Czy można zamrozić komórki tłuszczowe?
Sposobów na zadbaną i szczupłą sylwetkę jest wiele, ale większość z nich wymaga czasu i systematyczności w działaniu. A gdyby tak zamrozić niechciane komórki tłuszczowe, aby znacząco wzmocnić efekt wyszczuplenia? O metodzie kriolipolizy, która efektywnie wspomaga proces odchudzania opowiada lek. medycyny estetycznej Agnieszka Drożniak-Konstanty z krakowskiej Kliniki VESUNA.
Osoby, które pragną pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej muszą przede wszystkim pamiętać o podstawowej kwestii. Bez codziennego ruchu, zbilansowanej diety pełnej odżywczych wartości nie wskórają zbyt wiele. Leżąc na kanapie i jedząc niezdrowe jedzenie nie tylko narażamy swoją sylwetkę, ale i zdrowie. Dlatego u podstaw każdej decyzji o rozpoczęciu odchudzania musi leżeć zmiana codziennych nawyków.
Zdrowszy tryb życia to dobry początek, ale warto wesprzeć go dodatkowymi działaniami, takimi jak odpowiednie kosmetyki pielęgnacyjne czy zabiegi wspomagające walkę o szczupłą sylwetkę. Wysoką skutecznością wyróżniają się zabiegi medycyny estetycznej, które pomagają osiągnąć wymarzony efekt. Jednym z nich, wartym zwrócenia szczególnej uwagi, jest tzw. kriolipoliza.
Czym jest kriolipoliza?
To inaczej nieinwazyjna metoda zamrażania komórek tłuszczowych, a jej efekty porównywalne są do liposukcji. Zabieg wykonany tą metodą polega na zasysaniu próżniowym aplikatorem danej partii ciała, który przytrzymując tkankę tłuszczową schładza ją przez określony czas, co dla pacjenta jest praktycznie nieodczuwalne. W ten sposób działa on na całej powierzchni kłopotliwego obszaru, który pacjent chce wyszczuplić. W wyniku tak przeprowadzonego zamrażania, pod wpływem niskiej temperatury, komórki tłuszczowe ulegają zniszczeniu i obumierają. Po około 3-4 miesiącach w naturalnym procesie metabolicznym są wydalane z organizmu.
Skuteczność zamrażania komórek
W tkance podskórnej znajdują się komórki tłuszczowe, na które podczas kriolipolizy dogłębnie oddziałują bardzo niskie temperatury. Dzieje się tak dlatego, że komórki te składają się z nasyconych kwasów tłuszczowych, nieodpornych na zamrażanie. Natomiast narządy, które są zlokalizowane w ich okolicy pozostają bezpieczne, gdyż nie reagują na wspomniane zmiany ciepła.
Kriolipoliza jest zabiegiem całkowicie bezpiecznym. Przeciwwskazaniami do jej wykonania, ze względu na zdrowie pacjentów, jest ciąża, karmienie piersią lub spora nadwaga, której nie towarzyszy aktywny tryb życia. Przed rozpoczęciem terapii zawsze zaleca się konsultację z dermatologiem, aby je wykluczyć i zaplanować indywidualną terapię.
Antyoksydacyjne, wiosenne beauty-wyzwanie
Dieta a zdrowie jamy ustnej, czyli jakie produkty wspierają zdrowie naszych zębó
Czego potrzebują włosy kręcone?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.