3 POMYSŁY NA DANIA Z GRILLA, KTÓRE ZAWŁADNĄ TWOIM PODNIEBIENIEM
Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.
Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw. W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.
Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie. Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.
Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez eksperta marki Victorinox w dziedzinie grillowania Michael’a Kratz’a, czyli Mitch’a Barbecue. Dzięki nim zachwycisz się niezwykłym smakiem mięsa, ryb
i warzyw, a sezon grillowy zostanie urozmaicony o kolejne, warte wypróbowania kulinarne propozycje.
WĘDZONE ŻEBERKA
Składniki (na dwie osoby):
- 1,5 kg żeberek
Sucha marynata do mięsa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
Glazura:
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki soku jabłkowego
Domowy sos barbecue:
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy
- 250 ml soku jabłkowego
- 50 ml octu jabłkowego
- odrobina sosu sojowego
- 100 g keczupu
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatkowy sos do podlewania mięsa:
- 200 ml soku jabłkowego
- 50 ml octu jabłkowego
Dodatkowe akcesoria: wędzarka i wiórki z drzewa jabłoni.
Sposób przygotowania:
Jeżeli mięso posiada cienką, lekko srebrną błonę, oczyść je ostrym nożem. Następnie opłucz zimną wodą i osusz.
Zmieszaj składniki na nacierkę i wetrzyj jej sporą ilość w mięso 30 minut przed grillowaniem. Połącz sok jabłkowy z octem jabłkowym, aby przygotować z nich sos do oblewania mięsa. Zmieszaj składniki na glazurę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw – jeżeli to możliwe, pozostaw na pół godziny.
Nasącz garść wiórek drzewnych w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem i wypełnij nimi wędzarkę. Jeśli korzystasz z grilla gazowego, ułóż wędzarkę bezpośrednio nad ogniem. W przypadku grilla na węgiel drzewny, ułóż wiórki bezpośrednio na rozżarzonym węglu. Dodaj je na samym początku i pozwól im się rozgrzać. Zgasną po 30-45 minutach.
Połóż mięso na grill i przykryj je pokrywą, dzięki temu porządnie przesiąknie dymnym aromatem.
Od temperatury 60°C wzwyż włókna mięsa zasklepią się i nie będą już chłonąć dymnego aromatu.
Kiedy mięso będzie piec się na grillu, przygotuj sos barbecue. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją na cienkie paseczki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dosyp brązowy cukier i skarmelizuj go. Dopraw musztardą i papryczką chili. Krótko smaż na średnim ogniu i polej sosem z soku jabłkowego i octu jabłkowego, a następnie sosem sojowym.
O połowę zredukuj powstały sos do uzyskania postaci purée, a następnie dodaj keczup i koncentrat pomidorowy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
Wędź żeberka przez cztery do pięciu godzin – w temperaturze ok. 110°C, niebezpośrednio nad ogniem. Co pół godziny smaruj sosem, po czym – 30 minut przed końcem pieczenia – polej glazurą. Przed podaniem starannie pokrój mięso między żeberkami, korzystając z długiego, precyzyjnego noża. Ułóż mięso na talerzach i serwuj z sosem barbecue.
SZASZŁYKI RYBNE W MARYNACIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ I KOKOSA
Składniki (na dwie osoby):
- 400 g białej ryby
Marynata z trawy cytrynowej i kokosa:
- 2–3 łodygi trawy cytrynowej
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka anyżu gwiaździstego
- 1 łyżeczka goździków
Dodatkowe akcesoria: drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania marynaty odkrój cienki pasek u dołu łodyg trawy cytrynowej i obierz twarde, zewnętrzne liście. Przekrój łodygi na pół, rozbij je, aby wydobyć aromat, a następnie pokrój na kawałki. Drobno zmiel przyprawy w młynku/ utrzyj w moździerzu i podsmaż na patelni nie używając tłuszczu. Dodaj trawę cytrynową i polej mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez
10–15 minut, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować szaszłyki rybne, starannie sprawdź, czy w mięsie nie pozostały cienkie ości,
a następnie ponownie opłucz rybę wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do chłodnej marynaty
i pozostaw na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Większe kawałki ryby pokrój
w kostkę przed marynowaniem, mniejsze po marynowaniu.
Jeżeli korzystasz z drewnianych szpikulców do szaszłyków, nasącz je w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem. Wyjmij rybę z marynaty i wytrzyj jej nadmiar. Nabij kawałki ryby na szpikulce.
Ułóż szaszłyki na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem. Piecz pod przykryciem przez około
3–4 minuty. Przenieś szaszłyki na talerze i ozdób świeżymi ziołami, np. tymiankiem cytrynowym.
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE WARZYWA Z ARGENTYŃSKIM SOSEM CHIMICHURRI
Składniki (na dwie osoby):
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- ½ żółtej papryki słodkiej
- ½ czerwonej papryki słodkiej
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
Marynata czosnkowa:
- 1 cytryna
- 1–2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Argentyńskie chimichurri:
- garść świeżych ziół, np. tymianku,
oregano i pietruszki - 1 papryczka chili
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowe akcesoria: żeliwna patelnia grillowa.
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz warzywa. Przekrój bakłażana na pół i posól, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Po upływie pół godziny osusz go papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia nadmiaru wilgoci i soli. Pokrój cukinię w kostkę o szerokości ok. 2 cm. Usuń pestki z papryczki chili, ponownie ją opłucz i pokrój
w paski. Obierz i posiekaj cebulę.
Do przyrządzenia marynaty czosnkowej, obierz cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Również obierz czosnek i drobno posiekaj. Zmieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj czosnek i skórkę cytryny. Około godziny przed położeniem na grilla dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
W celu przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri, opłucz zioła, osusz i – zależnie od ich wielkości – oderwij drobne listki z łodygi lub drobno posiekaj. Papryczki chili przekrój wzdłuż na dwie połówki, usuń pestki i pokrój na cienkie paski. Oliwę z oliwek i czerwony ocet winny wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przypraw do smaku chili oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posyp posiekanymi zioła krótko przed podaniem.
Połóż patelnię na ruszt, bezpośrednio nad ogniem. Rozprowadź na niej odrobinę oliwy, po czym podsmaż warzywa przez ok. 5–7 minut w temperaturze 200°C. Ułóż warzywa na talerzach i podaj
z sosem chimichurri.
Smacznego!
Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel
Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.
Farmacja
Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.
Dom i ogród
Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.