Andrea Camastra gościem specjalnym programu MasterChef
Gościem specjalnym najbliższego odcinka MasterChef będzie Andrea Camastra, wybitny szef kuchni, który zasłynął m.in. zdobyciem drugiej w Polsce Gwiazdki Michelin. W programie Andrea zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności, a z pomocą piekarnika Dual Cook Flex™, pokaże jak przygotować dwa dania na miarę tego prestiżowego wyróżnienia, w tym samym czasie.
Wyjątkowy szef kuchni
Andrea Camastra to prawdziwy pasjonat i odkrywca smaków. Jest twórcą metody kulinarnej note by note, która polega na chemicznym wyabstrahowywaniu smakowej i zapachowej esencji z konkretnych składników. Do tworzenia swoich kulinarnych arcydzieł używa tylko najlepszych produktów. Nie bez powodu prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata. W swojej codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył pracując w jednych z najlepszych restauracji m.in. w Paryżu, Luksemburgu, czy Newcastle. Otrzymał także prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. W 2016 roku warszawska restauracja, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra, zdobyła Gwiazdkę Michelin. To druga restauracja w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.
Wyjątkowy piekarnik
W programie MasterChef, Andrea Camastra przygotuje dania w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™.
Zaletą tego rewolucyjnego piekarnika jest wyjątkowa konstrukcja. Jako pierwszy piekarnik na rynku pozwolił na pieczenie dwóch potraw jednocześnie. Dzięki specjalnemu separatorowi możemy piec w tym samym czasie tak różne dania jak ryba i sernik w dwóch odmiennych trybach i temperaturach bez ryzyka przenikania się zapachów. To doskonałe rozwiązanie, gdy oczekujemy gości w sobotnie popołudnie lub gdy nasze pociechy mają ochotę na zupełnie różne potrawy. Oszczędzamy w ten sposób czas, który możemy poświęcić swoim bliskim. Z kolei innowacyjne, dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części urządzenia, pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą. Dzięki temu możemy doglądać dania, które pieką się na pierwszym poziomie bez ingerencji w drugą, dolną strefę pieczenia. To szczególnie istotne, gdy jednocześnie pieczemy na przykład pieczeń wymagającą podlewania i ciasto, które jest wrażliwe na zmianę temperatury i potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.
Zarezerwuj niedzielny wieczór i zobacz, jak Andrea Camastra dzieli się z uczestnikami swoim mistrzowskim warsztatem, a także sposobami na oszczędzanie czasu i energii, które gwarantuje piekarnik Samsung Dual Cook Flex™.
Master Chef, TVN, niedziela 8.11.2020, godz. 20:00

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.