Kuchnia gotowa na lockdown
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Minął już ponad rok od chwili, kiedy wraz z pojawieniem się koronawirusa nasz świat zmienił się nie do poznania. Dużo czasu musieliśmy i wciąż musimy spędzać w domu, a to uzmysłowiło nam, jak ważną rolę odgrywa kuchnia - centrum życia domowego i główny magazyn dla zwiększonych zapasów żywnościowych, które w dobie kryzysu zawsze warto mieć.
Nawet przed pandemią kuchnia była kluczowym miejscem w naszych domach, a co dopiero w czasie lockdownu. Wtedy bowiem, chcąc zmniejszyć potencjalne ryzyko zakażenia się koronawirusem i zapewnić sobie żywność na wypadek zachorowania czy kwarantanny, zaczęliśmy gromadzić zapasy produktów o długiej przydatności do spożycia: mąki, makarony, kasze, ryż oraz jedzenie w puszkach i słoikach. Niestety, nie każda kuchnia przeszła ten bojowy test pozytywnie - w wielu przypadkach okazało się, że nasze szafki nie są gotowe na przyjęcie znacznie zwiększonego zaopatrzenia.
Teraz, kiedy jesteśmy dużo mądrzejsi w tej kwestii, warto zastanowić się, jak uniknąć takich problemów w przyszłości? I tu z pomocą mogą nam przyjść rozwiązania szwajcarskiej firmy Peka, która oferuje systemy ułatwiające i optymalizujące przechowywanie żywności oraz kuchennych akcesoriów.
Trudno sobie wyobrazić wygodniejszą i bardziej pojemną spiżarnię niż wysokie cargo DISPENSA - wysuw na specjalnych prowadznicach, którego obciążenie wytrzymuje aż 100 kg załadunku! Budowa koszyków zapewnia znakomitą widoczność zgromadzonych produktów, zwłaszcza że wysokość ich umiejscowienia daje się regulować wedle potrzeb. Dzięki temu można umieścić tam zarówno wysokie butelki, jak też mniejsze opakowania czy torebki z przyprawami. Cargo posiada system hamowania przy zamykaniu, co pozwala uniknąć hałasu i poprawia komfort użytkowania. Dodatkowo można je doposażyć w hamulec działający podczas otwierania albo skorzystać z wersji ekskluzywnej, czyli opcji elektrycznego otwierania szafki za pomocą dotyku. To idealny patent w przypadku, kiedy marzymyo kuchni bezuchwytowej.
Jeśli mamy do zagodpodarowania większą przestrzeń i możemy sobie pozwolić na cargo o szerokości 60 cm, warto przyjrzeć się systemowi TANDEM. Idealnie komponuje się on z lodówką i wówczas wszelkie pożywienie - świeże oraz suche - znajduje się pod ręką w jednym miejscu. System ten umożliwia umieszczenie produktów zarówno na drzwiach, jak i półkach wewnętrznych, które udźwigną aż 85 kg! W momencie otwierania tylne półki wysuwają się do przodu i łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki tej wyjątkowej spiżarni.
Dla komfortowego użytkowania kuchni, trzeba też przewidzieć wygodne wysuwy na garnki, urządzenia oraz różne akcesoria w dolnej części zabudowy. Na szczególną uwagę zasługują systemy Peka dedykowane do trudnych miejsc, takich jak narożniki zabudowy meblowej.
Więcej informacji na stronie: https://peka.pl/

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.