Komunikaty PR

Czas kuchennych remontów!

2021-05-26  |  13:10
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Gdy za oknami ładna pogoda, a my mamy więcej energii na realizowanie nowych planów, często decydujemy się na remont. Odświeżenie kuchni zalicza się do tych największych przedsięwzięć w domu, gdyż wiąże się nie tylko z wymianą kolorystyki, ale również ze zmianą mebli oraz sprzętów kuchennych. O czym pamiętać podczas renowacji tego pomieszczenia? Na pytanie odpowiada ekspertka z firmy SOLGAZ – Kamila Prałat.

Kuchenna przestrzeń - poza tym, że ma być piękna - musi być przede wszystkim funkcjonalna. Odnowienie kuchni należy więc dokładnie przemyśleć, odpowiadając sobie na kilka pytań. Czy dotychczasowy układ tego pomieszczenia zdał egzamin? Czy potrzebuję więcej, czy mniej blatu roboczego? Czy sprzęty kuchenne, które posiadam, spełniają moje oczekiwania? Czy w nowej kuchni potrzebuję miejsca do siedzenia? Gdy już odpowiemy sobie na te pytania, warto poznać możliwości, które pozwolą nam stworzyć nową, idealną przestrzeń kuchenną.

Plan pomieszczenia

Choć wiele zależy od posiadanego metrażu oraz tego, czy mamy kuchnię otwartą lub zamkniętą, istnieją ogólne zasady, według których warto planować remont kuchni. Odnoszą się one w głównej mierze do ergonomii pracy i wygody korzystania z pomieszczenia. Kuchnia w wielu domach jest jednym z najważniejszych pomieszczeń, a wszelkie modernizacje mają zagwarantować nam spokój remontowy na wiele lat.

- Istnieje coś takiego, jak złota zasada projektowania kuchni, która opiera się na trójkącie roboczym. Określa on odległości oraz usytuowanie sprzętów kuchennych, takich jak lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak, które ułatwiają codzienne korzystanie z pomieszczenia i ograniczają niepotrzebne ruchy. Częstym błędem w planowaniu przestrzeni kuchennej jest niewłaściwe usytuowanie tych sprzętów, przez co zmuszeni jesteśmy na przykład do ciągłego otwierania i zamykania skrzydła lodówki tylko po to, by odstawić produkty. Takie – mogłoby się wydawać – niewielkie niedociągnięcia potrafią skutecznie uprzykrzyć codzienne gotowanie. Dlatego warto pamiętać, że to nasza kuchnia jest dla nas, a nie my dla niej – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD.

Jakie są inne zasady, które pomogą nam w zaprojektowaniu kuchni? Warto pamiętać, by kuchenka lub płyta kuchenna znajdowały się przy instalacji wentylacyjnej, przy której powinien pojawić się okap. Lodówka nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł ciepła, czyli przy oknie, grzejniku lub wspomnianej kuchence. Jeśli decydujemy się na montaż zmywarki, warto zlokalizować ją w pobliżu zlewu. Te ogólne zasady pozwolą nam rozstawić potrzebne sprzęty, by w dalszym kroku funkcjonalnie zaplanować przestrzenie meblowe oraz blaty.

Przechowywanie i oświetlenie

Planując remont kuchni, warto zastanowić się nad tym, ile miejsca do przygotowania posiłków, jak i przechowywania niezbędnych sprzętów, akcesoriów oraz zastawy potrzebujemy.

- Jeśli dysponujemy niewielkim metrażem, warto zdecydować się na zabudowę meblową sięgającą sufitu, by maksymalnie wykorzystać wszystkie szafki i półki. Ciekawym i niezwykle funkcjonalnym rozwiązaniem są także szafki narożne z dodatkowym wyposażeniem, np. wysuwaną lub obrotową półką, która będzie stanowiła idealnie miejsce do przechowywania wysokich garnków, patelni czy małego AGD – dodaje ekspertka SOLGAZ.

Bardzo ważnym etapem projektowania kuchni jest rozmieszczenie oświetlenia oraz gniazdek. W zależności od rodzaju kuchni – otwartej lub zamkniętej – główne źródło światła powinno znajdować się na środku pomieszczenia lub nad wyspą kuchenną. Ważne jest także zamontowanie dodatkowych lampek lub listwy LED pod szafkami wiszącymi. Ciekawym rozwiązaniem jest również montaż dodatkowych światełek w szafkach, które zapalają się podczas otwierania drzwiczek i z pewnością ułatwią nam poszukiwanie lub chowanie niezbędnych rzeczy.

- W przypadku gniazdek elektrycznych należy pamiętać, by zaplanować je przy sprzętach AGD oraz w pobliżu blatu roboczego tak, by korzystanie z miksera lub tostera nie wymagało od nas specjalnego przestawiania dekoracji lub akcesoriów oraz nie wymuszało niewygodnej pozycji przy ich obsłudze – dodaje Kamila Prałat.

Wymiana wyposażenia

Remont kuchni to idealny moment na wymianę starych sprzętów AGD. Posiadacze wolnostojących kuchenek mogą na nowo zaplanować przestrzeń, która do tej pory uzależniona była od umiejscowienia dużego sprzętu i zdecydować się na płytę kuchenną oraz osobny piekarnik. Kupując osobno te dwa sprzęty, warto zdecydować się na zakup u jednego producenta. Dzięki temu mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. Kwestią indywidualnego projektu pozostaje montaż płyty kuchennej oraz piekarnika w słupku lub w dwóch osobnych miejscach.

- Wybór sprzętów AGD jest bardzo ważny. Składa się na to wygoda użytkowania, wysokość generowanych rachunków oraz konserwacja. Z uwagi na swoją funkcjonalność, jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia jest kuchenka. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które posiadają szereg zalet, jak i wad. Tradycyjne kuchenki gazowe to gwarancja niskich kosztów eksploatacji, jak również duże ryzyko pożaru oraz zdecydowanie większa ilość brudu i tłuszczu na garnkach i meblach. Modne płyty elektryczne oraz indukcyjne gwarantują estetyczny design, jednak generują dodatkowe koszty – zarówno przy zużyciu energii elektrycznej, jak i w przypadku zakupu dedykowanych garnków i patelni. Wyborem łączącym wyłącznie zalety tych trzech rozwiązań są płyty gazowe bez płomieni. Tego rodzaju kuchenki działają na każdy rodzaj gazu, jednak zużywają go o połowę mniej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Charakteryzuje je też gładka, ceramiczna tafla bez wystających rusztów, która jest prosta w utrzymaniu czystości, jak i zapewnia estetyczny efekt wizualny. Płyty z ukryty pod szkłem gazem oferują nam tanie paliwo zasilające oraz funkcjonalność płyt indukcyjnych, dzięki ciekawemu wyposażeniu. Zaliczamy do niego m.in. możliwość ręcznego ustawienia temperatury, kontrolę rodzicielską czy możliwość wstrzymania pracy sprzętu oraz ponownego uruchomienia na wcześniej ustalonych parametrach – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Płyty gazowe bez płomieni oferują szereg możliwości. Płyty oparte na technologii gaz-pod-szkłem działają w taki sposób, że gaz spalany jest w nich katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Płyty, poza stałymi palnikami, posiadają także dodatkowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystania w trakcie gotowania energia – a nie jest pobierany gaz. Mogą one służyć do pogrzania potrawy lub utrzymania jej w stałej temperaturze, gdy czekamy na zagotowanie ziemniaków lub innych dań znajdujących się na kuchence.

Decydując się na wymianę kuchenki na płytę gazową bez płomieni, warto pamiętać, by prócz płyty w naszej kuchni znalazł się również nowoczesny piekarnik gazowy. Wyróżnia go unikalna technologia, która umożliwia pieczenie na gazie z dwóch stron – dysze umieszczone są zarówno od góry, jak i od dołu. Kolejną innowacją, która do tej pory nie była stosowana w przypadku piekarników gazowych, jest funkcja termoobiegu. Umożliwia to pieczenie potraw z zachowaniem równomiernej temperatury we wszystkich częściach urządzenia, co wpływa na soczystość i delikatność przygotowywanych potraw. Wyjątkowy design piekarnika gazowego pozwala na harmonijne połączenie go z innymi produktami - płytą kuchenną gaz-pod-szkłem i okapem – dzięki czemu projekt kuchni będzie zachwycał starannością doboru sprzętów.

Remont kuchni to duże przedsięwzięcie, które należy dokładnie zaplanować. Przestrzeń kuchenna ma gwarantować wygodę użytkowania oraz ma spełniać potrzeby domowników w zakresie estetyki. Równie ważny jest układ kuchni, jak i pakowność znajdujących się w niej mebli oraz funkcjonalność sprzętów AGD. Wybierając odpowiednie wyposażenie remontowanej kuchni, warto poznać możliwości, jakie oferuje nam współczesny rynek. Specjaliści firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD, chętnie dzielą się swoją wiedzą i doradzają w wyborze szytych na miarę inwestorów rozwiązań, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli! Biuro prasowe
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.