Jak dobrać płytę kuchenną do zabudowy?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Gazowa, elektryczna czy indukcyjna – każda z płyt do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Na rynku dostępna jest ogromna ilość modeli oferujących szereg przeróżnych możliwości. Jak więc wybrać tę idealną? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspert z firmy SOLGAZ.
Planując remont kuchni czy wyposażając nowy dom lub mieszkanie, szukamy sprzętu AGD odznaczającego się wygodą użytkowania, niskimi kosztami eksploatacji oraz łatwością konserwacji. Razem z ekspertem polskiego producenta sprzętu AGD do zabudowy – firmy SOLGAZ – przyjrzymy się pod tym kątem dostępnym na rynku rozwiązaniom.
Tradycyjny gaz? A może ten pod szkłem?
- „Kuchenki gazowe od lat królują w polskich domach. Ich główną zaletą jest właśnie gaz - najtańszy dostępny rodzaj paliwa, na którym pracują. Poza niskimi kosztami eksploatacji, tego typu kuchenka daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować na niej posiłek lub podgrzać wodę.” - mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Niestety, tradycyjne kuchenki gazowe mają również swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników oraz generowanie dużej ilości tłuszczu, który osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo poparzenia lub podpalenia leżącej w biskiej odległości ścierki.
W przypadku płyty na gaz, w której palniki ukryte są pod szkłem, sprawa ma się całkowicie inaczej. Ten wariant dostępny w ofercie firmy SOLGAZ, zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne: „Na ekonomiczność eksploatacji dodatkowo wpływa fakt, że niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które nie pobierają gazu. Płyta gaz pod szkłem oferuje nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych bez wystających rusztów, które trudno doczyścić. Z kolei dzięki spalaniu gazu w bardzo wysokiej temperaturze - nie musimy martwić się osadami z tłuszczu.” – mówi ekspert z firmy SOLGAZ.
Warto też pamiętać, że dzięki nowoczesnej technologii katalitycznego spalania gazu, kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu.
A może prąd?
Płyta elektryczna aktualnie stanowi najwolniej nagrzewające się - a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki - rozwiązanie dostępne na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami za energię. W przypadku kuchenek elektrycznych, poważnym minusem jest również wysoki koszt eksploatacji. Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością. Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Warto jednak pamiętać, że kuchenki typu gaz pod szkłem to z zewnątrz gładkie, łatwe w czyszczeniu płyty ceramiczne. Ich projektanci ukryli pod ceramiką katalityczne palniki gazowe, które zamieniają ciepło otrzymane ze spalania gazu na promieniowanie podczerwone. Palniki kuchenek gaz pod szkłem pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają się wtedy, gdy jest to konieczne.
Nowoczesna indukcja kontra niezawodny gaz
Podobnie jak płyta elektryczna - popularna indukcja nie należy do najtańszych w eksploatacji rozwiązań. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni dedykowanych tym rozwiązaniom. Z plusów płyt indukcyjnych warto w pierwszym rzędzie wspomnieć o tym, że jest to aktualnie najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo na pewno dużą zaletą jest nowoczesny wygląd i łatwość w czyszczeniu.
- „Jeśli chodzi o wady płyt indukcyjnych, problemy związane są przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi spotykanymi w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie możemy w pełni wykorzystać mocy płyt indukcyjnych lub ich po prostu zainstalować. W efekcie - to nowoczesne rozwiązanie słabej grzeje i pobiera więcej energii. Rozwiązaniem gwarantującym efektywne gotowanie, jak i niskie rachunki jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Jest to model, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych dotychczas kuchenek, tworząc niezawodną hybrydę. – mówi Kamila Prałat.
Polska firma SOLGAZ, producent opatentowanej technologii tak zwanych bezpłomieniowych płyt gazowych, od wielu lat dostarcza do polskich domów nowoczesne rozwiązanie, łączące w sobie zalety różnych, dostępnych na rynku płyt kuchennych do zabudowy. Dzięki nowoczesnemu designowi, efektywnemu gotowaniu, jak i niskim kosztom eksploatacji, rozwiązania SOLGAZ z sukcesem podbijają serca zarówno fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.