w zakresie prawidłowego funkcjonowania jelit. Wyniki prowadzonych przez nas badań sugerują także, że śliwki suszone mogą pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Współpracujemy w tym względzie z Międzynarodową Fundacją Osteoporozy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Mark Dorman, dyrektor ds. marketingu na terenie Europy, California Prune Board.
Nowe sposoby na wykorzystanie suszonej śliwki pod różnymi postaciami, California Prune Board promowała podczas III Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood w Warszawie.
– Uczymy ludzi, jak wykorzystywać śliwki suszone w nowatorski sposób, nie zapominając przy tym o tradycji. Tworzymy wiele nowych przepisów we współpracy z najlepszymi polskimi szefami kuchni, którzy przypominają nam również stare, historyczne metody wykorzystywania suszonej śliwki – mówi Mark Dorman.
Suszona śliwka jest sprzedawana także w formie purée, koncentratu, kostki, pasty czy proszku. Jest używana w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Na całym świecie producenci żywności, szefowie kuchni, mistrzowie cukiernictwa, piekarze i wędliniarze doceniają korzyści, jakie niosą za sobą produkty wytwarzane na bazie suszonej śliwki.
– Produkujemy śliwki suszone na wiele różnych sposobów, tak by mogły znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. Są cięte, siekane, w formie purée. Jest wiele różnych zastosowań śliwki suszonej w produkcji ciast, herbatników czy chleba. Purée z kolei znajduje się w jogurtach albo w mięsie – podkreśla Mark Dorman.
Śliwki kalifornijskie są smaczne, zdrowe i odżywcze. Stanowią świetną przekąskę, którą można ze sobą zabrać wszędzie – do pracy czy na spacer. Blisko połowa polskich konsumentów kupuje je co najmniej raz w miesiącu, a jedna czwarta – przynajmniej raz w tygodniu.
– Polacy jedzą dużo więcej suszonych śliwek niż wtedy, kiedy zaczęliśmy im przypominać o zdrowotnych i odżywczych zaletach tego owocu, a także o jego wszechstronności. A Kalifornia jest liderem zarówno pod względem badań i rozwoju, jak i sprzedaży tego produktu. Dzięki temu jesteśmy światowym liderem – dodaje Mark Dorman.
Najlepsze na świecie suszone śliwki pochodzą z Kalifornii. Żyzne gleby doliny Sacramento i San Joaquin oraz kalifornijskie słońce dają warunki do produkcji aromatycznych i słodkich owoców.
Czytaj także
- 2024-06-25: Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca
- 2024-06-12: Przedsiębiorcy wypowiedzą się na temat dekarbonizacji. Nowy indeks pokaże ich nastroje względem zielonej transformacji
- 2024-06-07: Polski sektor kosmiczny na fali wznoszącej. Trwa rewizja najważniejszych dla branży dokumentów strategicznych
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-05-20: Trwają intensywne przygotowania do polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Siedem eksperymentów jest już w trakcie budowy
- 2024-06-11: Wybuch wojny w Ukrainie napędził nowy wyścig zbrojeń. Polski przemysł stara się wykorzystywać te szanse
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-24: Ciech od czerwca będzie działać jako Qemetica. Chemiczny gigant ma globalne aspiracje i nową strategię na sześć lat
- 2024-04-17: Chiny przygotowują się do ewentualnej eskalacji konfliktu z USA. Mocno inwestują w swoją niezależność energetyczną i technologiczną
- 2024-04-05: Wydatki na zbrojenia nabierają tempa. Przez ostatnie 30 lat państwa NATO tkwiły w letargu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.