Komunikaty PR

Praktyczne rozwiązania, które będą pomocne podczas urządzania małej kuchni

2021-06-17  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Do pobrania Pomysły ( 0.29 MB )

Jak na ograniczonym metrażu urządzić kuchnię, która spełni swoje zadania oraz zapewni odpowiednią ilość miejsca do pracy, przechowywania i ulokowania wszystkich potrzebnych urządzeń AGD? Chociaż brak miejsca jest dużym problemem, większym jest jego złe wykorzystanie. Jak temu zaradzić? Dobrze zaprojektowana zabudowa meblowa z praktycznymi i pomysłowymi rozwiązaniami to najlepszy sposób na udaną aranżację małej kuchni.

 

Urządzenie małej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Wymaga dobrze przemyślanych decyzji i praktycznych rozwiązań, które pozwolą optymalnie ją zabudować i wyposażyć. Pomysły na aranżację muszą iść w parze z rozsądnym zagospodarowaniem przestrzeni, jaką dysponujemy. Kiedy liczy się każdy centymetr, trzeba efektywnie go spożytkować. Gdzie szukać dodatkowego miejsca, którego tak bardzo brakuje we wnętrzach o niewielkim metrażu ? Najpierw pod sufitem. To całkiem spory zapas powierzchni do przechowywania. Dzięki szafkom do wysokości sufitu nie marnujemy miejsca, ponieważ zabudowując ścianę nie tylko w szerz, ale i na wysokość, wykorzystujemy cały dostępny potencjał. Dodatkowy bonus takiego rozwiązania? Zabudowa do wysokości sufitu nie tylko więcej pomieści, ale prezentuje się atrakcyjnie wizualnie.

 

Zmywarka i piekarnik w jednym stały… słupku

Niedostatkowi miejsca do przechowywania możemy zaradzić wysokimi szafkami do sufitu, a jak poradzić sobie z brakiem odpowiedniego miejsca na podstawowe sprzęty AGD? Piekarnik, płyta grzewcza, zlewozmywak to wyposażenie obowiązkowe, a przecież nie powinno zabraknąć również zmywarki, która usprawnia i ułatwia codzienną pracę w kuchni. Nie będziemy musieli z niej rezygnować, nawet kiedy wydaje nam się, że absolutnie nie mamy gdzie jej ulokować, aby nie odbyło się to kosztem innego urządzenia.

- Nawet w przypadku niewielkich kuchni jednościennych, gdzie musimy pójść na pewne ustępstwa co do ilości modułów mebli, oczekujemy komfortu. Nie chcemy rezygnować ze zmywarki, która obecnie jest już jednym z podstawowych sprzętów AGD a już na pewno nie zrezygnujemy z piekarnika, który jest nam w kuchni niezbędny. Rozmieszczenie wszystkich urządzeń w jednym ciągu zabudowy w małej kuchni, w której musimy zaprojektować jeszcze szafki i powierzchnię roboczą, mogło być kłopotliwe – przyznaje Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. – Rozwiązaniem tego problemu będzie umieszczenie obu tych urządzeń  w jednym wysokim słupku, co obecnie jest już możliwe dzięki specjalnej obudowie meblowej.

Zarówno zmywarkę, jak i piekarnik można ulokować w jednym, wysokim słupku. To prawda, kiedyś taki układ nie był możliwy i te dwa urządzenia były umieszczane w różnych, oddalonych od siebie miejscach zabudowy. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanej obudowie meblowej, zmywarkę można zaplanować nad podłogą w szeregu dolnych szafek, a nad nią umieścić piekarnik, na wygodnej dla użytkowników wysokości wzroku. Wymaganą technicznie przestrzeń pomiędzy nimi, można zagospodarować na niską szufladę, w której będą przechowywane drobne akcesoria kuchenne. Takie ulokowanie nie wpływa na pracę urządzeń, ani komfort ich użytkowania.

 

Każdy „zakamarek” można spożytkować

W małej kuchni cenne są rozwiązania, które nie zabierają dużo powierzchni. Jeszcze lepiej, jeżeli pozwalają znaleźć dodatkowe miejsce, które można zaadaptować na strefę przechowywania. Pochłaniacz zapachów to niezbędne wyposażenie, z którego nie powinniśmy rezygnować, możemy natomiast zabudować go w szafce, ukrywając za frontem meblowym razem z praktycznymi półkami. Jakie są korzyści takiego wyboru? Estetycznie zamaskujemy urządzenie, zachowując minimalistyczny, nowoczesny wizerunek zabudowy meblowej, a przy okazji zapewnimy sobie miejsce do przechowywania przypraw lub produktów spożywczych, jak kasza, ryż czy makaron, po które sięgamy podczas przygotowywania posiłków. Za zamkniętym frontem łatwiej o utrzymanie w czystości odstawianych na półki pojemniczków z żywnością i przyprawami, które będą zabezpieczone przed osiadaniem pary powstającej w trakcie gotowania. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli! Biuro prasowe
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.