Pakowanie próżniowe – z czym to się je?
Rumour PR
Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl
Marnotrawienie żywności to ogromny problem społeczny, ekonomiczny, jednak przede wszystkim ekologiczny. Statystycznie na jednego Polaka przypada rocznie 200 kilogramów żywności, wyrzucanej głównie z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Jednym z rozwiązań tego problemu jest pakowanie próżniowe, dzięki któremu możliwe jest łatwe wydłużenie daty przydatności do spożycia.
W przypadku pakowania próżniowego mamy do czynienia z odseparowaniem dań czy produktów spożywczych od powietrza, które skraca ich termin przydatności do spożycia. Dzięki temu żywność nie ma kontaktu z tlenem, który przyspiesza procesy związane z jełczeniem tłuszczu, czy utlenianiem. Dzięki zamknięciu w próżni takie produkty jak warzywa, owoce, mięso, sery czy pieczywo chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Dodatkowo jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Korzystanie z systemu próżniowego pozwala znacząco zredukować ilość wyrzucanej żywności.
System pakowania próżniowego docenią także miłośnicy gotowania. Pozwala on na szybkie marynowanie mięs czy warzyw. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać również z tej metody przygotowywania potrawy.
Jaki system pakowania próżniowego wybrać?
W przypadku, gdy poszukujemy zgrzewarki do użytku domowego, a nie przemysłowego, zależy nam na prostocie użytkowania i jakości urządzenia. Istotną rolę odgrywa również mechanizm usuwania powietrza z worków czy pojemników. Najlepszym rozwiązaniem w tym zakresie są urządzenia wyposażone w odsysającą pompę próżniową, a nie prosty wentylator ciśnieniowy. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Jeżeli poszukujemy urządzenia, które posłuży nam przez lata, ważna jest dostępność akcesoriów czy materiałów eksploatacyjnych jak folie, worki oraz pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).
FoodSaver pionier na rynku urządzeń do pakowania próżniowego, dostępny na rynku od 1987 r.
Oferuje bogatą gamę systemów próżniowego pakowania oraz niezbędnych akcesoriów. Dzięki nim będziemy w stanie utrzymać świeżość produktów spożywczych nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnego ich przechowywania.
Purmo – Konsumencki Lider Jakości 2024
Niemal 50 lat nowej definicji czystości dzięki toaletom myjącym Geberit
„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Psychologia
Luna: W moim życiu jest więcej momentów zwątpienia i bezradności niż szczęścia i ekscytacji. Tylko tego nie pokazuję na Instagramie
Wokalistka chce, by jej pierwszy singiel zaprezentowany po Eurowizji był symbolem wewnętrznego odrodzenia, nowego początku i nadziei, bo choć życie pełne jest upadków, to najważniejsze jest, by z każdej porażki wyciągnąć odpowiednie wnioski, zawsze walczyć o swoje szczęście i odnaleźć w sobie siłę do działania. „Alive” to pełne emocji, intymne wyznanie Luny, ukazujące jej wewnętrzną walkę z wątpliwościami i przytłaczającymi myślami. Utwór opowiada o stanie zawieszenia między dwoma światami – rzeczywistym, pełnym wyzwań i wyimaginowanym, gdzie można znaleźć chwilowe ukojenie.
Handel
W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów
Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie rośnie, podobnie jak wartość rynku ekologicznej żywności, która według szacunków NIQ wynosi już ok. 2 mld zł, stanowiąc prawie 1 proc. wartości całego rynku spożywczego. Dalsze wzrosty utrudnia jednak fakt, że wielu konsumentów wciąż ma problem z rozpoznaniem produktów bio na sklepowych półkach. Według badań tylko co czwarty klient potrafi prawidłowo rozpoznać w sklepie symbol euroliścia, który gwarantuje, że produkt powstał zgodnie z restrykcyjnymi unijnymi wymogami rolnictwa ekologicznego.
Podróże
Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych
Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.