Kuchnia gotowa na lockdown
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Minął już ponad rok od chwili, kiedy wraz z pojawieniem się koronawirusa nasz świat zmienił się nie do poznania. Dużo czasu musieliśmy i wciąż musimy spędzać w domu, a to uzmysłowiło nam, jak ważną rolę odgrywa kuchnia - centrum życia domowego i główny magazyn dla zwiększonych zapasów żywnościowych, które w dobie kryzysu zawsze warto mieć.
Nawet przed pandemią kuchnia była kluczowym miejscem w naszych domach, a co dopiero w czasie lockdownu. Wtedy bowiem, chcąc zmniejszyć potencjalne ryzyko zakażenia się koronawirusem i zapewnić sobie żywność na wypadek zachorowania czy kwarantanny, zaczęliśmy gromadzić zapasy produktów o długiej przydatności do spożycia: mąki, makarony, kasze, ryż oraz jedzenie w puszkach i słoikach. Niestety, nie każda kuchnia przeszła ten bojowy test pozytywnie - w wielu przypadkach okazało się, że nasze szafki nie są gotowe na przyjęcie znacznie zwiększonego zaopatrzenia.
Teraz, kiedy jesteśmy dużo mądrzejsi w tej kwestii, warto zastanowić się, jak uniknąć takich problemów w przyszłości? I tu z pomocą mogą nam przyjść rozwiązania szwajcarskiej firmy Peka, która oferuje systemy ułatwiające i optymalizujące przechowywanie żywności oraz kuchennych akcesoriów.
Trudno sobie wyobrazić wygodniejszą i bardziej pojemną spiżarnię niż wysokie cargo DISPENSA - wysuw na specjalnych prowadznicach, którego obciążenie wytrzymuje aż 100 kg załadunku! Budowa koszyków zapewnia znakomitą widoczność zgromadzonych produktów, zwłaszcza że wysokość ich umiejscowienia daje się regulować wedle potrzeb. Dzięki temu można umieścić tam zarówno wysokie butelki, jak też mniejsze opakowania czy torebki z przyprawami. Cargo posiada system hamowania przy zamykaniu, co pozwala uniknąć hałasu i poprawia komfort użytkowania. Dodatkowo można je doposażyć w hamulec działający podczas otwierania albo skorzystać z wersji ekskluzywnej, czyli opcji elektrycznego otwierania szafki za pomocą dotyku. To idealny patent w przypadku, kiedy marzymyo kuchni bezuchwytowej.
Jeśli mamy do zagodpodarowania większą przestrzeń i możemy sobie pozwolić na cargo o szerokości 60 cm, warto przyjrzeć się systemowi TANDEM. Idealnie komponuje się on z lodówką i wówczas wszelkie pożywienie - świeże oraz suche - znajduje się pod ręką w jednym miejscu. System ten umożliwia umieszczenie produktów zarówno na drzwiach, jak i półkach wewnętrznych, które udźwigną aż 85 kg! W momencie otwierania tylne półki wysuwają się do przodu i łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki tej wyjątkowej spiżarni.
Dla komfortowego użytkowania kuchni, trzeba też przewidzieć wygodne wysuwy na garnki, urządzenia oraz różne akcesoria w dolnej części zabudowy. Na szczególną uwagę zasługują systemy Peka dedykowane do trudnych miejsc, takich jak narożniki zabudowy meblowej.
Więcej informacji na stronie: https://peka.pl/
„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!
Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych
Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.
Handel
Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.
Prawo
Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy
Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.