Komunikaty PR

Slow cooking – z czym to się je

2020-02-05  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Krzysztof Malcher
Rumour PR

Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl

Slow cooking, czyli wolne gotowanie jest techniką, która posiada szereg zalet. Pozwala wydobyć głębię smaków i aromatów, przy zachowaniu większej ilości składników odżywczych niż w przypadku tradycyjnych metod. Prekursorem tej dziedziny jest marka Crock-Pot, która pierwszy wolnowar – urządzenie do wolnego gotowania – zaprezentowała blisko 50 lat temu.

 

W dzisiejszym, pędzącym świecie coraz bardziej doceniamy momenty, gdy możemy zwolnić. Tęsknimy do czasów, kiedy czas płynął leniwiej, a pierwiastka „slow” poszukujemy w każdej sferze życia, również w gotowaniu. Okazuje się, że dając składnikom potrawy więcej czasu i rezygnując z wysokich temperatur, jesteśmy w stanie wydobyć głębię smaków oraz zachować więcej wartości odżywczych. Ta technika nosi nazwę wolnego gotowania czy slow cookingu i nie jest to wymysł ostatnich lat. Jej początków należy szukać w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, gdy powstał pierwszy wolnowar marki Crock-Pot. Urządzenia tego typu poddają składniki potrawy długotrwałej obróbce termicznej w temperaturach nieprzekraczających 100 stopni Celsjusza. 

 

Zwolnij 

 

W pewnym stopniu istnienie wolnowarów zawdzięczamy fasoli. W 1970 roku firma znana obecnie pod nazwą Crock-Pot zaprezentowała urządzanie przeznaczone do gotowania tej rośliny. Było ono proste w budowie – posiadało kamionkową misę, szklaną pokrywę oraz uchwyty ułatwiające przenoszenie. Już rok później marka Crock-Pot zaprezentowała pierwszy wolnowar, który posiadał korpus grzewczy. Dzisiaj, po blisko 50 latach od jego powstania, tego typu urządzenia opierają swoje działanie na tych samych zasadach, niemniej są znacznie wygodniejsze, ergonomiczne oraz dostosowane do dzisiejszych czasów pod względem designu i jakości użytych materiałów. Każde z nich posiada możliwość wyboru dwóch trybów – LOW lub HIGH – pierwszy z nich wolniej osiąga maksymalną temperaturę, drugi zaś szybciej. W wersjach cyfrowych wolnowary posiadają wyświetlacz, ułatwiający obsługę oraz dostarczający informacji na temat procesu gotowania. 

 

Uwolnij smak i zachowaj drogocenne składniki

 

Korzystanie z wolnowarów ma wiele zalet. Są one wygodne, oszczędne, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć walory smakowe oraz odżywcze. Temperatura przygotowania potraw nie przekracza w nich 100 stopni Celsjusza, więc potrawy nie przypalają się. Doskonałe łączenie się smaków poszczególnych składników sprawia, że możemy ograniczyć użycie soli czy przypraw. Nieprzekraczanie temperatury 100 stopni Celsjusza ma niebagatelny wpływ na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Przykładowo – podczas tradycyjnego smażenia warzyw eliminuje się z nich glukozynolaty, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz charakteryzują się działaniem antynowotworowym. Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania ziemniaków, podczas odcedzania pozbywamy się wraz z wodą połowy zawartego w nich potasu oraz ok. 40% cynku i magnezu. Warto również zwrócić uwagę na to, że witamina E zawarta w składnikach potrawy jest z niej stopniowo usuwana podczas procesu długotrwałego poddania jej działaniu wysokiej temperatury. W wolnowarze jej utrata będzie sięgać zaledwie kilku procent. Dodatkowo wolne gotowanie pozwala zachować nawet 20% więcej ryboflawiny, 30% więcej niacyny, 15% beta-karotenu czy luteiny. 

 

Zaletą korzystania z wolnowarów jest również to, że pozwalają one gotować oszczędnie. Wbrew pozorom charakteryzują się dużo mniejszym niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania zapotrzebowaniem na energię elektryczną[1].

 

Wolnowary składają się z trzech głównych elementów – podstawy grzewczej, misy - w której przygotowywana jest potrawa - oraz pokrywy. Nasza rola sprowadza się zasadniczo do przyszykowania składników, umieszczenia ich w naczyniu wolnowaru oraz nastawienia trybu i czasu. Kilkugodzinny proces gotowania sprawia, że możemy uruchomić wolnowar przed wyjściem do pracy, aby po powrocie zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Część z wolnowarów posiada automatyczną funkcję keep warm, która po zakończeniu gotowania przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury. 

 

Wolnowary są wszechstronnymi urządzeniami, które pozwalają na przygotowanie szerokiego wachlarza potraw – od zup i dań głównych, aż po desery. W obecnej ofercie marki Crock-Pot znajdują się wolnowary w trzech kategoriach – manualne, cyfrowe oraz cyfrowe z powłoką DuraCeramic. Posiadają pojemności od 2,4 do 6 litrów, więc każdy może wybrać urządzenie odpowiadające indywidualnym potrzebom – od przygotowanego na romantyczna kolację we dwoje dania, aż po świąteczne potrawy dla całej rodziny..

 

O Crock-Pot

Crock-Pot® jest pionierem w dziedzinie tworzenia wolnowarów/slow-cookerów. Zaprojektowany w latach 70-tych XX w. jako nowe urządzenie kuchenne przyczynił się do powstania nowej kategorii produktowej, której sprzedaż liczy się w milionach egzemplarzy. 

O Newell Brands 

Newell Brands to wiodąca, światowa firma produkująca dobra konsumpcyjne z bogatym portfolio znanych marek, w tym Paper Mate®, Sharpie®, Dymo®, EXPO®, Parker®, Elmer's®, Coleman®, Jostens®, Marmot®, Rawlings®, Irwin®, Lenox®, Oster®, Sunbeam®, FoodSaver®, Mr. Coffee®, Rubbermaid Commercial Products®, Graco®, Baby Jogger®, NUK®, Calphalon®, Rubbermaid®, Contigo®, First Alert®, Waddington i Yankee Candle®. Skupienie na potrzebach Klientów, inwestycje w wiodące marki i kultura oparta na wydajności – te idee pozwalają Newell Brands pomagać ludziom w ich codziennym życiu, kiedy pracują, uczą się i bawią.

O DLF Sp. z o.o.

Autoryzowany importer i dystrybutor urządzeń Crock-Pot w Polsce. DLF sp. z o.o. z Gdyni istnieje na polskim rynku od początku lat dziewięćdziesiątych i specjalizuje się w sprzedaży nowoczesnych produktów z zakresu Hi-tech, robotyki i AGD. Celem DLF jest dostarczenie klientom najwyższej jakości urządzeń, które poprawiają jakość życia. Obecnie firma jest autoryzowanym importerem lub dystrybutorem m.in. marek takich jak: Crock-Pot, iRobot, Stadler Form, Breville, FoodSaver, Segway-Ninebot, Laurastar.

 


[1] Porównanie wolnowaru Crock-Pot 220W włączonego prze 8 godzin do tradycyjnego piekarnika 220W ustawionego na 140 stopni Celsjusza przez 2 h 15 min. gotowania wołowiny w naczyniu żaroodpornym

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Rumour PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.