Stylowo w kuchni: salonowy szyk
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1106024007,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Najpierw kuchnia wyszła na salony, a obecnie estetyka salonu coraz śmielej wkracza do przestrzeni kuchni i dyktuje bardziej wyszukany styl aranżacji, dostosowany do wymogów reprezentacyjnej przestrzeni. Meble kuchenne, które wyglądają niczym elegancka zabudowa salonowa, stały się pięknym zwieńczeniem strefy wypoczynkowej.
Kuchnia nie tylko zintegrowała się ze strefą dzienną, ale stała się jej ozdobą. Elegancka forma oraz efektowne dekory zachwycają pięknem i doskonale maskują roboczy charakter pomieszczenia. Meble, w które je wyposażamy, coraz bardziej j przypominają zabudowę salonową. Kuchnia już dawno wymknęła się tradycyjnym ramom, a my oczekujemy od niej znacznie więcej niż tylko podstawowych funkcji. Tutaj się gotuje i przechowuje zapasy spożywcze, ale kuchnię się również podziwia!
- Jest funkcjonalnie urządzona, dobrze wyposażona, z wygodnie i optymalnie zagospodarowaną strefą przechowywania i dopracowana w najdrobniejszych detalach. Współczesna kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce do gotowania, dlatego zachwyca estetyką, pięknymi detalami i wizualnym porządkiem – potwierdza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka firmy KAM. - W kuchni zrobiło się bardzo szykownie, a ona sama stała się reprezentacyjnym przedłużeniem salonu, dlatego znajdziemy w niej rozwiązania wzornicze charakterystyczne wcześniej dla tej bardziej oficjalnej strefy domowej. Nowocześnie urządzone kuchnie są nie tylko praktyczne i funkcjonalne, ale bardzo ładne.
Mocny akcent na zabudowę w kuchni to duża zmiana wobec neutralnych aranżacji, które jeszcze do niedawna dominowały we wnętrzach. Obecnie meble wysuwają się na pierwszy plan. Zamiast minimalistycznych szafek kuchennych, które miały wtopić się w tło i pozostać niemal niezauważonymi, bardziej skłaniamy się ku meblom, które przyciągają uwagę atrakcyjną formą, ładnym dekorem i gustownymi ozdobnikami.
Swoją pozycję coraz mocniej ugruntowują ekskluzywnie wyglądające zabudowy kuchenne z frontami w dekorach drewna. Pięknie podkreślają one wyjątkowy charakter mebli, dodając im szyku i klasy. Dobrze komponują się z blatami, których powierzchnię zdobi rysunek granitu lub marmuru. Połączenie tych dwóch motywów wzorniczych: drewna i kamieni szlachetnych jest ponadczasowe i uniwersalne, a przy tym eleganckie i zawsze się obroni. Stylowego i „salonowego” charakteru meblom w aranżacjach kuchennych dodaje również bardzo popularna czerń, a walory estetyczne podbijają delikatne, ale wyraziste witryny z dużymi frontami ze szkła.
- Kiedyś ważne miejsce w kuchni zajmował kredens, dzisiaj jego funkcję praktyczną i estetyczną przejęły witryny, które wprowadzają dodatkowy walor dekoracyjny do zabudowy meblowej. Fronty z dużą, przeszkloną powierzchnią wyglądają reprezentacyjnie, dlatego same w sobie są ozdobą a dodatkowo pozwalają ładnie wyeksponować naczynia i zastawę stołową, co również wzbogaca wizualnie aranżacje – wyjaśnia projektantka.
Warto zwrócić uwagę na modne i efektownie wyglądające połączenie witryn z elementami drewnianymi. Ciekawym pomysłem są na przykład półeczki na wino z drewna ukryte w szafce ze szklanym frontem. Wyglądają atrakcyjnie, a meble prezentują się bardziej prestiżowo.
W kuchni, która ma być dopełnieniem i ozdobą salonu, warto postawić również na złoto. Szlachetna barwa podkreśli elegancki wygląd mebli. Doskonale współgra z usłojeniem drewna, ciemnymi wybarwieniami i szkłem. Wnętrze zyska odpowiedni klimat pod warunkiem jednak, że z dodatków w kolorze złota korzystamy z wyczuciem i umiarkowaniem.
W tak urządzonych kuchniach większego znaczenia nabiera wybór okładziny ściennej nad blatem roboczym. Tradycyjne płytki ceramiczne, które kojarzą się ze strefą roboczą, ustąpiły miejsca wielkoformatowym dekorom inspirowanym niezwykłą urodą kamieni szlachetnych lub drewnem, które zachwyca wyjątkowym rysunkiem usłojenia.
![Wyznania miłosne w architekturze Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1868141642,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wyznania miłosne w architekturze
![Delektuj się latem z Fiskars](/files/_uploaded/glownekonf_1606986133,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Delektuj się latem z Fiskars
![LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT](/files/_uploaded/glownekonf_1075773718,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.