Sezon letni w strefie zmywania

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Nawet jeżeli na co dzień korzystamy ze zmywarki, która stała się podstawowym elementem wyposażenia kuchni, zlewozmywak jest w niej niezbędny. Dyskomfort braku funkcjonalnej strefy zmywania możemy odczuć szczególnie latem, kiedy jemy więcej świeżych warzyw i owoców, które przed spożyciem trzeba umyć. Warto więc odpowiednio ją zaplanować i wyposażyć, aby praca przebiegała sprawnie i wygodnie.
- Najpierw zlewozmywak, potem blat, a na końcu kuchenka lub płyta grzewcza, to układ, który jest najbardziej funkcjonalny w kuchni – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Wynika on z naturalnej kolejności wykonywanych zadań - najpierw myjemy owoce lub warzywa, następnie je obieramy i kroimy, a na końcu wrzucamy do garnka, który ustawiamy na płycie.
Wybór odpowiedniego zlewozmywaka jest uzależniony od wielkości powierzchni na kuchennym blacie, którą możemy na niego przeznaczyć oraz naszych przyzwyczajeń kulinarnych. Duży, dwukomorowy zlew jest bardzo wygodny, zwłaszcza dla dużych rodzin, gdzie sporo się gotuje, a więc również myje znaczne ilości warzyw; wymaga jednak więcej miejsca niż model jedno- czy półtorakomorowy.
Kształt i wielkość zlewozmywaka podyktowane są również miejscem, w którym zostanie on ulokowany. Inny model będzie odpowiedni do aneksu kuchennego z zabudową jednościenną, a jeszcze inny, jeżeli zainstalujemy go w narożniku kuchni. Dużym atutem jest dostęp do naturalnego światła, dlatego w przypadku wnętrz z oknem, pod którym poprowadzony jest blat meblowy, to właśnie tutaj najczęściej znajduje się strefa zmywania.
Popularnym rozwiązaniem jest umieszczenie zlewozmywaka na wyspie kuchennej. Taka aranżacja jest nie tylko nowoczesna, ale i praktyczna. Obok zlewozmywaka mamy wówczas zapewnioną wystarczającą przestrzeń do pracy, a to kolejny istotny warunek, o którym nie należy zapominać przy projektowaniu ergonomicznej zabudowy meblowej.
- Optymalną przestrzeń do pracy i swobodę ruchów zapewni nam blat o długości co najmniej 60 cm, dlatego taką odległość powinniśmy zaplanować pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą – mówi projektantka.
Obok zlewozmywaka, najlepiej z miejscem przewidzianym na ociekające naczynia lub właśnie odłożenie umytej zieleniny, powinniśmy uwzględnić zmywarkę a pod nim szafkę na pojemniki na odpadki. W ten sposób ułatwimy sobie pracę podczas oczyszczania warzyw i owoców, ponieważ obierki możemy wrzucać bezpośrednio do przeznaczonego na nie kosza. Najbardziej wygodnym rozwiązaniem są systemy wysuwne, dzięki którym ukryte w korpusie szafki pojemniki do segregacji wysuną się wraz z otwarciem frontu, umożliwiając wyrzucenie odpadków bez konieczności schylania się w głąb szafki.
Chcą ułatwić sobie codzienną pracę, powinniśmy zaopatrzyć się w baterię z wyjmowaną wylewką i funkcją prysznica, dzięki którym wygodniej nam będzie opłukiwać warzywa i owoce. Praktyczny będzie także automatyczny korek, dzięki któremu opróżnimy komorę zlewozmywaka z wody, w której myliśmy jarzyny, bez konieczności zanurzania w niej rąk.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.