Komunikaty PR

Bożonarodzeniowe pierogi w starym-nowym wydaniu

2021-12-21  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Choć tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga prawie XVII wieku, to wciąż nie serwujemy jej tak często, jak innych rodzajów drobiu. Zwyczaj spożywania tego szczególnego mięsa chce jednak przywrócić Witold Bednarski, pomysłodawca i założyciel firmy Złota Gęś. Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia marka proponuje zupełnie nową wersję tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, których dodatkiem będzie oczywiście gęsina.

 

W minionych wiekach obecność gęsiny na stołach była oznaką zamożności domowników. Dziś wyroby z niej są coraz częściej spotykane na półkach supermarketów. Gęś pieczona z jabłkami, faszerowane gęsie szyje lub pasztet z gęsich wątróbek – to tylko nieliczne przykłady, które znajdziemy w przepiśnikach naszych babć. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie produktami z powracającego do łask mięsa, Złota Gęś proponuje nowoczesną wersję klasycznej wigilijnej potrawy – pierogi z kapustą i grzybami z dodatkiem okrasy z gęsiej kiełbasy. Kiszona kapusta i zebrane jesienią, suszone prawdziwki z cebulą oraz świeżym czosnkiem to podstawa świątecznych pierogów, które znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa, z nowym, rzadko spotykanym na polskich talerzach smakiem, to coś, czym z pewnością zaskoczymy swoich gości. 

 

Świąteczne pierogi z okrasą z gęsiny

Farsz:

  • 350 g kapusty kiszonej

  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • przyprawa do bigosu (1 opakowanie) lub 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz świeżo mielony do smaku, sól do smaku

Ciasto:

  • 200 ml gorącej wody

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 300g)

  • szczypta soli

Okrasa z kiełbasy z gęsi:

  • 2 cebule

  • 200 g kiełbasy z gęsi Złota Gęś

  • 1 łyżka masła

Wypłukaną i posiekaną kiszoną kapustę zalej do połowy wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj przyprawy, namoczone przez noc grzyby oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Gotuj razem przez 2-3 godziny. Mąkę połącz z wodą oraz solą. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odetnij kawałek i rozwałkuj na cienki placek. Na wycięte szklanką koła nałóż łyżeczką farsz i sklej pierogi przy użyciu palców. Następnie wrzuć je do gotującej się, osolonej wody i wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na na maśle klarowanym do uzyskania złocistej barwy. Dodaj kiełbasę z gęsi pokrojoną w drobną kostkę i smaż razem, aż będzie chrupiąca. Przygotowaną okrasę nałóż na porcję pierogów.

 

Smaczna, sycąca i… zdrowa!

Urozmaicenie potrawy dodatkiem gęsiny dodaje jej nie tylko walorów smakowych, ale także wartości odżywczych. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie tego rodzaju mięsa? Nieliczni wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku, dostarcza ono wielu cennych minerałów, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk, a także witamin: A, E, PP oraz witamin z grupy B. To także źródło pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę serca i mózgu. Po wyroby z gęsi powinni sięgnąć także ci, którym zależy na prawidłowym poziomie cholesterolu we krwi.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców Biuro prasowe
2024-10-03 | 11:22

Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców

W 1931 roku podczas międzynarodowej konwencji ekologicznej we Florencji, narodziła się idea zwrócenia uwagi na problemy związane z ochroną fauny. Święto to, zainspirowane postacią
Styl życia Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
2024-10-02 | 13:00

Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów

W październiku w Krakowie nie zabraknie atrakcji dla osób starszych. W tym miesiącu obchodzone są aż dwa święta – Międzynarodowy Dzień Seniora oraz Europejski Dzień Seniora.
Styl życia Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!
2024-10-01 | 14:00

Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!

Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej odbędą się już 4 października. W trakcie wydarzenia, którego partnerem strategicznym jest Fundacja A.R.T., na seniorów czekają

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.