Kuchnia gotowa na lockdown
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Minął już ponad rok od chwili, kiedy wraz z pojawieniem się koronawirusa nasz świat zmienił się nie do poznania. Dużo czasu musieliśmy i wciąż musimy spędzać w domu, a to uzmysłowiło nam, jak ważną rolę odgrywa kuchnia - centrum życia domowego i główny magazyn dla zwiększonych zapasów żywnościowych, które w dobie kryzysu zawsze warto mieć.
Nawet przed pandemią kuchnia była kluczowym miejscem w naszych domach, a co dopiero w czasie lockdownu. Wtedy bowiem, chcąc zmniejszyć potencjalne ryzyko zakażenia się koronawirusem i zapewnić sobie żywność na wypadek zachorowania czy kwarantanny, zaczęliśmy gromadzić zapasy produktów o długiej przydatności do spożycia: mąki, makarony, kasze, ryż oraz jedzenie w puszkach i słoikach. Niestety, nie każda kuchnia przeszła ten bojowy test pozytywnie - w wielu przypadkach okazało się, że nasze szafki nie są gotowe na przyjęcie znacznie zwiększonego zaopatrzenia.
Teraz, kiedy jesteśmy dużo mądrzejsi w tej kwestii, warto zastanowić się, jak uniknąć takich problemów w przyszłości? I tu z pomocą mogą nam przyjść rozwiązania szwajcarskiej firmy Peka, która oferuje systemy ułatwiające i optymalizujące przechowywanie żywności oraz kuchennych akcesoriów.
Trudno sobie wyobrazić wygodniejszą i bardziej pojemną spiżarnię niż wysokie cargo DISPENSA - wysuw na specjalnych prowadznicach, którego obciążenie wytrzymuje aż 100 kg załadunku! Budowa koszyków zapewnia znakomitą widoczność zgromadzonych produktów, zwłaszcza że wysokość ich umiejscowienia daje się regulować wedle potrzeb. Dzięki temu można umieścić tam zarówno wysokie butelki, jak też mniejsze opakowania czy torebki z przyprawami. Cargo posiada system hamowania przy zamykaniu, co pozwala uniknąć hałasu i poprawia komfort użytkowania. Dodatkowo można je doposażyć w hamulec działający podczas otwierania albo skorzystać z wersji ekskluzywnej, czyli opcji elektrycznego otwierania szafki za pomocą dotyku. To idealny patent w przypadku, kiedy marzymyo kuchni bezuchwytowej.
Jeśli mamy do zagodpodarowania większą przestrzeń i możemy sobie pozwolić na cargo o szerokości 60 cm, warto przyjrzeć się systemowi TANDEM. Idealnie komponuje się on z lodówką i wówczas wszelkie pożywienie - świeże oraz suche - znajduje się pod ręką w jednym miejscu. System ten umożliwia umieszczenie produktów zarówno na drzwiach, jak i półkach wewnętrznych, które udźwigną aż 85 kg! W momencie otwierania tylne półki wysuwają się do przodu i łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki tej wyjątkowej spiżarni.
Dla komfortowego użytkowania kuchni, trzeba też przewidzieć wygodne wysuwy na garnki, urządzenia oraz różne akcesoria w dolnej części zabudowy. Na szczególną uwagę zasługują systemy Peka dedykowane do trudnych miejsc, takich jak narożniki zabudowy meblowej.
Więcej informacji na stronie: https://peka.pl/
"Dizajn na fali". Cykl spotkań w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha
Haier na nowo definiuje styl i personalizację w kuchni
Dzień Ziemi: rozwiązania dekoracyjne przyjazne planecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.
Edukacja
Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem
Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.