Pakowanie próżniowe – z czym to się je?
Rumour PR
Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl
Marnotrawienie żywności to ogromny problem społeczny, ekonomiczny, jednak przede wszystkim ekologiczny. Statystycznie na jednego Polaka przypada rocznie 200 kilogramów żywności, wyrzucanej głównie z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Jednym z rozwiązań tego problemu jest pakowanie próżniowe, dzięki któremu możliwe jest łatwe wydłużenie daty przydatności do spożycia.
W przypadku pakowania próżniowego mamy do czynienia z odseparowaniem dań czy produktów spożywczych od powietrza, które skraca ich termin przydatności do spożycia. Dzięki temu żywność nie ma kontaktu z tlenem, który przyspiesza procesy związane z jełczeniem tłuszczu, czy utlenianiem. Dzięki zamknięciu w próżni takie produkty jak warzywa, owoce, mięso, sery czy pieczywo chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Dodatkowo jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Korzystanie z systemu próżniowego pozwala znacząco zredukować ilość wyrzucanej żywności.
System pakowania próżniowego docenią także miłośnicy gotowania. Pozwala on na szybkie marynowanie mięs czy warzyw. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać również z tej metody przygotowywania potrawy.
Jaki system pakowania próżniowego wybrać?
W przypadku, gdy poszukujemy zgrzewarki do użytku domowego, a nie przemysłowego, zależy nam na prostocie użytkowania i jakości urządzenia. Istotną rolę odgrywa również mechanizm usuwania powietrza z worków czy pojemników. Najlepszym rozwiązaniem w tym zakresie są urządzenia wyposażone w odsysającą pompę próżniową, a nie prosty wentylator ciśnieniowy. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Jeżeli poszukujemy urządzenia, które posłuży nam przez lata, ważna jest dostępność akcesoriów czy materiałów eksploatacyjnych jak folie, worki oraz pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).
FoodSaver pionier na rynku urządzeń do pakowania próżniowego, dostępny na rynku od 1987 r.
Oferuje bogatą gamę systemów próżniowego pakowania oraz niezbędnych akcesoriów. Dzięki nim będziemy w stanie utrzymać świeżość produktów spożywczych nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnego ich przechowywania.

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.