Komunikaty PR

Krój i siekaj! Czy drewniany blat sprawdzi się w kuchni?

2021-01-11  |  15:43
Biuro prasowe
Kontakt
Aleksandra Stachulska
Home Sweet Home PR

Łowicka 51 lok. 207
02-353 Warszawa
ola|hshpr.pl| |ola|hshpr.pl
880 320 909
hshpr.pl

Bo jak tu z przyjemnością przygotowywać posiłek – siekać i kroić, gdy  serce nam drży przy każdym ruchu nożem, czy aby nie uszkodzimy powierzchni blatu? O uniwersalnych, trwałych i pięknych blatach kuchennych na każdą kieszeń, a na dodatek odpornych na świąteczną gorączkę przygotowań, opowiada nam ekspert DLH, jednego z największych światowych dostawców drewna.

 

Kuchnia moja najpiękniejsza

Architekci kochają drewniane blaty kuchenne. Jak żaden inny element wykończenia dodają wnętrzu kuchni tak pożądanej przytulności. Ciepły odcień naturalnego drewna pasuje do każdego stylu. Jest nieodłącznym elementem wykończeniowym wnętrz country i rustykalnych. W nowoczesnych aranżacjach natomiast będzie najprostszym sposobem na przełamanie lśniących, lakierowanych na szaro lub biało powierzchni szafkowych frontów. Drewniane blaty „ocieplają” przestrzeń, ale też dodają zabudowie klasy. Naturalne drewno bowiem zawsze kojarzone będzie z elegancją i ponadczasowością. Minęły już czasy, gdy kuchnie przypominały laboratoria, w których królowała stal,  gres i szkło. Dziś najmodniejsze aranżacje tego pomieszczenia coraz bardziej upodabniają się do przestrzeni salonu. Podłogi są drewniane, lampy – dekoracyjne, a meble naśladują komody i regały, zarówno formą, jak i sposobem wykończenia.

 

 

Tajemnica ich trwałości

Aby drewniany blat był odporny i stabilny, a my mogli cieszyć się nim przez lata, powinien być odpowiednio wykonany. – Najlepiej sprawdzają się blaty klejone w technologii mikrowczepowej co oznacza, że składają się one z niewielkich, starannie przygotowanych elementów drewna. Dzięki temu blat jest znacznie mniej narażony na wygięcia i powstawanie pęknięć – wyjaśnia Hubert Plichta, Product Manager DLH. W tracie produkcji lamele z których składa się produkt są sklejane na tak zwaną mijankę, dzięki czemu uzyskuje się ciekawy i popularny wzór. Natomiast połączenia mikrowczepowe widoczne tylko na bocznych płaszczyznach blatu zapewniają bardzo dużą wytrzymałość połączeń klejowych, a my możemy spokojnie siekać i kroić nie obawiając się o trwałość produktu.

 

Szeroki wybór

Szukając blatu idealnie skrojonego pod nasze potrzeby, warto bliżej przyjrzeć się gatunkowi drzewa z jakiego będzie wykonany. Do produkcji blatów poleca się zwłaszcza drewno twarde i gęste –  to te parametry decydują o braku podatności powierzchni blatu na powstawanie rys bądź wgłębień. Na szczęście nawet jeśli blat zostanie powierzchniowo uszkodzony podczas użytkowania, drewno jest na tyle wdzięcznym materiałem, że pozwala na stosunkowo łatwą naprawę i przywrócenie produktu do stanu dawnej świetności. Firma DLH oferuje bardzo szeroki wybór blatów wykonanych z różnych gatunków takich jak: jesion, buk, dąb, orzech, akacja, jak i egzotycznych – teak, bambus, merbau, badi, amazaque. Te ostatnie ze względu na swoje parametry, dodatkowo lepiej znoszą wysokie temperatury i wilgoć. Choć kto nie chciałby się cieszyć szlachetnym rysunkiem rodzimego dębu, który z dumą prezentuje swe wdzięki i odporność na zarysowania czy zacięcia? Tym bardziej, że drewno, z jakiego wykonywane są blaty DLH pochodzi z udokumentowanych i zatwierdzonych źródeł. Dzięki czemu klienci mają pewność, że środowisko naturalne nie ucierpiało w wyniku nadużyć, wspierając tym samym zrównoważoną i odpowiedzialną gospodarkę drzewną.

 

Odpowiednie wykończenie

Ze względu na wygodę warto inwestować w blaty surowe, które dopiero na późniejszym etapie dostosowanie są do naszych, indywidualnych potrzeb. Takie dostępne są w ofercie DLH. Dopiero po odpowiedniej obróbce mającej na celu dopasowanie elementu do konkretnej zabudowy (docinanie, frezowanie, szlifowanie) są wykańczane odpowiednią chemią zabezpieczającą. Wybór preparatów jest duży: lakiery, bejce, oleje i olejowoski. – Polecam szczególnie te ostatnie – komentuje ekspert DLH – Powierzchnie nimi zabezpieczone wymagają częstszej pielęgnacji, ale ona dużo prostsza niż w przypadku odnawiania powierzchni polakierowanych – radzi profesjonalista. Blat roboczy w kuchni to prawdziwy poligon. Przygotowywanie posiłków, nawet gdy jesteśmy bardzo ostrożni, może zniszczyć powłokę lakieru, a tej nie da się naprawić punktowo. By odnowić lakierowany blat trzeba najpierw zeszlifować całą jego powierzchnię, co niechybnie spowoduje zapylenie pomieszczenia. Następnie, w odpowiednich odstępach czasu, nakłada się kolejne warstwy lakieru. Cała operacja powoduje niemały rozgardiasz i dezorganizację życia domowników – bo kuchnia co najmniej na kilka dni wyłączona jest z użytkowania. W przypadku blatu wykończonego olejem możliwe jest punktowe naprawienie uszkodzenia. – Blaty tego typu są bardzo praktyczne, można je bowiem wielokrotnie odnawiać poprzez szlifowanie i ponowne olejowanie – podkreśla ekspert marki DLH. Projektanci i użytkownicy cenią również blaty drewniane ze względu na łatwość zmiany ich koloru, np. przy użyciu olei barwiących.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Home Sweet Home PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024 Biuro prasowe
2024-07-09 | 11:00

Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024

Firma Purmo znalazła się wśród laureatów w ogólnopolskim badaniu konsumenckim zdobywając Konsumencki Lider Jakości 2024 w kategorii „Grzejniki”. Badanie
Dom Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit
2024-07-08 | 16:25

Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit

Choć Europa wciąż zdominowana jest przez lata używania mało ekologicznego papieru toaletowego, z pomocą przychodzą zrywające z tradycją toalety myjące. Kiedy Geberit wprowadził na rynek
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Luna: W moim życiu jest więcej momentów zwątpienia i bezradności niż szczęścia i ekscytacji. Tylko tego nie pokazuję na Instagramie

Wokalistka chce, by jej pierwszy singiel zaprezentowany po Eurowizji był symbolem wewnętrznego odrodzenia, nowego początku i nadziei, bo choć życie pełne jest upadków, to najważniejsze jest, by z każdej porażki wyciągnąć odpowiednie wnioski, zawsze walczyć o swoje szczęście i odnaleźć w sobie siłę do działania. „Alive” to pełne emocji, intymne wyznanie Luny, ukazujące jej wewnętrzną walkę z wątpliwościami i przytłaczającymi myślami. Utwór opowiada o stanie zawieszenia między dwoma światami – rzeczywistym, pełnym wyzwań i wyimaginowanym, gdzie można znaleźć chwilowe ukojenie.

Handel

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie rośnie, podobnie jak wartość rynku ekologicznej żywności, która według szacunków NIQ wynosi już ok. 2 mld zł, stanowiąc prawie 1 proc. wartości całego rynku spożywczego. Dalsze wzrosty utrudnia jednak fakt, że wielu konsumentów wciąż ma problem z rozpoznaniem produktów bio na sklepowych półkach. Według badań tylko co czwarty klient potrafi prawidłowo rozpoznać w sklepie symbol euroliścia, który gwarantuje, że produkt powstał zgodnie z restrykcyjnymi unijnymi wymogami rolnictwa ekologicznego.

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.