Komunikaty PR

Dania Dalekiego Wschodu podbijają Polskę. W czym tkwi ich sekret?

2021-08-18  |  15:15
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Szatybełko
Agencja kreatywna Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co

Jeszcze kilkanaście lat temu dań kuchni azjatyckiej można było spróbować głównie w ulicznych barach szybkiej obsługi. Wraz z rosnącym trendem i upodobaniami Polaków zaczęło powstawać coraz więcej renomowanych restauracji, które w swoich lokalach serwują dania kuchni tajskiej, wietnamskiej lub japońskiej na najwyższym poziomie. A ich fanów wciąż przybywa.

 

Według badań rynku, średnio co trzeci Polak wybiera dania azjatyckie jako ulubiony typ kuchni*. Choć na pierwszym miejscu niezmiennie plasują się dania kuchni polskiej, wśród kulinarnych patriotów nie brakuje również tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego z innych zakątków świata. Restauracje orientalne otwiera w naszym kraju coraz więcej rdzennych mieszkańców Azji. Dzięki temu przenoszą do Polski smaki, które poznali w swoich domach i które postanowili wyeksportować do Polski, by podzielić się pasją, kulturą Dalekiego Wschodu oraz urozmaicić kulinarną mapę rynku restauracyjnego.

 

“Obserwując upodobania naszych Gości zauważamy, że największą popularnością cieszą się dania, które bazują na krewetkach w różnej postaci, a także wołowinie i kurczaku. Coraz częściej zamawiane są także wersje wegetariańskie np. z tofu w roli głównej.  Wśród kultowych potraw, które wybierają Goście znajdują się m.in. Pad-Thai oraz Curry i co nas cieszy - chętnie eksperymentują, by spróbować czegoś z pozycji naszego menu, czego nigdy wcześniej nie jedli np. Ca Kho To, lub Bun Cha.” - mówi Linh Ziółkowska, manager restauracji wietnamsko-tajskiej “Wi-Taj”.

 

Dania tajskie słyną z połączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz umami. To właśnie ten piąty składnik dopełnia swoją wyjątkowością każde danie, które dopieszcza smakiem i pozostawia niezapomniane doznania kulinarne. Kuchnię tę cechuje charakterystyczny smak i świeżość. I choć może kojarzyć się z pikantnością, posiada szeroki wachlarz stopnia ostrości, zarówno dla fanów łagodnych dań jak i tych podkręconych papryczką chilli.

 

“W naszej restauracji nie serwujemy tylko dań. Oferujemy gościnną atmosferę oraz garść wiedzy. Często osoby odwiedzające nas chcą poznać historię dania, a także dowiedzieć się czym jest tajemnicze hasło umami. Otóż określa ono jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Aby przybliżyć jego charakterystykę możemy go opisać jako “mięsny” lub np. “rosołowy”, który pozostawia na języku wrażenie tłustości, a do tego dopełnia i balansuje smak oraz zapach potrawy.” - dodaje Hong Nguyen, właścicielka restauracji “Wi-Taj”.

 

Restauracja “Wi-Taj” istnieje na kulinarnej mapie Warszawy od pięciu lat. Menu zawiera pozycje inspirowane kuchnią wietnamsko-tajską, a przepisy odwzorowywane są przez kucharzy na bazie książek kucharskich przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Jeśli jeszcze nie masz doświadczenia z kuchnią azjatycką, może to dobry moment, aby spróbować czegoś nowego? Sprawdź gdzie w twoim mieście skosztujesz kuchni orientu.


 

*Źródło: Rynek HoReCa w Polsce 2020, PMR

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja kreatywna Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.