Bezpłatne atrakcje sportowe dla dzieci podczas Poznań Run Expo
- Pomiar szybkości oraz składu masy ciała
- Ćwiczenia zwinnościowe oraz zręcznościowe w ramach specjalnego toru przeszkód z nowoczesnym sprzętem gimnastycznym
- Gry na szybkość reakcji, percepcję oraz szybkość podejmowania decyzji z wykorzystaniem technologii BLAZEPODS oraz FeetLight.
Kiedy: 14 kwietnia 2023 (piątek) od 10:00 – 20:00
Gdzie: Międzynarodowe Targi Poznańskie, ul. Głogowska 14 - Stoisko Fundacji MultiSport
Wstęp bezpłatny
Podczas wydarzenia Poznań Run Expo w godzinach 10:30-12:00 zorganizowana zostanie „Lekcja WF-U z Mistrzami”. W tym czasie kilkaset dzieci sprawdzi się w specjalnie przygotowanym obwodzie stacyjnym z szeroką gamą konkurencji. Ćwiczenia odbędą się pod opieką trenerów, a rozgrzewkę poprowadzą zdobywcy wielu tytułów mistrzowskich- lekkoatleta Marek Plawgo, wioślarze - Natalia Madaj-Smolińska i Michał Jeliński oraz pływak Kacper Majchrzak.
Więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć na stronie: https://runexpo.pl/pl oraz na Facebooku Fundacji MultiSport.
***
Fundacja MultiSport powołana w 2021 przez Benefit Systems skupia swoje działania na grupach najbardziej potrzebujących, promując aktywność prozdrowotną wśród dzieci i młodzieży oraz przełamując stereotypy dotyczące sportu wśród osób z niepełnosprawnościami. Zgodnie z jej filozofią, dostęp do nowoczesnej infrastruktury sportowej powinni mieć wszyscy, bez względu na wiek czy możliwości psychofizyczne. W ramach Fundacji MultiSport działa program Aktywne Szkoły MultiSport, w którym wykwalifikowani trenerzy oraz instruktorzy prowadzą nowoczesne zajęcia sportowe dla dzieci i młodzieży m.in. w nowoczesnych klubach fitness. Fundacja MultiSport jest także pomysłodawcą kampanii społecznej Pełni Sportu, której celem jest popularyzacja aktywności ruchowej wśród osób z niepełnosprawnościami, a także zajęć MultiSportowych z elementami gimnastyki korekcyjno-kompensacyjnej, skierowanych do dzieci korzystających z wychowania przedszkolnego oraz uczniów szkół podstawowych klas I-VI. Celem projektu jest profilaktyka i korekta wad postawy oraz zachęcanie uczniów do regularnej aktywności fizycznej.
Novak Djoković: Olimpijskie złoto najważniejszym celem mojej kariery
Krakowianie pobiegną po protezę dla Kasi i rehabilitację dla Filipa
STORM i OKAM zapraszają na testy jednośladów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.