Mówi: | Anna Kempisty |
Funkcja: | psycholog kliniczny |
Firma: | DietaMedic |
Newsy
Zdrowa dieta lepsza niż suplementy
2014-01-22 | 06:20
Najzdrowszą metodą uzupełniania składników odżywczych jest zrównoważona dieta. Syntetyczne witaminy i związki mineralne powinny być stosowane tylko w szczególnych przypadkach. Nadmierne spożycie niektórych suplementów może mieć groźne konsekwencje, dlatego w celu ustalenia dawek warto skonsultować się z dietetykiem.
Urozmaicona dieta w większości przypadków jest w stanie spełnić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Witaminy i minerały pochodzące z żywności są wchłaniane i tolerowane przez organizm lepiej niż syntetyczne odpowiedniki, ponieważ ich działanie jest uzależnione od interakcji z wieloma innymi związkami chemicznymi zawartymi w danym produkcie spożywczym.
– Na pewno suplementami nie powinno się zastępować po prostu jedzenia. Suplement już z nazwy to rzecz, która jest świetna, jeżeli chodzi o uzupełnienie, natomiast nie zastąpienie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle psycholog kliniczny Anna Kempisty z gabinetu DietaMedic.
W niektórych przypadkach zażywanie suplementów jest konieczne. Witamina D, której głównym źródłem jest synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych, powinna być suplementowana od września do kwietnia. Suplementy jodu lub woda mineralna wzbogacana w jod są niezbędne przy wykluczeniu z diety soli. Osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny uzupełniać witaminę B12. Suplementy są również wskazane przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze, np. w ciąży oraz w przebiegu niektórych chorób, jednak ich rodzaj oraz dawkowanie ustala lekarz.
– Polecam suplementy, jeżeli ktoś ma niedobory różnych minerałów, witamin, to jest coś wspaniałego. Jeśli ktoś chce zadbać o dietę, warto zwrócić się do dietetyka po informacje, co przykładowo zawiera cynk, co zawiera magnez, które produkty warto w związku z tym częściej spożywać – mówi Anna Kempisty.
Warto pamiętać, że zbyt wysokie spożycie syntetycznych witamin i minerałów może mieć poważne skutki uboczne. Przykładowo, długotrwałe przyjmowanie suplementów beta-karotenu podwyższa ryzyko wystąpienia raka płuc. Co ciekawe, takiego działania nie wykazuje spożywanie tych samych dawek beta-karotenu z żywności.
Urozmaicona dieta w większości przypadków jest w stanie spełnić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Witaminy i minerały pochodzące z żywności są wchłaniane i tolerowane przez organizm lepiej niż syntetyczne odpowiedniki, ponieważ ich działanie jest uzależnione od interakcji z wieloma innymi związkami chemicznymi zawartymi w danym produkcie spożywczym.
– Na pewno suplementami nie powinno się zastępować po prostu jedzenia. Suplement już z nazwy to rzecz, która jest świetna, jeżeli chodzi o uzupełnienie, natomiast nie zastąpienie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle psycholog kliniczny Anna Kempisty z gabinetu DietaMedic.
W niektórych przypadkach zażywanie suplementów jest konieczne. Witamina D, której głównym źródłem jest synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych, powinna być suplementowana od września do kwietnia. Suplementy jodu lub woda mineralna wzbogacana w jod są niezbędne przy wykluczeniu z diety soli. Osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny uzupełniać witaminę B12. Suplementy są również wskazane przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze, np. w ciąży oraz w przebiegu niektórych chorób, jednak ich rodzaj oraz dawkowanie ustala lekarz.
– Polecam suplementy, jeżeli ktoś ma niedobory różnych minerałów, witamin, to jest coś wspaniałego. Jeśli ktoś chce zadbać o dietę, warto zwrócić się do dietetyka po informacje, co przykładowo zawiera cynk, co zawiera magnez, które produkty warto w związku z tym częściej spożywać – mówi Anna Kempisty.
Warto pamiętać, że zbyt wysokie spożycie syntetycznych witamin i minerałów może mieć poważne skutki uboczne. Przykładowo, długotrwałe przyjmowanie suplementów beta-karotenu podwyższa ryzyko wystąpienia raka płuc. Co ciekawe, takiego działania nie wykazuje spożywanie tych samych dawek beta-karotenu z żywności.
Czytaj także
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-08-05: Samoregulacja zawodowa ogranicza udział farmaceutów w reklamach i ich współprace płatne. Złamanie tych zasad grozi wszczęciem postępowania
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2022-12-20: Branża diet pudełkowych radzi sobie w kryzysie lepiej niż cała gastronomia. Firmy szukają jednak sposobów na skokowy wzrost cen energii
- 2022-11-18: Polacy coraz chętniej przechodzą na dietę pudełkową. Firmy cateringowe szukają sposobów, aby wygrać na tym konkurencyjnym rynku
- 2021-07-27: Większość rodziców popełnia wiele błędów związanych z żywieniem dzieci. 61 proc. z nich otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny
- 2020-11-16: Witamina przyszłości pomoże w walce z osteoporozą i rakiem. Jej ilość w przeciętnej diecie jest jednak niewystarczająca
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.