Co masz odłożyć na blat, lepiej… schowaj do szuflady
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Dla wygody przybory kuchenne często trzymamy na blacie w kuchni, a przecież przechowywanie w szufladzie tuż pod nim będzie bardziej praktyczne i komfortowe. Uporządkowane w szufladzie będą zajmowały mniej miejsca, zawsze będą tam, gdzie je odłożymy i nie ograniczą powierzchni roboczej. Kuchenny blat może zachwycić nie tylko atrakcyjnym dekorem, ale i perfekcyjnym ładem.
„Pod ręką” wcale nie oznacza, że przybory kuchenne czy pojemniczki z przyprawami muszą zajmować miejsce na blacie roboczym. Taki sam wygodny dostęp zapewnią szuflady z pełnym wysuwem, zaprojektowane tuż pod nim. To bardziej praktyczne rozwiązanie z uwagi na łatwość zachowania porządku i usprawnienie sobie codziennej pracy - każdy z przedmiotów ma wyznaczone stałe miejsce i jest dokładnie tam, gdzie go odłożymy. Kiedy jest potrzebny łatwo go odnajdziemy i równie szybko wyjmiemy z szuflady.
- Najlepiej kierować się zasadą, że to, co da się schować w szufladzie, właśnie tam powinno się znaleźć – zaleca Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Szufladę można w każdej chwili wysunąć, dzięki czemu mamy na widoku całą jej zawartość i wygodny dostęp. Po skończonej pracy wszystko odkładamy na swoje miejsce, gdzie jest dyskretnie ukryte za zamkniętym frontem szuflady.
Wszystko na swoim miejscu
Nawet szef kuchni domowej ma ich przynajmniej kilka. Duże noże to nieodłączny atrybut gotowania. Zamiast jednak trzymać je na blacie w różnego rodzaju stojakach, możemy umieścić je w niskiej szufladzie, zaprojektowanej jako pierwsza od góry w szeregu dolnej zabudowy meblowej. To najlepsze miejsce do przechowywania noży, które będą osadzone stabilnie w specjalnym wkładzie, ale i przyborów kuchennych, bez których trudno się obejść podczas przygotowywania posiłków. Otwieracz do puszek, wyciskacz do czosnku, chochla oraz wszelkiego rodzaju łopatki, trzepaczki i szpatułki również muszą mieć stałe miejsce. Wbrew obawom, w płytkiej szufladzie zmieści się ich wiele, jeżeli odpowiednio zorganizujemy jej wnętrze. Możemy je wygodnie pogrupować i ułożyć w przejrzysty dla nas sposób. Dzięki organizerom dopasowanym do szuflad ułatwimy sobie zadanie i wykorzystamy całą jej przestrzeń od boku do boku.
Pod ręką dobrze jest mieć również przyprawy, a więc je także umieśćmy w szufladzie. Oblepione parą czy zachlapane tłuszczem nawet efektowne pojemniczki nie będą ozdobą kuchni. Jeżeli dużo gotujemy nasz podręczny arsenał przypraw bywa całkiem spory, dlatego lepiej nie gromadzić go na kuchennym blacie, tylko odłożyć do szuflady, segregując je według przeznaczenia.
Dla codziennego komfortu użytkowania warto wybrać szuflady, które będą pracowały bezgłośnie, delikatnie się otwierały i domykały.
Co oprócz szuflad?
Niezagracony blat prezentuje się schludniej, a nam łatwiej zapanować nad porządkiem. Dlatego podręczne przybory zamiast eksponować na jego powierzchni, można odwiesić na relingu zamontowanym nad nim. Choć nie zastąpi szuflady, może być dodatkowym miejscem przechowywania, o bardziej dekoracyjnym charakterze. Relingi wyposażone w odpowiednie zawieszki, haczyki czy półeczki pozwolą mieć stale pod ręką codzienny warsztat pracy, który nie będzie zabierał cennej powierzchni roboczej.
Wygodny dostęp do najczęściej używanych przedmiotów zapewnią również otwarte półki. Możemy na nich ustawić akcesoria kuchenne, pojemniki z płatkami śniadaniowymi, ryżem czy makaronem albo ulubiony kubek do kawy. Ponieważ są mocno wyeksponowane i nie ukryjemy ich za frontem szuflady, musimy pamiętać o estetyce i zachowaniu nienagannego porządku.
Domodesign w Domotece – 2 dni wykładów, warsztatów i konsultacji
KOBIECA NATURA
Potencjał technologii, moc designu. Biuro Decerto projektu BIT CREATIVE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny
Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.