Komunikaty PR

Czy trzeba bać się przetworzonej żywności?

2021-11-23  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Matczuk
Planet Partners sp.z.o.o.

Grodzka, 42/1
31-044 Kraków
k.matczuk|planetpartners.pl| |k.matczuk|planetpartners.pl
+48 666 300 014
https://planetpartners.pl/
Do pobrania info_pras ( 3.74 MB )

Ekspertka podpowiada, jak wybierać świadomie

Po „slow” i „comfort” przyszedł czas na rewolucję „processed food”, czyli żywności przetworzonej. Sam termin może mówić nam niewiele, ale przecież od lat korzystamy z różnego rodzaju przetworów, chociażby owocowych i warzywnych. I chociaż często żywność przetworzona kojarzy nam się źle, nie musi być niezdrowa. Ekspertka zarządzająca marką produktową odpowiada na pytanie: na co zwracać uwagę, by wybierać zdrowe produkty.

Jako żywność przetworzoną kojarzymy przede wszystkim kolorowe, gazowane napoje, słodycze i słone przekąski. Prawdą jest jednak, że zdecydowana większość produktów, które znajdujemy na sklepowych półkach, w jakimś stopniu poddana jest przetworzeniu. To właśnie stopień przetworzenia często decyduje o tym, czy dany produkt będzie miał negatywny wpływ na nasz organizm.

Jak wybierać świadomie?

Pierwszorzędnym celem w przypadku przetworzenia produktów jest przedłużenie ich trwałości – m.in. suszone owoce i mrożone warzywa są trwalsze niż świeże. Im wyższy stopień przetworzenia produktu, tym więcej różnych procesów przechodzi on, zanim trafi na sklepową półkę. Warto wiedzieć, które z nich są bezpieczne i dobre dla naszego zdrowia, a których warto unikać.

Po pierwsze musimy uświadomić sobie, że niektóre produkty muszą zostać poddane przetworzeniu, ponieważ inaczej nie nadają się do zjedzenia. Tak jest z wieloma gatunkami owoców, warzyw i innych roślin– mówi Katerina Navrátilová, Dyrektor Generalna Waterdrop CEE i dodaje: po drugie, fakt przetworzenia jakiegoś produktu nie jest sam w sobie niczym złym, wszystko zależy od w jaki sposób go przetworzymy, czy zostanie np. ususzony, zakonserwowany w cukrze, czy zamrożony, i jakich substancji użyjemy w tym procesie.

Nie bez powodu producenci umieszczają na opakowaniach składy produktów. Nawet jeśli nie znamy wszystkich wypisanych na etykiecie substancji, warto zwrócić uwagę na ich liczbę. Niepisana zasada mówi, że im dłuższy skład, tym bardziej przetworzony produkt. Jak wspomina ekspertka, samo przetworzenie produktu nie jest niczym złym, a niejednokrotnie poprawia nie tylko smak, ale też trwałość czy łatwość jego spożycia. Tak samo nasze mamy i babcie przygotowywały domowe przetwory, konserwując owoce i warzywa na zimowe miesiące.

Przetworzona żywność kojarzy nam się też negatywnie z „chemią”, dlatego warto wiedzieć, które z wykorzystywanych konserwantów (i w jakich ilościach) są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wiele substancji o skomplikowanych nazwach to tak naprawdę środki, które znamy z codziennego życia. Za przykład może stanowić węglan sodu, czyli soda stosowana w kuchni od dziesięcioleci.

Wybory, które mają znaczenie

Warto wybierać te produkty, które bazują na naturalnych składnikach. Słodzone napoje i słodycze często znajdują się w grupie bardzo wysoko przetworzonych produktów. Co zatem wybierać, by w dalszym ciągu móc cieszyć się ulubionymi smakami?

Na szczęście rynek oferuje nam coraz więcej alternatyw dla tradycyjnych słodkości i napojów. Zamiast słodyczy możemy wybrać przekąski na bazie warzyw i owoców: suszone owoce, owocowe „żelki” na bazie soku i im podobne.

Zamiast butelkowanych napojów warto sięgnąć oczywiście po wodę, ale by dodać jej smaku można skorzystać na przykład z mikrodrinków od Waterdrop. Tworzymy je na bazie roślin i owoców i chociaż poddajemy je procesom, takim jak suszenie i proszkowanie, zachowujemy ich naturalny smak i właściwości – wskazuje Katerina Navrátilová.

Gdzie szukać alternatyw?

Racjonalne zakupy żywieniowe to klucz do utrzymania zdrowej diety. Produkty przetworzone to nie tylko fast foody, ale przede wszystkim różnego rodzaju przetwory i bogate w składniki odżywcze produkty inspirowane naturą. Znajdziemy je w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej też w supermarketach. Niektóre produkty, jak mikrodrinki od Waterdrop, kupimy też w internecie.

Aktualnie na stronie producenta waterdrop.pl dostępny jest limitowany, zimowy smak mikrodrinków, SNOW. Jego receptura oparta jest na odświeżającym połączeniu jeżyny, jagody i aromatycznego jabłka. W opakowaniu znajdziemy aż 12 kostek, każda z nich wystarczy do przygotowania 600 ml napoju, czyli ok. dwóch dużych szklanek pysznego napoju. Nowemu smakowi towarzyszą limitowane akcesoria, które wykonane są z wysokiej jakości materiałów, bezpiecznych dla środowiska. W kolekcji SNOW znajdziemy szklaną butelkę, skarpetki oraz szklanki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Planet Partners sp.z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.