Jesienny Jarmark Produktów Regionalnych w Blue City
Na dworze coraz chłodniej, więc chętnie szukamy wyrazistych, rozgrzewających potraw
i napojów. Dostępne na wrześniowym jarmarku smakołyki trafią w gusta wszystkich smakoszy i będzie można z nich przyrządzić i sycący posiłek, i wykwintną kolację dla rodziny oraz gości. Zadba o to 15 lokalnych wystawców, którzy zaproszą do swoich stoisk od środy 18 września do soboty 21 września. Tradycyjnie będą czekać na poziomie -1 przy fontannie.
W nadchodzącej edycji kupicie pachnące podlaskie wędliny i wędzone ryby. Nie zabraknie wiejskich serów z Korycina i oscypków z Kościeliska. Podniebienia zachwycą regionalne kartacze czy pajdy chleba z wiejskim smalcem. Oczywiście znajdzie się też coś na deser – zapraszamy po ciasta i pączki, a także suszone owoce. Na jesienne przeziębienia i brak nastroju czekają pachnące słońcem miody. A miłośnicy kuchni z różnych stron świata będą mogli zaopatrzyć się w ogniste węgierskie salami i paprykarze oraz produkty z Azerbejdżanu. Do tego wszystkiego nie zabraknie selekcji francuskich win. Zapewniamy, że po zakupach, nadchodząca jesień stanie się niestraszna.
Zapraszamy!

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.