Profesjonalna kuchnia w domu
Nowicki PR
ul. Filtrowa 68 lok. 86
02-057 Warszawa
jaroslaw.kril|nowickipr.com| |jaroslaw.kril|nowickipr.com
502 538 324
nowickipr.com
Italia to pierwsza kuchnia marki Arclinea, której udało się przeszczepić do wnętrz domów rozwiązania techniczne i estetykę charakterystyczną dla kuchni profesjonalnych. Tym sposobem wyznaczyła trend, który trwa do dziś.
Zmiana skali
Sama przez lata ewoluowała dostosowując się do potrzeb współczesnego użytkownika. Jej powstanie ciekawie obrazuje przy tym okres, w którym gotowanie na poziomie mistrzowskim przestało być domeną kucharzy z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelina. - Kultura jedzenia i przygotowywania potraw w owym czasie przekroczyła granice elitarności – wspomina Antonio Cittero. – To był najlepszy moment, by idąc tym tropem, stworzyć projekt kuchni w pełni profesjonalnej, jednak skalą dopasowanej do potrzeb gotowania w domu, u siebie – dodaje. Zanim powstał projekt, Cittero wnikliwie przyglądał się kuchniom popularnych restauracji obserwując każdy ruch i gest mistrzów patelni.
Nic zbędnego
Italia opiera się na stali. To materiał, który wprowadza nową jakość estetyczną do wnętrza kuchni i broni się zarówno we wnętrzach industrialnych, nowoczesnych, jak i klasycznych. Stal jest przy tym niezwykle łatwa w codziennym utrzymywaniu czystości, trwała i wytrzymała. Idealna podstawa gotowania. Każdy element kuchni przemyślany jest pod kątem konkretnych potrzeb i wprowadza wiele nowych na owe czasy rozwiązań. Co ją charakteryzuje? Po pierwsze głębsze blaty pozwalające swobodnie przesuwać i manewrować pomiędzy garnkami, patelniami i misami. Po drugie podwójne zlewozmywaki. Jeden przeznaczony do płukania produktów, a drugi na brudne garnki i patelnie. Po trzecie dwie wyspy, z których jedna jest typowo robocza, a druga – bardziej reprezentacyjna – może służyć, np. do spożywania posiłków. Przymocowany do niej drewniany barek przełamuje przy tym lekko chłodne wrażenie, jakie pozostawia stal. Po czwarte okapy wyspowe. Podświetlone, wyposażone w półki do przechowywania produktów, z możliwością zawieszenia na nich narzędzi roboczych. A wizualnie pięknie klamrujące tę niezwykłą kuchnię. Italia jest skrupulatnie zaprojektowana w oparciu o wizję projektanta: nie ma tu być nic, co jest zbędne.
Rzemiosło i technologia
Kuchnia Italia to obecnie bogata kolekcja obejmująca rozmaite akcesoria i układy, które można łatwo dopasować do swojego metrażu i potrzeb. Doskonale uzupełniają ją, np. wysokie szafy z drzwiami Lignum wykończone, np. modnymi obecnie lamelami z czarnego jesionu czy elegancki moduł Vina przeznaczony do przechowywania kolekcji win, który można z kolei rozbudować o barek z wieszakiem na kieliszki. I humidor dla cygar.
Serce Italii jest jednak wciąż ze stali. Zgodnie z potrzebami estetycznymi kuchnia ma dopracowany każdy element, choćby produkowane rzemieślniczo uchwyty do szafek. Na każdym kroku docenia się też jej funkcjonalność. Nawet w takich drobiazgach, jak blaty robocze z rantem. Kuchnia ewoluuje w kierunku wyrafinowanych wykończeń i coraz lepszych rozwiązań. Wciąż jednak nie ma w niej nic, co zbędne! Kuchnię Italia obejrzeć można w showroomie Kari-Mobili. www.kari-mobili.pl

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.