Komunikaty PR

Nowe sposoby na spiżarnię

2024-09-10  |  01:00
Biuro prasowe

Pierwszym krokiem w organizacji wymarzonej spiżarni jest wybór miejsca.  Powinno być suche, chłodne i ciemne, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego światła słonecznego. Najczęściej wybierane miejsca to piwnice lub pozbawione okien pomieszczenia tuż przy kuchni. Jeśli jednak nie mamy oddzielnego pomieszczenia, w organizacji spiżarki może nam wystarczyć wysoka i pojemna szafka kuchenna. Każda z tych trzech opcji pozwala zaaranżować naprawdę wygodne miejsce do przechowywania.

Odpowiednie wyposażenie spiżarni

W drugim etapie warto dokładnie przemyśleć układ spiżarni/spiżarki i jej wyposażenie. To one będą decydowały o tym, czy miejsce to będzie funkcjonalne i wygodne w codziennym użytkowaniu. Tradycyjne półki nie są najlepszym wyborem. Zdecydowanie wygodniejsze są systemy wysuwne np. wysokie cargo. Dlaczego?

- Bo zapewniają znacznie łatwiejszy dostęp do wszystkich produktów – nie tylko tych ustawionych „z brzegu”, ale również tych w głębi szafek i regałów. Dzięki temu, że stelaże z półkami i koszami można wysunąć całkowicie z korpusu – nie musimy już przestawiać wielu rzeczy, by wyjąć tę potrzebną w danej chwili. Poza tym systemy wysuwne np. Cargo Maxi pozwalają lepiej wykorzystać przestrzeń przechowywania. – wyjaśnia Agnieszka Sobocińska, Dyrektor Marketingu firmy REJS.

Rodzaje systemów cargo

Jakie systemy mamy do wyboru? Zarówno w spiżarni, jak i w spiżarce sprawdzą się wspomniane wcześniej cargo – czyli kilkupoziomowe półki i kosze, które można wysunąć z szafki na wytrzymałych i stabilnych systemach jezdnych. W ofercie REJS dostępne są one w dwóch wariantach: do szafek z frontami otwieranymi tradycyjnie na zawiasach (Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo), a także z frontami mocowanymi do stelaża (Cargo Midi i Maxi, dolne i boczne).

- Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo to nowość w ofercie REJS. Oba wysuwają się automatycznie po otworzeniu frontu, co zapewnia jeszcze większy komfort i jeszcze lepszy dostęp do zapasów. Uwagę warto zwrócić na Cargo Maxi Space Duo. To innowacyjne rozwiązanie przypomina lodówkę: 5 płytszych półek (przeznaczonych na najczęściej potrzebne produkty) zawieszonych jest na froncie, a 5 głębszych półek (na większe zapasy) ukrytych jest w głębi korpusu. Stelaż dostępny jest w wersji prawej i lewej, co pozwala zamontować go side by side w dwóch sąsiadujących szafkach, albo w jednej pojemnej szafie – wyjaśnia Agnieszka Sobocińska.

Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo dostępne są w 4 wersjach:

  • PURO – kosze z metalu w kolorze białym lub czarnym z dekoracyjnymi wstawkami odpowiednio ze szkła lub dębowego dekoru,
  • Classic – w wersji klasycznej z ażurowymi koszami w kolorze grafitowym lub chromie.

Każda z pełnych półek w standardzie wyłożona jest specjalną matą antypoślizgową. Ich poziom można regulować tak, aby dopasować cargo do własnych potrzeb. Oba systemy przeznaczone są do szafek o szerokości 450 i 600 mm i o wysokości 1700 mm. Dopuszczalne obciążenie całego systemu to odpowiednio 70 i 75 kg.

Cargo z mocowaniem frontu

Inną opcją są Cargo Midi i Cargo Maxi (dolne i boczne) z frontem mocowanym bezpośrednio do stelaża. I one świetnie pasują zarówno do spiżarni, jak i do podręcznej spiżarki. W zależności od wysokości mają 4, 5 lub 6 półek. Występują w kilku wariantach, dzięki czemu można je idealnie dopasować do każdego wnętrza kuchennego:

  • Classic, w której półki wykonane są z drutu w kolorze chromu lub grafitu. Ich ażurowa budowa zapewnia lepszą cyrkulację powietrza.
  • Evo, w której półki mają dno z tworzywa sztucznego w kolorze białym z delikatnym rantem zabezpieczającym nawet niewielkie produkty przed upadkiem i wyższymi metalowymi relingami do produktów wyższych.
  • PURO, w którym półki wykonane są z blachy w kolorze czarnym lub białym z dekoracyjnymi wstawkami odpowiednio z dekoru dębowego lub szkła, natomiast sam stelaż i inne elementy są metalowe.

Wszystkie powyższe systemy dostępne są w kilku rozmiarach: do szafek o szerokości 150 i 200 mm (Cargo Midi i Maxi boczne) oraz 300 i 400 mm (Cargo Midi i Maxi dolne) i o wysokości 1700-1900 i 1900-2100 mm. Pozwala to na bardziej elastyczne zaprojektowanie zabudowy i jeszcze lepsze wykorzystanie nawet stosunkowo wąskiego miejsca. A warto pamiętać, że dobrze zorganizowana i wyposażona spiżarnia to komfort i oszczędność czasu podczas codziennych prac w kuchni.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia? Biuro prasowe
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
2025-04-24 | 14:00

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.