Komunikaty PR

Jak dobrać płytę kuchenną do zabudowy?

2020-10-15  |  12:05
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Gazowa, elektryczna czy indukcyjna – każda z płyt do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Na rynku dostępna jest ogromna ilość modeli oferujących szereg przeróżnych możliwości. Jak więc wybrać tę idealną? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspert z firmy SOLGAZ.

Planując remont kuchni czy wyposażając nowy dom lub mieszkanie, szukamy sprzętu AGD odznaczającego się wygodą użytkowania, niskimi kosztami eksploatacji oraz łatwością konserwacji. Razem z ekspertem polskiego producenta sprzętu AGD do zabudowy – firmy SOLGAZ – przyjrzymy się pod tym kątem  dostępnym na rynku rozwiązaniom.

Tradycyjny gaz? A może ten pod szkłem?

- „Kuchenki gazowe od lat królują w polskich domach. Ich główną zaletą jest właśnie gaz - najtańszy dostępny rodzaj paliwa, na którym pracują. Poza niskimi kosztami eksploatacji, tego typu kuchenka daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować na niej posiłek lub podgrzać wodę.” - mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Niestety, tradycyjne kuchenki gazowe mają również swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników oraz generowanie dużej ilości tłuszczu, który osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo poparzenia lub podpalenia leżącej w biskiej odległości ścierki.

W przypadku płyty na gaz, w której palniki ukryte są pod szkłem, sprawa ma się całkowicie inaczej. Ten wariant dostępny w ofercie firmy SOLGAZ, zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne: „Na ekonomiczność eksploatacji dodatkowo wpływa fakt, że niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które nie pobierają gazu. Płyta gaz pod szkłem oferuje nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych bez wystających rusztów, które trudno doczyścić. Z kolei dzięki spalaniu gazu w bardzo wysokiej temperaturze - nie musimy martwić się osadami z tłuszczu.” – mówi ekspert z firmy SOLGAZ.

Warto też pamiętać, że dzięki nowoczesnej technologii katalitycznego spalania gazu, kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu.

A może prąd?

Płyta elektryczna aktualnie stanowi najwolniej nagrzewające się - a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki - rozwiązanie dostępne na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami za energię. W przypadku kuchenek elektrycznych, poważnym minusem jest również wysoki koszt eksploatacji. Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością. Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Warto jednak pamiętać, że kuchenki typu gaz pod szkłem to z zewnątrz gładkie, łatwe w czyszczeniu płyty ceramiczne. Ich projektanci ukryli pod ceramiką katalityczne palniki gazowe, które zamieniają ciepło otrzymane ze spalania gazu na promieniowanie podczerwone. Palniki kuchenek gaz pod szkłem pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają się wtedy, gdy jest to konieczne.

Nowoczesna indukcja kontra niezawodny gaz

Podobnie jak płyta elektryczna - popularna indukcja nie należy do najtańszych w eksploatacji rozwiązań. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni dedykowanych tym rozwiązaniom. Z plusów płyt indukcyjnych warto w pierwszym rzędzie wspomnieć o tym, że jest to aktualnie najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo na pewno dużą zaletą jest nowoczesny wygląd i łatwość w czyszczeniu.

- „Jeśli chodzi o wady płyt indukcyjnych, problemy związane są przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi spotykanymi w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie możemy w pełni wykorzystać mocy płyt indukcyjnych lub ich po prostu zainstalować. W efekcie - to nowoczesne rozwiązanie słabej grzeje i pobiera więcej energii. Rozwiązaniem gwarantującym efektywne gotowanie, jak i niskie rachunki jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Jest to model, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych dotychczas kuchenek, tworząc niezawodną hybrydę. – mówi Kamila Prałat.

Polska firma SOLGAZ, producent opatentowanej technologii tak zwanych bezpłomieniowych płyt gazowych, od wielu lat dostarcza do polskich domów nowoczesne rozwiązanie, łączące w sobie zalety różnych, dostępnych na rynku płyt kuchennych do zabudowy. Dzięki nowoczesnemu designowi, efektywnemu gotowaniu, jak i niskim kosztom eksploatacji, rozwiązania SOLGAZ z sukcesem podbijają serca zarówno fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.