Komunikaty PR

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

2020-12-23  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pierogami, barszczem, makowcem, ale…..czasami warto pomyśleć o innych potrawach i zaskoczyć gości perfekcyjnie upieczonym mięsem czy niekonwencjonalnym sposobem podania śledzi. Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczne dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy! 

Podstawowa porada najlepszych kucharzy to wykorzystanie tradycyjnych produktów o najwyższej jakości – aby mieć pewność, że podczas świątecznych przygotowań wszystko pójdzie po naszej myśli. Mogą być to świeże zioła zamiast suszonych, ryby i mięso od sprawdzonych producentów oraz sosy od firm z wieloletnim doświadczeniem. Doskonałym uzupełnieniem świątecznych potraw będzie z pewnością tradycyjna Musztarda Kielecka delikatesowa, która gości na polskich stołach od 1932 roku.

Śledzie w nowej odsłonie

W niektórych rodzinach podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się barszcz, a w niektórych grzybową lub rybną. W jednych pierogi, w innych kulebiak. Co pojawia się jednak  na prawie każdym wigilijnym stole? Odpowiedź jest prosta – śledzie. A gdyby tak podać je inaczej niż zazwyczaj, na przykład w formie sałatki? Bez wątpienia będzie pysznie!

Potrzebne składniki:

  • 4 filety śledziowe z oleju
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki groszku z puszki
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie paski i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłko, jajka i ogórki kiszone kroimy na trochę większe kawałki, po czym dodajemy do śledzi razem z cebulą. Na koniec dosypujemy groszek i łączymy wszystkie składniki z Majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową, śmietaną, solą oraz pieprzem.

Przepis na idealny schab

To danie, które doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie! Przedstawiamy przepis na idealnie soczysty i wspaniale aromatyczny pieczony schab z dodatkiem sekretnego składnika – Musztardy Kieleckiej delikatesowej.

Co będzie potrzebne do jego przygotowania?

  • ok. 1-1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • Musztarda Kielecka delikatesowa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, Musztardę Kielecką delikatesową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładnie smarujemy mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Schab najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia, dzięki temu będzie bardziej soczysty. Po wyjęciu mięsa z lodówki, wkładamy je do rękawa i szczelnie zamykamy, pozostawiając wewnątrz puste miejsce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60-80 minut, w zależności od wielkości schabu. Mięso dobrze jest pozostawić w rękawie aż do całkowitego ostudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 190g / 2,30 zł brutto

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.