Dieta na odporność – jak wzmocnić organizm?
Chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy? Zacznij budować zdrowe nawyki żywieniowe!
Częste mycie rąk, unikanie dotykania oczu, nosa i ust oraz zachowanie dystansu społecznego od innych osób. Te zalecenia WHO, wprowadzone w związku z pandemią, są znane niemal wszystkim. Odpowiednie nawyki w zakresie higieny są z pewnością jednym z kluczowych elementów zapobiegania chorobom. Warto jednak również poświęcić więcej uwagi swojemu układowi pokarmowemu, który codziennie ciężko pracuje, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Spadek odporności notujemy zwykle w okresie jesienno-zimowym. Z kolei budowanie nawyku trwa średnio 20-70 dni. To oznacza, że zmianę nawyków żywieniowych powinniśmy zacząć już dziś. I jeśli myślisz, że chodzi wyłącznie o picie soków z selera, jesteś w błędzie. Dieta wzmacniająca odporność to również dieta bogata w pełnotłuste żółte sery i dobre masło.
W jesienno-zimowym sezonie grypowym lub w czasie choroby ludzie często szukają „specjalnych” pokarmów lub suplementów witaminowych, które, jak się uważa, zwiększają odporność. Tymczasem zjedzenie sporadycznie rosołu, wypicie herbatki z miodem czy przyjęcie uderzeniowej dawki witaminy C w tabletkach to za mało. Chodzi o długofalowe działanie. Konstrukcja naszego układu odpornościowego jest złożona i zależy od idealnej równowagi wielu czynników, nie tylko diety, a zwłaszcza jednej konkretnej żywności lub składnika odżywczego. Dopiero zbilansowana dieta, składająca się z szeregu witamin i minerałów, w połączeniu z czynnikami zdrowego stylu życia, takimi jak odpowiednia ilość snu i ćwiczeć oraz niski poziom stresu, najskuteczniej przygotowuje organizm do walki z infekcjami i chorobami.
Jedz smacznie i zdrowo
Niektórym jedzenie poprawiające odporność kojarzy się z niesmacznymi, czasochłonnymi w przygotowywaniu, a do tego kosztownymi posiłkami. Tymczasem, aby wzmocnić organizm, można jeść nie tylko zdrowo, ale także pysznie i bez uszczerbku dla domowego budżetu. Jak to możliwe? Bardzo ważnym składnikiem zbilansowanej diety jest np. ser, który być może już dziś jest twoim ulubionym dodatkiem do omleta, makaronu lub kanapki. Jako źródło witamin, może także pomóc wzmocnić układ odpornościowy organizmu, działając jako nośnik dla prebiotyków, czyli szczepów dobrych bakterii zasiedlających jelita – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Budowanie codziennego menu z użyciem pełnotłustych, żółtych serów i dobrej jakości masła, to zatem jeden z najprostszych kroków, jakie możemy wykonać już dziś, by poprawić swoją odporność.
Nabiał - pozytywnie wpływa na zdrowie
Produkty mleczne nie tylko odgrywają integralną rolę we wspieraniu ogólnego stanu zdrowia, ale ich duża różnorodność, dostępność i przystępność umożliwia włączenie ich do różnych wzorców zdrowego odżywiania. Liczne składniki odżywcze, znajdujące się w mleku i jego przetworach, są ważne dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Sery i masło są cennym źródłem witaminy D, zmniejszającej ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych, oraz witaminy A, biorącej udział w prawidłowym wzroście i podziałach komórek układu odpornościowego. Ponadto ser żółty ma niezwykle wysoką zawartość białka – aż 18 g na 100 g produktu oraz cały asortyment witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B12) oraz witamin E i K. - Oprócz tego znajduje się w nim także sporo minerałów - chrom, cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo – wylicza Ewa Polińska z MSM Mońki.
Zatroszcz się o swoje ciało, a ono zadba o ciebie
Statystyki korzyści związanych ze zdrowym odżywianiem pokazują, że prawidłowe odżywianie i zaledwie 10 minut aktywności fizycznej dziennie, może przynieść zaskakująco pozytywne rezultaty. Pamiętaj, że twoje ciało nieustannie ciężko pracuje w twoim imieniu. Musisz więc je wspierać. Zwłaszcza, że w okresie pandemii i jesienno-zimowych miesiącach można śmiało powiedzieć, że pracuje trochę „po godzinach”. Dlatego zdrowe odżywianie w celu wzmocnienia układu odpornościowego powinno być przedsięwzięciem całorocznym. Warto więc zmieniać swoje nawyki i małymi krokami budować lepszą odporność i samopoczucie. Pierwszym może być włączenie do codziennej diety mleka i sera.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.