Mrożenie – czyli zdrowy sposób przechowywania żywności. Jak to robić?
Na co dzień korzystamy z lodówki, aby przedłużyć świeżość naszego jedzenia. Jak często jednak decydujemy się na korzystanie z zamrażalnika? I czy mrożenie produktów pozwala zachować wartości odżywcze? Jak się okazuje – jak najbardziej tak! Warto jednak zdecydować się na lodówkę, która będzie miała technologie, dzięki którym będziemy przechowywać żywność w idealnych warunkach, a co za tym idzie – ograniczymy marnowanie żywności do minimum.
Czy przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce jest zdrowe?
Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze znacznie wydłuża jej czas do spożycia. Chłodne powietrze sprawia, że produkty zachowują swój smak i właśnie dlatego dobrze włożyć do lodówki nie tylko mięso, ale też owoce i warzywa. A co z mrożeniem żywności? Często powtarzany mit, z którym chcemy się definitywnie rozprawić, dotyczy utraty cennych wartości odżywczych w procesie mrożenia. Nic bardziej mylnego – te straty są niewielkie.
Natomiast warto również dodać, że bez opcji mrożenia czas przydatności do spożycia znacznie się skróci. Przechowywanie żywności przy wykorzystaniu mrożenia zapobiega rozwojowi mikroorganizmów i zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za szybki rozwój procesów psucia.
Jakie funkcje lodówki wspierają właściwe przechowywanie żywności?
Prawidłowe warunki przechowywania żywności zapewnia dziś najnowsza technologia, która nie tylko pozwala na zamrożenie dużej liczby produktów, ale znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia. Zastosowanie technologii Twin Cooling Plus™ umożliwia niezależne chłodzenie komór chłodziarki i zamrażalnika. Osobne wentylatory i systemy chłodzenia w każdej z komór gwarantują utrzymanie niskiej temperatury i optymalnej wilgotności, tak aby wszystko – nawet najmniej trwałe owoce i warzywa – mogło pozostać świeże nawet 2 x razy dłużej[1]. System zapobiega również mieszaniu się zapachów. Niezależnie czy są to owoce, warzywa, mięso, a nawet ryby.
Lodówki Samsung umożliwiają również szybkie mrożenie, dzięki zastosowaniu technologii Power Freeze[2]– przez 50 godzin w zamrażalniku będzie utrzymywać się minimalna temperatura. Warto pamiętać, że im krócej przebiega proces zamrażania, tym lepsza jest później jakość produktów.
Z kolei w wybranych lodówkach Samsung z technologią Cool Select+ umożliwia przechowywanie różnych produktów spożywczych w optymalnej dla nich temperaturze. Użytkownik za pomocą jednego dotknięcia może zmienić jedną z komór zamrażalnika w chłodziarkę, wybrać tryb schładzania lub lekkiego zmrażania[3]. To świetne rozwiązanie np. po okresie świątecznym lub dużej rodzinnej imprezie, kiedy zostaje nam dużo jedzenia.
Nowoczesna technologia została stworzona, aby wspierać domowników, dbając o ich wygodę, ale także zdrowie. Systemy mrożenia i zamrażania żywności nie tylko pozwalają cieszyć się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok, ale niska temperatura i opcja szybkiego chłodzenia zapobiegają namnażaniu się bakterii, odpowiedzialnych za psucie się żywności.
[1] *Na podstawie niezależnych testów Intertek w porównaniu do konwencjonalnego systemu chłodzenia w lodówkach Samsung.
[2] Dostępna w modelu RB38J7230SR
[3] Pełna oferta lodówek z technologią Cool Select – znajduje się na stronie: Lodówki: wolnostojące, do zabudowy i obudowy | Samsung Polska

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Piotr Zelt: Pęknięcie w Polsce jest bardzo głębokie. Myślę, że strona zwycięska w tych wyborach zadba o to, żeby te podziały były coraz głębsze
Aktor nie ukrywa swojego rozgoryczenia wynikiem wyborów prezydenckich. Jego zdaniem podziały w naszym kraju są tak głębokie, że Karol Nawrocki nigdy nie będzie prezydentem wszystkich Polaków. Piotr Zelt uważa, że minimalne zwycięstwo kandydata popieranego przez PiS może mieć dalsze niekorzystne konsekwencje. Zastanawia się więc, jaka przyszłość nas czeka, a jego rokowania raczej nie są nasycone optymizmem.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Konsument
Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.