Cel na jesień: odporność
Odporność naszych organizmów naturalnie spada wraz z nadejściem jesieni. Kapryśna pogoda czy ograniczenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu sprawiają, że częściej zapadamy na różne infekcje i choroby. Jak wspomóc nasze organizmy w tym trudniejszym czasie?
Odporność to układ wielu komórek, narządów, mechanizmów, które mają chronić organizm przed chorobami, najczęściej infekcyjnymi. Dodatkowo, po zachorowaniu powodują łagodniejszy przebieg choroby i szybsze wyzdrowienie.
Układ odpornościowy można wspierać również w sposób niefarmakologiczny, przez odpowiednie, codzienne zachowania, takie jak zdrowy styl życia, na który się składa zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna oraz adekwatny wypoczynek.
Po pierwsze – dieta
To zdrowy, aktywny styl życia, obejmujący prawidłowe odżywianie, jest podstawowym warunkiem utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji. W diecie nie powinno zabraknąć cynku i selenu (pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego), żelaza (pomagającego w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny), witaminy C (pomagającej w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych) oraz witaminy A (pomagającej w utrzymaniu błon śluzowych w prawidłowym stanie).
Garść porad na jesienną aurę
Jak zadbać o swoją odporność podczas pierwszych jesiennych dni? Warto do swoich codziennych aktywności dodać kilka ważnych punktów:
- Zdrowa dieta – bogata w składniki odżywcze. Szczególnie polecane są wszelkie kiszonki, miód, czosnek, cebula, imbir, cytrusy. Obowiązkowo śniadania i ciepłe zupy.
- Aktywność fizyczna co najmniej 3 razy w tygodniu przez minimum 30-45 minut – nawet w postaci spacerów czy jazdy na rowerze.
- Zapewnienie ciału odpowiedniej ilości odprężenia, snu i wyciszenia.
- Odpowiednie nawodnienie organizmu.
- Unikanie używek i nadmiernego stresu.
- Hartowanie ciała, np. przez regularne morsowanie lub kriokomorę, wszystko to po konsultacji z lekarzem
- Dobrze dobrana suplementacja[1].
- Ubiór odpowiedni do kapryśnej pogody.
Z myślą o Twojej odporności
Jednym z elementów jesiennego wspomagania odporności jest suplementacja organizmu. Kiedy warunki pogodowe nie sprzyjają łapaniu promieni słonecznych ani spędzaniu długich godzin na dworze, warto postawić na produkty z wysoką zawartością kluczowych witamin i składników mineralnych, takich jak Immune Booster[2]. Ten suplement marki Herbalife Nutrition dostarcza witamin C i D oraz selenu i cynku, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ponadto witamina C, cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Zawiera również EpiCor, suchy produkt fermentacji drożdży o naukowo udowodnionej skuteczności.
Ekspert o odporności
Istnieją dwa rodzaje odporności. Pierwsza to odporność naturalna, która może być bierna, czyli polegająca na tym, że przeciwciała przechodzą do nas od matki. Kolejna to odporność czynna, wtedy gdy zachorujemy na daną chorobę np. ospę czy różyczkę. Wówczas nabywamy odpowiednich przeciwciał, przez co drugi raz nie będziemy już na daną chorobę chorować – mówi dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutrition.
Dodatkowo możemy mieć odporność sztuczną, czyli odporność wytworzoną poprzez szczepienia – wprowadzenie antygenu, na przykład pod postacią fragmentu bakterii lub wirusa tzw. odzjadliwionego (niepowodującego choroby), ale stymulującego nasz układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał. Dlatego po zetknięciu się po raz kolejny z taką bakterią lub wirusem, natychmiast mamy wyrzut przeciwciał i nie chorujemy lub chorujemy znacznie łagodniej – dodaje Paweł Rajewski.
Aby otrzymywać najświeższe informacje od Herbalife Nutrition, śledź nasz fan page, konto na Instagramie oraz odwiedzaj nutriportal.pl
[1] Suplementy diety są uzupełnieniem diety i nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej
i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
[2] Immune Booster to suplement diety i nie służy do diagnozowania, profilaktyki ani leczenia jakichkolwiek chorób.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.