Komunikaty PR

Jaki przepis rekomendują profesjonalni kucharze i dlaczego gotują na gazie?

2020-09-02  |  14:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP Solgaz ( 1.84 MB )

Kupując kuchenkę, często rozważamy wybór między gazową a indukcyjną. Jak się okazuje, nawet profesjonalni kucharze wybierają tę pierwszą. Dlaczego zatem kuchenka gazowa to dobre rozwiązanie? Sprawdźcie, a przy okazji skorzystajcie z przepisu na pyszną zupę z ciecierzycy!

Kuchenka gazowa sposobem na oszczędzanie?

Istotnym czynnikiem, dostrzeganym zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i indywidualnych użytkowników jest koszt gazu w stosunku do energii elektrycznej. Kuchenka gazowa w kuchni to dobry sposób na zaoszczędzenie gotówki, którą przeznaczyć możemy np. na kurs gotowania lub zakup nowych akcesoriów kuchennych. Państwowa Służba Regulacji Energetyki wskazała także, że za metr sześcienny gazu odbiorcy w najbliższym czasie zapłacą średnio o 15-23% mniej. Oszczędności te mogą się zwiększyć, zwłaszcza jeśli dużo gotujemy. Czy można jednak jeszcze bardziej oszczędzić, gotując na gazie? Jest to możliwe bowiem, jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych przez Zakład Oszczędności Energii i Ochrony Powietrza Głównego Instytutu Górnictwa na zlecenie Solgaz – kuchenka z serii „gaz pod szkłem” zapewnia do 50% mniejsze zużycie gazu niż tradycyjne urządzenia. Co więcej, rozwiązanie gaz pod szkłem posiada też dodatkowe „darmowe” pole, czyli specjalne miejsce, oznaczone paskami, które nagrzewa się podczas gotowania, nie pobierając przy tym gazu.

Jak wydobyć wyjątkowy smak potraw?

Jak mówi kucharz z Dworu Korona Karkonoszy: potrawy przygotowywane na gazie mają głębszy smak, a sam proces gotowania jest zupełnie inny, niż w przypadku gotowania na płycie indukcyjnej. To właśnie smak ostatecznie świadczy o walorach przygotowanego jedzenia, dlatego najlepsi kucharze znają zasady budowania smaku w trakcie gotowania. Niektóre potrawy potrzebują wysokiej temperatury, inne wręcz przeciwnie. Cała sztuka polega na tym, by wiedzieć które. Wykwintne dania wymagają często gotowania wielu składników na raz. Rozbudowane modele kuchenek typu gaz pod szkłem mogą posiadać nawet 5 pól grzejnych plus pola darmowe. Dzięki temu wszystko jest ciepłe na czas.

Kiedy estetyka ma znaczenie

Kuchenka gazowa gaz pod szkłem to rozwiązanie, które docenią zarówno pracownicy gastronomii, obsługujący setki gości i lubiący porządek w swoim miejscu pracy, jak też indywidualni odbiorcy, którzy gotują obiad dla siebie lub rodziny, a nie chcą później tracić czasu na szorowanie przypalonych palników. - Gaz pod szkłem to urządzenie łatwe i przyjemne w utrzymywaniu czystości. Ponadto, w ferworze gotowania brak otwartego ognia uratował od zapalenia już nie jedną szmatkę – przyznaje kucharz.

Dodatkowy sprzęt? Zdecydowanie niepotrzebny

Kuchenka gazowa to także rozwiązanie, które nie wymaga od nas inwestycji w garnki ferromagnetyczne (mają grube dno, do którego przykleja się magnes), rekomendowane w przypadku gotowania na indukcji. Dzięki temu nowa kuchenka gazowa od razu po zainstalowaniu może być użytkowana z wykorzystaniem dotychczasowych garnków i patelni.

 

Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycy

Liczba porcji: 10

Składniki:

Ziemniaki - 1kg

Ciecierzyca - 0,8 kg

Cebula - 0,2 kg

Czosnek - 0,03kg

Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg

Rozmaryn świeży - 2 gałązki

Bazylia świeża – 2 gałązki

Lubczyk – 2 gałązki

Bulion warzywny - 1,5 litra

Sól, pieprz biały do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

 

Smacznego życzą:

Solgaz

Kucharze z Dworu Korona Karkonoszy

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Domoteka zaprasza na premierę raportu SALONE DEL MOBILE Biuro prasowe
2024-07-10 | 16:20

Domoteka zaprasza na premierę raportu SALONE DEL MOBILE

Lipiec to miesiąc zagranicznych eskapad i odkrywania uroków różnych zakątków świata. Tych wszystkich, którzy kochają Włochy i właśnie ten kraj
Dom Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024
2024-07-09 | 11:00

Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024

Firma Purmo znalazła się wśród laureatów w ogólnopolskim badaniu konsumenckim zdobywając Konsumencki Lider Jakości 2024 w kategorii „Grzejniki”. Badanie
Dom Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit
2024-07-08 | 16:25

Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit

Choć Europa wciąż zdominowana jest przez lata używania mało ekologicznego papieru toaletowego, z pomocą przychodzą zrywające z tradycją toalety myjące. Kiedy Geberit wprowadził na rynek

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Świadomość społeczna na temat ryzyka publikowania wizerunków dzieci w internecie nadal bardzo niska. UODO apeluje o ostrożność

Kilkaset milionów zdjęć codziennie jest publikowanych w internecie, wśród nich wiele z udziałem dzieci. Zdjęcia i wideo zamieszczają zarówno rodzice, jak i placówki oświatowe, do których dzieci uczęszczają. Materiały te, bez względu na to, z jaką intencją są publikowane, mogą trafić w niepowołane ręce i posłużyć do ataku hejterskiego na dzieci, kradzieży ich cyfrowej tożsamości, a nawet zostać wykorzystane przez osoby o skłonnościach pedofilskich. Podkreślają to eksperci UODO i Fundacji Orange w poradniku skierowanym do osób pracujących w placówkach i organizacjach działających na rzecz dzieci.

Teatr

Katarzyna Pakosińska: Cieszę się, że miałam odwagę podjąć decyzję o rozstaniu z Kabaretem Moralnego Niepokoju. Rwało mnie już wtedy gdzie indziej

Kabareciarka przyznaje, że kiedy zaczęły się psuć relacje między nią a pozostałymi członkami Kabaretu Moralnego Niepokoju, to wtedy pojawiła się myśl, by opuścić grupę i zacząć się spełniać na innej płaszczyźnie zawodowej. Przekonuje też, że już wówczas miała w zanadrzu kilka ciekawych pomysłów na rozwój swojej kariery, a to tylko przyspieszyło decyzję o zerwaniu współpracy. I choć na początku trudno jej było się odnaleźć w nowej rzeczywistości, to z perspektywy czasu nie żałuje tamtego kroku. Z zapałem angażuje się w realizację nowych projektów, ale nie wyklucza, że jeszcze kiedyś znów zabłyśnie w kabarecie.