Sezon letni w strefie zmywania
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Nawet jeżeli na co dzień korzystamy ze zmywarki, która stała się podstawowym elementem wyposażenia kuchni, zlewozmywak jest w niej niezbędny. Dyskomfort braku funkcjonalnej strefy zmywania możemy odczuć szczególnie latem, kiedy jemy więcej świeżych warzyw i owoców, które przed spożyciem trzeba umyć. Warto więc odpowiednio ją zaplanować i wyposażyć, aby praca przebiegała sprawnie i wygodnie.
- Najpierw zlewozmywak, potem blat, a na końcu kuchenka lub płyta grzewcza, to układ, który jest najbardziej funkcjonalny w kuchni – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Wynika on z naturalnej kolejności wykonywanych zadań - najpierw myjemy owoce lub warzywa, następnie je obieramy i kroimy, a na końcu wrzucamy do garnka, który ustawiamy na płycie.
Wybór odpowiedniego zlewozmywaka jest uzależniony od wielkości powierzchni na kuchennym blacie, którą możemy na niego przeznaczyć oraz naszych przyzwyczajeń kulinarnych. Duży, dwukomorowy zlew jest bardzo wygodny, zwłaszcza dla dużych rodzin, gdzie sporo się gotuje, a więc również myje znaczne ilości warzyw; wymaga jednak więcej miejsca niż model jedno- czy półtorakomorowy.
Kształt i wielkość zlewozmywaka podyktowane są również miejscem, w którym zostanie on ulokowany. Inny model będzie odpowiedni do aneksu kuchennego z zabudową jednościenną, a jeszcze inny, jeżeli zainstalujemy go w narożniku kuchni. Dużym atutem jest dostęp do naturalnego światła, dlatego w przypadku wnętrz z oknem, pod którym poprowadzony jest blat meblowy, to właśnie tutaj najczęściej znajduje się strefa zmywania.
Popularnym rozwiązaniem jest umieszczenie zlewozmywaka na wyspie kuchennej. Taka aranżacja jest nie tylko nowoczesna, ale i praktyczna. Obok zlewozmywaka mamy wówczas zapewnioną wystarczającą przestrzeń do pracy, a to kolejny istotny warunek, o którym nie należy zapominać przy projektowaniu ergonomicznej zabudowy meblowej.
- Optymalną przestrzeń do pracy i swobodę ruchów zapewni nam blat o długości co najmniej 60 cm, dlatego taką odległość powinniśmy zaplanować pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą – mówi projektantka.
Obok zlewozmywaka, najlepiej z miejscem przewidzianym na ociekające naczynia lub właśnie odłożenie umytej zieleniny, powinniśmy uwzględnić zmywarkę a pod nim szafkę na pojemniki na odpadki. W ten sposób ułatwimy sobie pracę podczas oczyszczania warzyw i owoców, ponieważ obierki możemy wrzucać bezpośrednio do przeznaczonego na nie kosza. Najbardziej wygodnym rozwiązaniem są systemy wysuwne, dzięki którym ukryte w korpusie szafki pojemniki do segregacji wysuną się wraz z otwarciem frontu, umożliwiając wyrzucenie odpadków bez konieczności schylania się w głąb szafki.
Chcą ułatwić sobie codzienną pracę, powinniśmy zaopatrzyć się w baterię z wyjmowaną wylewką i funkcją prysznica, dzięki którym wygodniej nam będzie opłukiwać warzywa i owoce. Praktyczny będzie także automatyczny korek, dzięki któremu opróżnimy komorę zlewozmywaka z wody, w której myliśmy jarzyny, bez konieczności zanurzania w niej rąk.
Luksus, który nie przytłacza
Klienci zaakceptowali naszą wizję architektoniczną
Pure Concept Natura i struktura w nowej kolekcji płytek ceramicznych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.