Kuchnia z długim terminem atrakcyjnego wyglądu
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Meble w modnym kolorze czy może jednak uniwersalne dekory drewna? Jedno nie musi wykluczać drugiego! Nie masz pomysłu na aranżację kuchni? Połącz oba dekory. Będzie gustownie, z klasą, a co najważniejsze – pięknie i ponadczasowo.
Dekory drewna nadają kuchni przytulności i naturalnego piękna, ale to kolory odgrywają w niej istotną rolę. Zdecydowanie wychodzą na pierwszy plan aranżacji – od nich zależy jej styl i wygląd. Połączenie niepowtarzalnego uroku rysunku drewna i dekoracyjności koloru stworzy harmonijną i zachwycającą kompozycję, która spodoba się każdemu.
Bezpiecznym rozwiązaniem jest paleta barw neutralnych, może jednak pora na bardziej odważne wybory. Modne w tym sezonie czerń, granat czy mniej jeszcze upowszechniony, ale tak samo urzekający intensywnością barwy – bazalt, wyglądają niezwykle atrakcyjnie na matowych powierzchniach kuchennych frontów. Zabudowa meblowa prezentuje się elegancko, a dzięki oprawie drewna zyskuje ciepła i ponadczasowy charakter, dzięki czemu będzie cieszyć oko przez kolejne sezony.
Nie wiesz jaki kolor wybrać? Może nowoczesny bazalt? Podobnie jak czerń jest efektowny i nadaje kuchennej aranżacji wyrazistości. Obie barwy korzystnie wypadają w duecie z drewnem, które zrównoważy wystrój kuchni i nie będzie wydawała się surowa. Szykowna czerń i oryginalny bazalt podkreślą luksusowy charakter zabudowy meblowej, będą również dobrym wyborem do wnętrz nowoczesnych i urządzonych w stylu loftowym.
- Kuchnia z meblami w kolorze czerni czy ciekawego bazaltu wygląda zjawiskowo i potrafi wywrzeć ogromne wrażenie, dlatego nie bójmy się siły koloru. W połączeniu z dekorami drewna, które wprowadza ciepłą atmosferę, unikniemy efektu przytłoczenia czy wrażenia, że wnętrze jest ponure – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. – Ponieważ atutem takiej zabudowy jest kolor, to on przede wszystkim ma przyciągać wzrok, warto zrównoważyć ją prostą formą mebli.
W przypadku bardziej klasycznej zabudowy meblowej również można zdecydować się na wyrazisty kolor – doskonale sprawdzi się tutaj granat. Chociaż kolor ten nawiązuje do najnowszych trendów wzorniczych, idealnie odda ducha kuchni stylizowanych, co warto dodatkowo zaakcentować dekoracyjnymi frezowaniami na powierzchni frontów. Wyjątkowy urok intensywnej tonacji granatu podkreślą dekory drewna w jasnych, kontrastowych wybarwieniach. Takie połączenie pozwoli skomponować harmonijne, ciepłe w odbiorze i zachwycające wnętrze. Efekt będzie bardziej interesujący, jeżeli dodatkowo wzbogacimy je dodatkami w kolorze szlachetnego złota.
W kuchni w tym sezonie zdecydowanie dominują ciemne kolory. Jeżeli jednak przywiązaliśmy się do bieli, która z sukcesem opiera się dyktatom trendów wzorniczych i nadal jest jednym z najpopularniejszych kolorów wybieranych do urządzania kuchni, połączmy ją z dekorami drewna. Wnętrze będzie się prezentowało świeżo, jasno i przestronnie, ponieważ biel powiększy je optycznie, nie będzie jednak zbyt monotonne. Akcenty drewna ocieplą kuchnię i dodadzą jej przytulnego charakteru.
Motywy drewna warto wprowadzić również w kuchniach, w których główny ton nadają szarości. Ta spokojna barwa zyska na atrakcyjności w połączeniu z drewnem, które urozmaici stonowany charakter mebli.
„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!
Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych
Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.
Handel
Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.
Prawo
Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy
Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.