Mówi: | lek. med. Marek Nowakowski |
Funkcja: | dyrektor zarządzający |
Firma: | Axellus - producent tranu Mollers |
Zimą w Polsce powszechne są niedobory witaminy D3. Niektórzy powinni ją przyjmować nawet przez cały rok
Witamina D3 jest zwykle kojarzona ze zdrowiem kości i gospodarką wapniową, jednak coraz więcej badań wskazuje, że jej wpływ na organizm człowieka jest znacznie większy.
– Funkcje witaminy D3 są wielorakie. Jest ona przydatna zarówno dla dzieci, czyli w okresie rozwojowym, jak i dla osób dorosłych. Oprócz wspierania prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, witamina ta stymuluje układ odpornościowy, wpływa na funkcjonowanie tkanki tłuszczowej i mięśni oraz chroni przed nowotworami – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lekarz Marek Nowakowski, dyrektor zarządzający firmy Axellus, producenta tranu Mollers.
Udowodniono, że prawidłowy poziom witaminy D3 znacznie zmniejsza ryzyko raka piersi, jelita grubego oraz prostaty. Jej niedobór odgrywa również rolę w rozwoju m.in. cukrzycy typu I, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Głównym źródłem witaminy D3 jest synteza w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Pokrycie zapotrzebowania na ten składnik za pomocą diety jest niezwykle trudne.
W naszym rejonie geograficznym organizm może wytworzyć prawidłowy poziom witaminy D3 jedynie latem przy odpowiednio długiej ekspozycji na słońce pomiędzy godziną 10 a 15. Ze względu na użycie kremów z filtrami oraz zmiany w stylu życia, również w porze letniej pojawiają się jednak niedobory. Dlatego też eksperci polecają przyjmowanie suplementów witaminy przez cały rok u osób, u których synteza skórna jest niewystarczająca.
– Często zdarza się, że latem dzieci nie wychodzą na powietrze, a dorośli dużo pracują i chronią się filtrami. W związku z tym w naszej populacji występuje niedobór witaminy D3 – dodaje Marek Nowakowski.
Poza niewystarczającą ekspozycją na słońce, wskazaniami do całorocznej suplementacji są: podeszły wiek, otyłość oraz ciemna karnacja. Źródłem witaminy D3 zimą mogą być specjalne suplementy witaminowe lub tran, który zawiera także duże ilości kwasów Omega-3.
Czytaj także
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-08-12: Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży
- 2024-07-03: Firmy budowlane wyczekują na harmonogram największych krajowych inwestycji. Problemem mogą być terminy i brak rąk do pracy
- 2024-04-24: 72 proc. firm IT planuje podwyżki. W branży wciąż ogromna jest różnica w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2024-02-16: Anna Jurksztowicz: Powinniśmy mieć większą wiedzę na temat osteoporozy. Po 50. roku życia należy mierzyć wzrost i badać gęstość kości
- 2024-01-25: Kobiet w branży technologii i IT wciąż za mało. Ich aktywizacja mogłaby zapewnić spore korzyści im samym, firmom i gospodarce
- 2024-01-03: Kolejny wzrost płacy minimalnej dużym wyzwaniem dla firm. Większość z nich planuje podwyżki także dla pozostałych pracowników, ale w mniejszej skali
- 2023-11-07: Odzyskiwanie wody z mgły szansą dla obszarów zmagających się z jej niedoborami. Innowacyjna metoda pozwoli także usuwać z wody zanieczyszczenia
- 2023-09-01: Nowy system oczyszczania wody może być ratunkiem dla regionów dotkniętych niedoborami wody pitnej. Rozwiązanie ma być ekonomiczne i energooszczędne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.