Komunikaty PR

3 pomysły na sylwestrowe przekąski, które zachwycą Twoich gości!

2021-12-27  |  08:30
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 1.45 MB )

Na idealną imprezę składają się trzy czynniki – doborowe towarzystwo, wesoła atmosfera i pyszne jedzenie. Jeśli w tym roku organizujesz sylwestrową domówkę, najlepiej z wyprzedzeniem zaplanuj menu, którym uraczysz swoich gości. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdzą się potrawy podane w formie przekąsek, które smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Dzięki temu nie będziesz tracić czasu na podgrzewanie czy serwowanie dań i w 100% oddasz się zabawie. Przedstawiamy inspiracje na 3 pyszne przekąski, które zasmakują każdemu.

Sylwestrowa zabawa często trwa do białego rana, a tańce i bąbelki zwiększają apetyt, dlatego musisz zadbać nie tylko o wyjątkowy smak przekąsek, ale też ich odpowiednią ilość. Przygotowywanie menu to świetna okazja do eksperymentów w kuchni i zainspirowania się potrawami z różnych części świata. Na noworocznym stole doskonale sprawdzą się meksykańskie tacos, francuska deska serów czy… azjatyckie sushi. Sprawdź nasze pomysły i porady na ich przygotowanie!

Sushi dla początkujących

Chcesz zaimponować gościom? Zrób samodzielnie sushi – aby wyszło idealnie pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu ryżu. Przepłukuj go w misce do momentu, aż woda będzie przezroczysta, a po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia pod przykrywką na mniej więcej 15 minut. Wystudzony ryż doprawia się zalewą – możesz użyć gotowej lub przyrządzić ją samodzielnie – na ok. 100 g ryżu potrzebujesz 30 ml octu ryżowego i 1,5 łyżki cukru. Kolejnym istotnym składnikiem jest ryba – jeśli nie masz dostępu do świeżego i dobrej jakości produktu, zrezygnuj z serwowania jej na surowo i postaw na wędzonego łososia, pieczonego dorsza albo smażone w tempurze krewetki.

Sushi doskonale sprawdzi się także jeśli wśród gości mamy osoby na diecie roślinnej, dla których można przygotować maki z samymi warzywami i serkiem śmietankowym. Oprócz ogórka, papryki czy marchewki, warto też dodać marynowaną tykwę lub japońską rzepę. Dla wielu osób problemem jest zwijanie rolek – pomocna okazuje się specjalna mata bambusowa, która jest zazwyczaj częścią gotowych zestawów z podstawowymi produktami do robienia sushi w domu. Znajdziemy w nich takie składniki jak m.in. ryż, arkusze nori, imbir, wasabi czy sos sojowy – dodaje Anna Wodzyńska-Szklanko, Brand Manager sklepu Bee.pl, z szerokim asortymentem produktów spożywczych.

Przygotowanie sushi z wodorostami na wierzchu, czyli futomaków lub hosomaków, zacznij od położenia na bambusowej macie arkusza nori i rozłożenia na jego części cienkiej warstwy ryżu. Następnie pora na dodatki – ułóż je blisko krawędzi ryżu i zacznij zwijanie od tej strony, dociskając delikatnie matę do rolki. W przypadku uramaków – kawałków sushi zawiniętych w ryż, wystarczy przykryć matę folię spożywczą i ułożyć ryż jako pierwszą warstwę, a na nim nori i pozostałe składniki.

Deska przysmaków – dla każdego coś dobrego

Najłatwiejszą w przygotowaniu imprezową przekąską są różne smakołyki podane na desce, ale koniecznie wybierz dobrej jakości produkty – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Doskonale sprawdzi się połączenie twardszych odmian sera typu parmezan lub cheddar z miękkimi serami pleśniowymi – na przykład camembertem czy brie. Kolejnym elementem tzw. deski są wędliny – postaw na szynkę parmeńską, kabanosy oraz kiełbasy – najlepiej aromatyczne salami i chorizo. Kiedy masz już dwa bazowe rodzaje składników pora na dodatki, czyli paluszki typu grissini, krakersy, orzechy oraz oliwki. Nie zapomnij też wzbogacić całości owocami, warzywami, a także smarowidłami – hummusem, miodami i dżemem, które będą idealnie komponować się z serem.

Deska przysmaków musi wyglądać spektakularnie, co zapewnią odpowiednio ułożone składniki – zacznij od umieszczenia największych elementów na jej środku i dopiero później dodawaj resztę. W przypadku serów pleśniowych, wykrój z całości sera kilka trójkątów i połóż je obok reszty produktu, a twarde odmiany pokrój w grubą kostkę i nadziej na wykałaczki. Przy serze ulokuj mięso, ale zadbaj o jego prezentacje – skręcaj wędlinę w ruloniki, a jeśli szynka jest miękka i plastyczna, nadaj jej fantazyjny kształt. Z salami możesz stworzyć nawet…różę! Potrzebujesz do tego kieliszka od wina – na jego krawędzi nakładaj plastry salami, tak aby lekko na siebie nachodziły – po ok. 4 warstwach ”kwiat” będzie gotowy. Dodatki typu orzechy czy oliwki możesz rozsypać bezpośrednio na deskę i wypełnić nimi wolną przestrzeń lub przełożyć do mniejszych miseczek, tak jak dżemy, miód oraz sosy.

Meksykański street food po polsku

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć też taco, przekąski rodem z Meksyku, która zaspokoi apetyt gości na dłużej, a dzięki możliwości samodzielnego łączenia składników sprawi im dużo radości. Jak zabrać się za przygotowanie tacos? Zacznij od wyboru mięsa lub jego roślinnego odpowiednika – może to być zarówno wołowina, kurczak czy krewetki, jak i tofu lub po prostu fasola z puszki. Dopraw je czosnkiem i specjalną mieszanką przypraw do taco, a następnie usmaż. Gdy mięso jest gotowe przejdź do warzyw – pokrój cebulę, różne odmiany papryki, pomidory oraz porwij sałatę. Z cebuli i pomidorów, możesz również przygotować pico de gallo – świeżą salsę z dodatkiem oliwy, limonki i kolendry. Wykorzystasz je także do guacamole – nieodłącznego dodatku do tacos. Gdy mięso, warzywa oraz sosy będą gotowe, przełóż je do oddzielnych naczyń, w których będą serwowane. To samo zrób ze startym serem i kwaśną śmietaną.

Dodatki mogą być różne, ale podstawę taco stanowi kukurydziana tortilla. Zazwyczaj jest ona mniejsza niż te, których używa się do wrapów – w awaryjnej sytuacji zawsze można wykroić szklanką mniejsze koła z placków o większej średnicy. Nie tylko wielkość taco ma znaczenie – tortilla może być zarówno lekko podsmażona i miękka, jak i bardzo chrupiąca. W tym drugim przypadku sprawdzą się gotowe, kruche muszle do tacos, choć można je też przygotować samodzielnie. Wystarczy ułożyć placki na kratce do piekarnika, tak aby ich boki zwisały i tworzyły kształt litery U, a następnie piec w ok. 150 stopniach, aż do osiągnięcia rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości – radzi Anna Wodzyńska-Szklanko, ze sklepu Bee.pl.

Pomysłów na sylwestrowe dania i przekąski jest wiele – jeśli chcesz, aby goście długo wspominali nie tylko szampańską zabawę, ale też pyszne jedzenie postaw na oryginalne rozwiązania. Azjatyckie sushi, fantazyjna deska serów czy meksykańskie taco z pewnością zachwycą podniebienna wszystkich uczestników imprezy.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.