Komunikaty PR

Kuchnia zanurzona w bieli

2021-01-31  |  21:20
Biuro prasowe
Do pobrania ZAJC ( 0.76 MB )

Cała biała!

Biel może mieć odcień chłodniejszy i cieplejszy. Zupełnie też inny efekt dają szafki muśnięte błyszczącym lakierem, a inny matowe. Duży wpływ na odbiór tego koloru ma również najbliższe sąsiedztwo. Szczególnie w przypadku kuchni, która jest cała biała. Bo odbijają się w niej na przykład szara podłoga, wzmacniając jej wizualną sterylność, albo przeciwnie – drewniana, ocieplając jej odczuwanie. To, co z pewnością w białej kuchni wyzwala kreatywność to możliwość postawienia na detale. Przedmioty czy elementy wykończeniowe, których obecność chcemy uwypuklić. Zachęcić do zatrzymania na nich wzroku. Elementy dekoracyjne w kolorze miedzi lub innego metalu, albo drewniane czy kamienne, które dzięki bieli nabierają wyrazistości.

 

Biel, która łączy

Biel jest jednym z ulubionych kolorów minimalistów. Prowokuje do poszukiwania piękna w prostocie, czytelnych rozwiązaniach aranżacyjnych. Eleganckich, nie pozbawionych też charakteru. Kolor ten idealnie współgra zarówno z drewnem, jak i kamieniem, a dane połączenie albo wzmacnia poczucie świeżości, albo przeciwnie – delikatnie gasi czy przełamuje jej czystość i nieskazitelność.  – Wprowadzone do kuchni lite drewno w postaci dużego półwyspu lub niewielkiego barku czy też fornir na części zabudowy, doskonale przełamuje neutralność bieli. Podobny efekt daje kamienny lub kompozytowy blat w jednolitym kolorze z lub z wyraźnym rysunkiem minerałów. Innym rodzajem połączenia jest wysoka biała zabudowa, na której tle wybija się kontrastowo wykończona w kolorze, drewnie lub kamieniu wyspa, której geometryczna forma wyraźnie zarysowuje się w przestrzeni – komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firm ZAJC. 

 

Czerń i biel

Wyrafinowany duet kolorów, który w dzisiejszych czasach tylko zyskuje na znaczeniu. Obecnie wracamy do źródeł. Zmiany, których jesteśmy świadkami w każdej sferze życia zachęcają, by powracać do definicji tego, co ma naprawdę wartość. Prostota, trwałość, jakość i uniwersalność raczej niż ekstrawagancja. Takie właśnie jest połączenie bieli i czerni, mające głębokie znaczenie filozoficzne. Dwa punkty graniczne, a pomiędzy nimi my. Dlatego ciekawy efekt daje rozwiązanie, w którym kontrastujemy jedną stronę kuchni bielą sprawiając, że rozświetla ona przestrzeń, a drugą powściągając czernią, dodającą przy tym przestrzeni tajemniczości i nieoczywistości. Jest w tym pewien dramatyzm, ale jednak w ramach minimalizmu, a nie przesadnej teatralności.

 

 Ponadczasowość, elegancja i doskonałe tło. Za to właśnie kochamy biel w kuchni. Ale też za jej właściwości odbijania naturalnego światła i rozświetlania przestrzeni, a takżę jej wizualny odbiór, który sprawia, że pomieszczenie wydaje się większe. I to, że biel opiera się trendom. Ona w kuchni zawsze wygląda dobrze– komentuje Justyna Zajc. www.zajc.pl

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek Biuro prasowe
2025-07-23 | 13:15

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Łotewski producent wysokiej klasy domów prefabrykowanych MyCabin rozszerza sieć oddziałów i dostaw na Polskę. To odpowiedź na rosnący popyt mieszkaniowy w Europie.
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.

Prawo

Liczba związków nieformalnych w Polsce przekracza pół miliona. W Sejmie trwają prace nad przepisami dla nich

Temat związków partnerskich ponownie znalazł się w centrum debaty publicznej i politycznej w Polsce. W Sejmie trwają prace nad poselskim projektem ustawy o związkach partnerskich. Choć poparcie społeczne dla prawnego uznania relacji niemałżeńskich – zarówno jednopłciowych, jak i heteroseksualnych – pozostaje wysokie, wciąż kwestia ta czeka na rozstrzygnięcie.

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić

Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.