Bezpłatne wsparcie dietetyka dla pacjentów onkologicznych

Weronika Rudecka
MSL Group
Wołoska 9
02-583 Warszawa
weronika.rudecka|mslgroup.com| |weronika.rudecka|mslgroup.com
533533869
www.mslgroup.pl/
Prawidłowo odżywiony pacjent ma możliwość lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe. Tymczasem w trakcie choroby zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze często się zwiększa, a ich zapewnienie w odpowiedniej ilości, m.in. z powodu towarzyszących dolegliwości, może stanowić duże wyzwanie. Niedożywienie zaś może wpływać niekorzystnie na przebieg terapii. Każdy przypadek jest inny, dlatego też nie istnieje uniwersalna dieta i interwencja żywieniowa, stanowiąca odpowiedź na potrzeby wszystkich chorujących na nowotwory. W celu udzielenia pacjentom indywidualnego wsparcia zostały uruchomione bezpłatne telefoniczne konsultacje z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym. Mogą z niej korzystać pacjenci onkologiczni i ich opiekunowie z całej Polski.
Organizm chorego na nowotwór pracuje intensywniej niż osoby zdrowej, zmianie ulega m.in. metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu odpornościowego jest również zaburzone. Dlatego bardzo ważne jest, szczególnie w tym czasie, zadbanie o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, w tym zwłaszcza białka, na które zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego jest z reguły prawie dwukrotnie większe niż osoby zdrowej.
Nie zawsze jest to jednak proste. Zarówno sama choroba jak i stosowane terapie, mogą bowiem powodować dolegliwości wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia – pacjenci mierzą się m.in. ze spadkiem apetytu, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami odczuwania smaku czy zapachu lub wręcz mechanicznymi trudnościami z przyjmowaniem pokarmu. Obecność guza w okolicach układu pokarmowego może także upośledzać proces wchłaniania niektórych substancji. Dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach może stać się wtedy wyzwaniem, z którym może być trudno pacjentowi czy jego opiekunowi, poradzić sobie bez pomocy specjalisty. Dlatego właśnie, aby wesprzeć chorych onkologicznych oraz ich bliskich w komponowaniu codziennej diety dostosowanej do potrzeb pacjenta, uruchomiono bezpłatne konsultacje z profesjonalnym dietetykiem w postaci porad telefonicznych.
– W trakcie konsultacji można dowiedzieć się nie tylko tego, co powinien spożywać pacjent zmagający się z nowotworem, a czego unikać, ale także tego, jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami, które mogą pojawić się w wyniku prowadzonego leczenia przeciwnowotworowego np. metalicznym posmakiem w ustach. Można również uzyskać informacje na temat żywienia medycznego, stosowanego pod nadzorem lekarza, które może być wsparciem dla pacjenta w sytuacji, gdy nie jest on w stanie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jedynie tradycyjną dietą. Do wszystkich pacjentów oraz ich opiekunów podchodzimy indywidualnie i bazując na własnym doświadczeniu oraz wiedzy naukowej staramy się tak dopasowywać zalecenia żywieniowe do potrzeb pacjenta, aby były one realne dla niego do wdrożenia, a jednocześnie przyczyniły się do jak najlepszego odżywienia jego organizmu.– mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, jedna z dietetyczek udzielających bezpłatnych porad w ramach infolinii.
Na indywidualną poradę można umówić się, dzwoniąc pod numer: (22) 55 00 155 lub wypełniając formularz zapisu na stronie: https://cutt.ly/teleporady
Inicjatorem infolinii jest firma Nutricia Polska, której misją jest służenie ludziom najlepszą opieką żywieniową w najwrażliwszych momentach ich życia. Usługa jest realizowana przez dietetyków współpracujących z firmą Nutricia, w oparciu o ich ekspertyzę i doświadczenie w stosowaniu produktów Nutricia.

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.