Komunikaty PR

Architektura od kuchni. Wywiad z Wioletą Cieślik z Decoroom

2021-02-25  |  09:30
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Współpraca Wiolety Cieślik z Decoroom rozpoczęła się 6 lat temu, kiedy znana warszawska pracownia architektoniczna postanowiła stworzyć oddzielny dział kompleksowej realizacji mebli do zabudowy. Tworzone na wymiar meble kuchenne stały się jednym z niezbędnych elementów funkcjonalnych i dobrze zaprojektowanych wnętrz. Jako projektant  z dużym doświadczeniem w tej dziedzinie, objęła stanowisko Kierownika działu Decoroom Kitchen i rozwinęła dział składający się z wyspecjalizowanych architektów.

W oparciu o swą rozległą wiedzę i setki zrealizowanych przez Decoroom projektów wnętrz kuchni, Wioleta Cieślik skupia się przede wszystkim na rozwiązaniach w pełni odpowiadającym potrzebom inwestorów. Realizacje prowadzonego przez nią działu Decoroom Kitchen udowadniają, że  w kuchni nie trzeba rezygnować ani z piękna, ani z funkcjonalności. „Podczas wspólnej pracy nad projektem klienci powinni czuć się dobrze, mieć zapewniony dostęp do sprawdzonych materiałów, by w przyjaznej i miłej atmosferze omawiać szczegóły dotyczące zabudowy. W pracowni powstała specjalna strefa z ekspozycją mebli i dostępnych wykończeń. Inwestorzy mają więc od samego początku zapewnione wsparcie profesjonalnych architektów i projektantów mebli, którzy przygotowują koncepcję i czuwają nad nadzorem procesu realizacji, kierowanym przez dedykowanego koordynatora. Dzisiaj nasz dział liczy siedem osób i wciąż się rozwija, wprowadzając kolejne udoskonalenia” – mówi Wioleta Cieślik, kierownik działu Decoroom Kitchen.

Czy wśród klientów pracowni istnieje obecnie zbiór funkcji czy materiałów, które powinny się znaleźć w kuchni?

– Projekt kuchni powinniśmy przede wszystkim dobrze dopasować do oczekiwań konkretnego klienta. Wszystkie elementy zabudowy dokładnie analizujemy pod względem funkcji oraz materiałów i dobieramy tak, by były później maksymalnie wygodne w użytkowaniu. Na rynku mamy duży wybór wyposażenia szafek  i sprzętów, które ułatwiają swobodne korzystanie z tej przestrzeni. Klientom Decoroom zależy na rozwiązaniach z łatwym dostępem, np. wysuwanych koszach cargo, systemach do szafek narożnych, czy sortownikach na śmieci. Znaczenie ma także harmonijne połączenie poszczególnych pomieszczeń pod kątem kolorystyki i materiałów. Kuchnia coraz częściej stanowi bowiem część salonu. Dlatego w Decoroom uważnie badamy styl życia oraz wymagania naszych klientów, proponując im konkretne rozwiązania i materiały – wyjaśnia Wioleta Cieślik.

Jak zatem ergonomicznie urządzić kuchnię?

– Kuchnia ergonomiczna i funkcjonalna to taka, w której układ szafek oraz sprzętów AGD pozwala w łatwy i szybki sposób  przygotowywać posiłki.  Ważnym elementem jest zaplanowanie układu według tzw. trójkąta roboczego, czyli umieszczenie trzech najważniejszych sprzętów: lodówki, płyty do gotowania i zlewu, w rozstawieniu trójkąta i bliskiej odległości od siebie. Wszystkie strefy należy kolejno rozplanować, tak by poruszanie się w kuchni było wygodne i swobodne. Meble powinny mieć także odpowiednio dostosowane wysokości i głębokości do  wzrostu użytkowników. Uniwersalna wysokość blatów kuchennych to 85-90 cm, a wysokość pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi 50-60 cm. Z kolei wysokość szafek górnych to: 40-100 cm i głębokość 30-40 cm. W kuchni należy także przewidzieć odpowiednią ilość blatu roboczego. Obok lodówki blat powinien posiadać minimum 40 cm długości, zaś główny blat roboczy 80-120 cm długości i ok. 60 cm głębokości. Zachowanie tych odległości pozwali nam na swobodne wyłożenie produktów z lodówki, rozpakowanie zakupów, mycie i obieranie w strefie zlewu, a następnie wygodne gotowanie i wyłożenie naczyń na blacie.

Wspomniała Pani o funkcjonalnym blacie roboczym. Wiele osób zastanawia się nad materiałem, z którego powinien być zrobiony. Co sprawdzi się najlepiej - spiek kwarcowy, konglomerat, czy blat laminowany?

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób użytkujemy kuchnie. Czy dużo gotujemy i jak korzystamy z tej przestrzeni. Elegancki spiek kwarcowy ma bardzo wysoką odporność na temperaturę, nie barwi się i nie rysuje. Konglomerat najbardziej przypomina naturalny kamień, ma także wysoką odporność na zarysowania i zabrudzenia. Laminat z kolei wyróżnia się ogromną paletą kolorów i struktur do wyboru. Jego zaletą jest także niższa cena.

Jakie trendy będą dominować w tym roku w przestrzeniach kuchennych?

– Kolorystyka to teraz przed wszystkim ciemne i intensywne wzory, odcienie ziemi w egzotycznym drewnie lub forniry lakierowane w czerni, graficie i brązie w matowym wykończeniu. Często wybierane są także mocne jednolite kolory - od bordo, czy cegły, do granatów. We współczesnych kuchniach królują gładkie i minimalistyczne powierzchnie. Czasem pojawią się wśród nich faktury  na frontach w postaci pionowych żłobień, czy drewnianych listewek. Coraz częściej wykorzystuje się także szkło i metal w postaci otwartych witrynek eksponujących ciekawą zastawę. Pojawia się także metaliczne odcienie złota, miedzi i mosiądzu.

Jakie nowości dodadzą naszym kuchniom charakteru?

– W pasie roboczym odchodzimy już od klasycznych płytek, coraz częściej wykorzystując odpowiednio dobrane płyty meblowe, marmury, czy zjawiskowo wyglądające, przybierające temperaturę otoczenia spieki kwarcowe. Fronty kuchenne, zrobione z naturalnego kamienia i spieków kwarcowych typu slim, o grubości zaledwie 4mm, robią duże wrażenie na naszych klientach. Również rozwiązania takie jak szafki bez uchwytów, czy modne zaoblenia na  krawędziach wysp kuchennych, zyskują coraz większe grono zwolenników. Mądrze zaprojektowane zabudowy to wyzwanie  zarówno dla projektanta, jak i użytkownika. Wrażenia wizualne zawsze oddziałują najmocniej, ale z pomocą doświadczonych projektantów z Decoroom osiągnięty efekt może cieszyć podwójnie.

Więcej na: https://www.decoroom.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/decoroom.eu/

Instagram: https://www.instagram.com/decoroom_eu/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to
Dom Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
2024-12-27 | 01:00

Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie

Zbliża się Sylwester – czas zabawy, podróży i odpoczynku. Jednak podczas naszej nieobecności dom i posesja mogą stać się łatwym celem dla złodziei. Jak skutecznie
Dom Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?
2024-12-24 | 00:21

Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?

Czy łazienka może być modna i ponadczasowa jednocześnie? Kluczem do takiego efektu jest odpowiednia paleta barw, która łączy w sobie harmonię, elegancję i przytulność - element

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Adam Kszczot: Moja żona została mistrzynią świata w makijażu permanentnym. Trochę się też do tego przyczyniłem

W trakcie swojej kariery sportowej lekkoatleta specjalizujący się w biegu na 800 m odniósł wiele sukcesów i zdobył medale na najważniejszych międzynarodowych zawodach. Ale jak się okazuje, w domu nie jest  jedynym mistrzem. Jego żona bowiem również może się poszczycić tytułem mistrzyni świata, ale nie w sporcie. Renata Kszczot specjalizuje się w microbladingu, czyli metodzie makijażu permanentnego brwi. Olimpijczyk jest niezwykle dumny z osiągnięć partnerki, wspiera ją i stwarza jej przestrzeń potrzebną do rozwijania pasji. W zamian za to ona wprowadza go w tajniki swojej pracy.

Gwiazdy

Iga Baumgart-Witan: Mama nie pozwoliła mi na udział w programie „Mistrzowskie pojedynki”. Zdecydowałam się i już pierwszego dnia marzyłam, żeby wrócić do domu

Biegaczka nie ukrywa, że miała kilka momentów zwątpienia w kwestii swojego udziału w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”. Po obejrzeniu zajawki zagranicznej edycji zrozumiała bowiem, jak wymagające mogą być konkurencje, i nie była do końca przekonana, czy sobie z nimi poradzi. Oliwy do ognia dolała jej mama, która absolutnie nie godziła się na ten wyjazd. Mimo wątpliwości Iga Baumgart-Witan postanowiła jednak stawić czoła trudnościom i zmierzyć się z wyczerpującymi wyzwaniami, ale jak zaznacza – nic za wszelką cenę.

Media

Iwona Guzowska: W programie „Mistrzowskie pojedynki" jest kilka osób stricte nastawionych na rywalizację. Chciały jak najwyżej zajść i szły po trupach do celu

Mistrzyni świata w kickboxingu z entuzjazmem wspomina swój udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”, bo jak podkreśla, okazał się dla niej wyjątkowo cennym doświadczeniem. Realizując poszczególne zadania, sportowcy musieli bowiem stawić czoła nie tylko rywalom, ale i własnym ograniczeniom. Iwona Guzowska zdradza też, że niektórzy uczestnicy byli mocno zdeterminowani. Nie ukrywali, że przyjechali po to, żeby wygrać, i nie dawali sobie żadnej taryfy ulgowej.