Komunikaty PR

Chrzan – tradycyjny i wyrazisty dodatek

2020-11-28  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

W tradycyjnej kuchni polskiej chrzan uważany jest za jedną z najważniejszych przypraw, obecnie wykorzystywaną  głównie jako dodatek do mięs czy ciężkich potraw. Jednak jego potencjał jest dużo większy! Intensywny smak chrzanu może nie tylko uzupełnić inne dania, ale także odegrać główną rolę na talerzu.

Ta wyjątkowa przyprawa to nie tylko szczególny smak, ale także wiele cennych właściwości. Wśród licznych korzyści płynących ze spożycia chrzanu wymienia się wspomaganie trawienia, przyspieszanie metabolizmu oraz działanie antybakteryjne. Dania z jego udziałem będą więc nie tylko smaczniejsze, ale też bogatsze w wartości odżywcze. W jakich potrawach najlepiej wykorzystać chrzan?

Idealnie zbalansowany sos

Sos chrzanowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Doskonale uzupełni on smak nie tylko rozmaitych mięs, ale także warzyw lub kaszy. Sekretem jest znalezienie równowagi między delikatną kremowością a bardzo intensywnym aromatem chrzanu.

Zaczynamy od rozpuszczenia w niewielkim rondelku dwóch łyżek masła i dodania do niego dwóch łyżek mąki. Kiedy zasmażka nabierze złotego koloru, dolewamy do niej dwie szklanki bulionu i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie przygotowujemy pół szklanki śmietany 18% i dodajemy do niej odrobinę sosu, aby się nie zwarzyła. Wlewamy śmietanę do rondelka i znowu mieszamy. Podgrzewamy sos jeszcze przez chwilę, a gdy osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 lub 3 łyżki Chrzanu Luksusowego – w zależności od naszych preferencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Zupa w sam raz na zimę

W chłodne zimowe wieczory nic nie rozgrzewa lepiej niż  talerz ciepłej, sycącej zupy. A co możemy zrobić, żeby dostarczyła nam ona jeszcze więcej energii? Dodajmy do niej pikantny chrzan!

W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy czterema szklankami bulionu. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie, po czym zdejmujemy z ognia. Blendujemy aż do powstania gładkiego kremu, a na koniec dodajemy około dwóch łyżek Chrzanu Luksusowego (warto spróbować, czy taki poziom ostrości nam odpowiada) oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z podsmażonym, chrupiącym boczkiem lub czosnkowymi grzankami. Smacznego!

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.