Komunikaty PR

4 popularne mity na temat produktów zbożowych w diecie malucha

2021-10-20  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.05 MB )

Produkty zbożowe zajmują bardzo ważne miejsce w codziennym jadłospisie niemowlęcia. Szeroki dostęp do informacji odnośnie ich wprowadzania sprawia jednak, że wybór tych właściwych może nie być dla rodziców oczywisty. Jak skomponować odpowiedni zbożowy posiłek, aby wspierał prawidłowy rozwój malucha? Obalamy istniejące na ten temat mity!

MIT: Produkty zbożowe w diecie niemowlęcia to puste kalorie

Zboża to – zaraz po warzywach i owocach – ważny składnik diety już na początku jej rozszerzania. Na etapie, kiedy mleko mamy lub mleko modyfikowane przestaje być dla dziecka wystarczającym pokarmem, produkty zbożowe pełnią istotną rolę posiłków uzupełniających. Zawarte w nich węglowodany stanowią przede wszystkim podstawowe źródło energii dla rozwijającego się mózgu i aktywności fizycznej. Zboża pomagają także bilansować jadłospis, dostarczając organizmowi białko roślinne, witaminy z grupy B, a także magnez czy cynk[1].

MIT: Nie ma znaczenia, jakie produkty zbożowe pojawią się w diecie malucha

Produkty zbożowe to – zaraz po warzywach i owocach – jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających. Wybierając je dla malucha, trzeba pamiętać, że młody organizm jest bardzo delikatny, dlatego posiłki, które trafią do jego żołądka, nie są mu obojętne. Produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci – w tym należące do tej kategorii kaszki – to wsparcie w żywieniu najmłodszych. Receptury takich produktów opracowywane są przez ekspertów w zakresie żywienia, a zawarte w nich zboża spełniają nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Widoczne na opakowaniu takiej żywności wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb dziecka na konkretnym etapie jego rozwoju.

MIT: Zboża zawierające gluten można wprowadzać do diety dziecka po 1. roku życia

Gluten, czyli białko roślinne, to popularny alergen, który znajduje się w produktach zbożowych. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów małe ilości glutenu należy wprowadzać do diety dzieci w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca do ukończenia 12. miesiąca życia, przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka na nowy produkt[2]. Na początku wprowadzania glutenu dobrem wyborem będzie delikatna kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy.

MIT: Niemowlę nie będzie najedzone po zjedzeniu kaszki

Kaszki przygotowane zgodnie z opisem na opakowaniu stanowią dla dziecka pełnowartościowy[3] posiłek. Dostarczają energię – pod postacią węglowodanów, białka i tłuszczu – a także witaminy i składniki mineralne w odpowiednio dopasowanych do potrzeb malucha proporcjach. To pyszne zbożowe propozycje, które świetnie sprawdzą się zarówno jako wartościowe śniadanie – dostarczające energię już od początku dnia, jak i jako ostatni posiłek przed snem.
 

FAKT: Delikatna kaszka to idealny wybór już na początku rozszerzania diety

Podczas pierwszych kroków w zapoznawaniu malucha ze smakiem zbóż dobrze sprawdzą się łagodne kaszki o gładkiej konsystencji oraz o dobrze akceptowanym przez niemowlęta składzie – bez dodatku cukru*, bez konserwantów**, bez barwników**, a także bez oleju palmowego. Przykładem takich produktów są propozycje BoboVita Moja pierwsza kaszka. Swój delikatny i pyszny smak zawdzięczają starannie wyselekcjonowanym i dopasowanym do wieku dziecka zbożom (takim jak ryż i pszenica), uwielbianym przez maluchy owocom (jak banan i malina) oraz wanilii. Już od pierwszej porcji – dzięki zawartym w nich witaminom i składnikom mineralnym – wspierają prawidłowy rozwój i układ odpornościowy** dziecka.


Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Zgodnie z przepisami prawa wszystkie kaszki BoboVita zawierają tiaminę, natomiast kaszki mleczne dodatkowo: witaminę A, D i wapń.

* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.

** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów i barwników.

*** Kaszki BoboVita Moja pierwsza kaszka zawierają jod dla wsparcia rozwoju poznawczego, żelazo i witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz wapń i witaminę D dla prawidłowego rozwoju kości.

 


[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[2] Tamże.

[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Trudne nowego początki – czyli o czym warto pomyśleć w pierwszym okresie macierz Biuro prasowe
2024-09-30 | 17:00

Trudne nowego początki – czyli o czym warto pomyśleć w pierwszym okresie macierz

Narodziny dziecka to jedno z najpiękniejszych, ale i najbardziej wyczerpujących doświadczeń w życiu kobiety. W ferworze opieki nad noworodkiem często trudno pamiętać o własnych
Dziecko Adaptacja pierwszoklasisty okiem ekspertów - poznaj praktyczne wskazówki
2024-09-30 | 16:00

Adaptacja pierwszoklasisty okiem ekspertów - poznaj praktyczne wskazówki

Początek września to dla wielu rodziców czas pełen wyzwań - zwłaszcza dla tych, których dziecko po raz pierwszy przekracza szkolne progi. Związane są one nie tylko z
Dziecko Jak zachęcić, by nie zniechęcić? Dylematy rodziców i potrzeby najmłodszych.
2024-09-30 | 15:45

Jak zachęcić, by nie zniechęcić? Dylematy rodziców i potrzeby najmłodszych.

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią często niechęć, brak siły i motywacji. Zbyt wiele na głowie również prowadzić może do wypalenia i pogorszenia samopoczucia.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej

Wokalistka już po raz drugi w swojej karierze została zaproszona do udziału w show French Touch. Pięć lat temu na scenie towarzyszył jej Willy William i w duecie zaśpiewali utwór „Ego”. Margaret zaznacza, że nie było to łatwe zadanie, bo po prostu nie zna języka francuskiego. I do tej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo choć podoba jej się brzmienie tego języka i lubi słuchać Francuzów, to jej samej dużą trudność sprawia wymowa poszczególnych słów. Dlatego też i tym razem liczy na wyrozumiałość artysty, z którym będzie współpracować.

Media

Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi

W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle aktorka zdradza, że zawodowo jest teraz mocno zaangażowana w dwa projekty. Pracuje nad kolekcją bielizny dla znanej marki i nad kanałem wideo, w którym będzie testowała menu w różnych warszawskich restauracjach i rozmawiała z ciekawymi gośćmi. Przed wakacjami Monika Mrozowska zaskoczyła też diametralną zmianą fryzury, ale jak podkreśla – ta metamorfoza nie była wyrazem ekstrawagancji, nie chodziło też o charakteryzację do nowej roli.

Transport

Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki

Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.