Komunikaty PR

Jak skrócić czas sprzątania w kuchni?

2021-02-12  |  10:15
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl

Kuchnia musi się mierzyć z ciągłą eksploatacją, w wyniku której nie zawsze prezentuje się schludnie. Sprzątanie bywa uciążliwe, na szczęście jednak istnieją rozwiązania, które pomagają w zachowaniu ładu i estetyki wnętrza. 

 

Dobrze zaprojektowana zabudowa meblowa nie tylko odpowiada na potrzeby domowników, jest praktyczna i funkcjonalna w codziennym użytkowaniu, ale sprawnie i bez wysiłku możemy ją uporządkować. Nikt nie lubi spędzać godzin na usuwaniu uporczywych śladów palców z powierzchni frontów mebli ani dylematów: „gdzie mam to schować?”. Aby zredukować kuchenny chaos zacznijmy od schowania tego wszystkiego, co nie musi pozostawać na widoku.

 

Nie trać czasu na szukanie miejsca

To proste zadanie, pod warunkiem, że mamy na to miejsce. Dlatego o utrzymanie porządku będzie nam łatwiej, jeżeli urządzając kuchnię zadbamy o strefę przechowywania i zorganizujemy ją w przejrzysty sposób. Oznacza to, że nie tylko potrzebujemy wystarczającą ilość miejsca, ale wszystko warto posegregować i rozsądnie rozmieścić. Łatwiej wówczas o samodyscyplinę i odkładanie przedmiotów na miejsce. W takiej kuchni nie tylko wygodniej się pracuje, ale szybciej ją uprzątniemy i ten porządek uda się skuteczniej wyegzekwować.

- Naczynia kuchenne, sztućce i garnki, podobnie jak zapasy spożywcze, możemy pogrupować, a następnie wygodnie schować w szufladach. Nie wybierajmy ich jednak przypadkowo, ponieważ szuflady mogą mieć różną wysokość, w zależności od przeznaczenia – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki meblowej KAM. – Taki podział szuflad optymalizuje wykorzystanie przestrzeni dostępnej w meblach, ale również ułatwia jej zorganizowanie. Sztućce i akcesoria zawsze będą pod ręką w niskiej szufladzie. Te wyższe możemy przeznaczyć na artykuły spożywcze w mniejszych opakowaniach lub drobny sprzęt kuchenny. Do szuflad wysokich bez problemu zmieścimy garnki i patelnie. Możemy je również zagospodarować na podręczny magazyn na zapasy, jak kartony z sokiem czy butelki oleju. Przyporządkowanie konkretnych przedmiotów i produktów do określonych szuflad, zapewni każdemu z nich stałe miejsce, a nam ułatwi sprzątanie.   

Zapewniając stałe miejsce do przechowywania unikniemy również odkładania na blat „na chwilę” kuchennych akcesoriów lub przyniesionych zakupów spożywczych, co niepotrzebnie potęguje wrażenie chaosu. Od razu możemy je odłożyć do przeznaczonej dla nich szuflady, na półkę w szafce czy w wysuwanym systemie cargo w szafce wysokiej. Ukryte za frontem nie będą zabierała miejsce na blacie, ani przyczyniały się do bałaganu.

 

Nie zostawiaj odcisków

Fronty to najbardziej wyeksponowany element zabudowy meblowej. Nieestetyczne ślady palców będą bardzo widoczne na ich powierzchni, zwłaszcza w przypadku szafek wiszących, które znajdują się na wysokości wzroku. Takie obawy mogą pojawić się przy wyborze modnych lakierów matowych. Problem ten będzie szczególnie uciążliwy dla posiadaczy mebli z frontami bez uchwytów. W przypadku rozwiązań typu push to open otwarcie szafki wymaga naciśnięcia dłonią na front mebla, trudno więc nie pozostawić na nim odcisków. Dlatego fronty w ultra matowym wykończeniu można obecnie zabezpieczyć specjalną powłoką antifingerprint, co pozwala skutecznie ograniczyć ten niepożądany efekt. Warto więc sprawdzić, czy taką opcję zapewni nam producent czy dostawca mebli.   

Jeszcze bardziej skuteczną formą ochrony frontów bez uchwytów, dzięki której nie będziemy musieli na co dzień walczyć ze śladami palców, jest zmiana sposobu ich otwierania. Zamiast naciskać dłonią na front, możemy otworzyć go podchwytem – wsuwamy palce od spodu i delikatnie popychamy od wewnątrz. Takie rozwiązanie w najmniejszym stopniu nie wpływa na komfort użytkowania mebla, a pozwala bardzo skutecznie ograniczyć pozostawianie śladów palców na widocznych powierzchniach mebli.

- Pomyśleliśmy o codziennym użytkowaniu szafek górnej zabudowy z frontami ultra matowymi, aksamitnymi w dotyku i wysoką odpornością na zarysowania, tak aby zminimalizować zabrudzenia w postaci odcisków palców. Niewielka zmiana w korpusie szafki pozwoliła ukryć za frontem wolną przestrzeń, która wystarczy, aby wsunąć palce i wygodnie otworzyć go od wewnątrz. Jeżeli nie musimy dotykać widocznej powierzchni mebli, pozostaje ona wolna od naszych odcisków – wyjaśnia projektantka.  

W staraniach o estetykę w kuchni pomocne będą fronty laminowane, które są łatwe w utrzymaniu czystości. Dostępne w szerokiej gamie wzorów i struktur – np. wiernie odwzorowujących rysunek drewna, mogą być atrakcyjnym dodatkiem do frontów lakierowanych. Odciski palców nie będą się tak mocno odznaczały na ich powierzchni, a ich usunięcie nie przysporzy nam wysiłku i nie zajmie dużo czasu. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024 Biuro prasowe
2024-07-09 | 11:00

Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024

Firma Purmo znalazła się wśród laureatów w ogólnopolskim badaniu konsumenckim zdobywając Konsumencki Lider Jakości 2024 w kategorii „Grzejniki”. Badanie
Dom Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit
2024-07-08 | 16:25

Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit

Choć Europa wciąż zdominowana jest przez lata używania mało ekologicznego papieru toaletowego, z pomocą przychodzą zrywające z tradycją toalety myjące. Kiedy Geberit wprowadził na rynek
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Luna: W moim życiu jest więcej momentów zwątpienia i bezradności niż szczęścia i ekscytacji. Tylko tego nie pokazuję na Instagramie

Wokalistka chce, by jej pierwszy singiel zaprezentowany po Eurowizji był symbolem wewnętrznego odrodzenia, nowego początku i nadziei, bo choć życie pełne jest upadków, to najważniejsze jest, by z każdej porażki wyciągnąć odpowiednie wnioski, zawsze walczyć o swoje szczęście i odnaleźć w sobie siłę do działania. „Alive” to pełne emocji, intymne wyznanie Luny, ukazujące jej wewnętrzną walkę z wątpliwościami i przytłaczającymi myślami. Utwór opowiada o stanie zawieszenia między dwoma światami – rzeczywistym, pełnym wyzwań i wyimaginowanym, gdzie można znaleźć chwilowe ukojenie.

Handel

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie rośnie, podobnie jak wartość rynku ekologicznej żywności, która według szacunków NIQ wynosi już ok. 2 mld zł, stanowiąc prawie 1 proc. wartości całego rynku spożywczego. Dalsze wzrosty utrudnia jednak fakt, że wielu konsumentów wciąż ma problem z rozpoznaniem produktów bio na sklepowych półkach. Według badań tylko co czwarty klient potrafi prawidłowo rozpoznać w sklepie symbol euroliścia, który gwarantuje, że produkt powstał zgodnie z restrykcyjnymi unijnymi wymogami rolnictwa ekologicznego.

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.