Komunikaty PR

Buraczek: lokalny superfood – mieszanka Bolero mix marki Eisberg

2020-11-24  |  12:50
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Burak czerwony to jeden ze składników mieszanki sałat, którą marka Eisberg przygotowała dla osób hołdującym zasadom zdrowego stylu życia. W mieszance Bolero mix znajdziemy bowiem buraczka  w najzdrowszej, pełnowartościowej wersji – na surowo. Pokrojony w cienkie paski idealnie komponuje się z pozostałymi drogocennymi dla zdrowia i urody składnikami: cykorią endywią i sałatą fryzyjską. Tak zbilansowana mieszanka pozwoli zaoszczędzić cenny czas, będąc doskonałą bazą dla m.in. rozmaitych sałatek.

Jesienią i zimą w naszym codziennym menu królują warzywa korzeniowe. I słusznie – zastrzyk dodatkowych witamin jest teraz szczególnie wskazany. Co sprawiło, że bohaterowie polskiej tradycji kulinarnej, jeszcze do niedawna kompletnie niedoceniani, znowu święcą triumfy w niejednej kuchni? Wystarczy bliżej przyjrzeć się choćby buraczkowi, tak wychwalanemu przez kulinarnych znawców.

Skarb polskiej ziemi, jak zwykło się mówić o buraku, to warzywo o właściwościach leczniczych. Zawiera naturalne barwniki-betalainy, które wzmacniają naszą odporność, chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia. Jedząc buraki zapobiegamy anemii, wspomagamy układ krwionośny, dbamy by poziom naszego cholesterolu był unormowany. Poza właściwościami zdrowotnymi burak wykazuje również szerokie zastosowanie w kuchni. Zastanawiasz się jak zaserwować buraka w roli przystawki? Prostym, a zarazem efektownym rozwiązaniem będzie carpaccio. Cienkie plasterki kolorowych buraków w połączeniu ze świeżą rukolą, serem kozim i orzechami włoskimi to idealne smakowe połączenie i prawdziwa uczta dla zmysłów. Upieczony burak idealnie odnajdzie się także w sałatkach. Stworzy świetne zestawienie z młodym szpinakiem, żurawiną i przyrumienionym na patelni serem halloumi. Gotowa mieszanka Bolero mix z buraczkiem będzie idealnym ukoronowaniem warstwowej sałatki na bazie soczewicy, awokado, jabłka, ogórków i papryki. Twoich gości zachwycą też łódeczki z liści cykorii. Wystarczy, że wypełnisz je mieszanką sałat z buraczkiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, a następnie polejesz ulubionym dressingiem. Nieco bardziej egzotyczną sałatkę przygotujesz łącząc mieszankę Bolero mix ze świeżym szpinakiem. Za dodatki idealnie posłużą: ananas, pomidory suszone i kotajlowe, ser feta oraz pestki słonecznika.

Mieszanka Bolero mix poza gwiazdą w postaci buraka, zawiera także równie zdrowe: cykorię endywią i sałatę fryzyjską. W liściach tej pierwszej znajdziemy glikozyd, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Poza tym, oba składniki są bogate w witaminę C, żelazo, potas, wapń oraz sole mineralne.

 

Bolero mix marki Eisberg

Gramatura: 180 g

Sugerowana cena: ok. 4 zł (Biedronka)

Składniki: burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska

 

_______________________________________________________________________________________

Grupa Eisberg z siedzibą w Zurychu w Szwajcarii to jeden z liderów w Europie i numer jeden w Szwajcarii i Europie Wschodniej w zakresie produkcji świeżych mieszanek sałat typu convenience, warzyw i owoców. Firma posiada cztery zakłady produkcyjne w Szwajcarii, po jednym w Polsce, Austrii, Rumunii i na Węgrzech. Zakład zlokalizowany w Legnicy zaopatruje partnerów handlowych w kraju, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Klientami Eisberg Polska są największe sieci handlowe oraz gastronomiczne.

www.eisberg.pl 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.