Szprosy podbijają wnętrza
Drzwi, które zdobią wnętrze
Jeszcze kilka lat temu największe zainteresowanie budziły drzwi i ścianki działowe z wielkoformatowymi przeszkleniami. Dziś obserwujemy rosnącą popularność modeli ze szprosami o różnym geometrycznym układzie. Od regularnych kwadratów kojarzących się ze stylem japońskim lub loftowym, przez nieregularne układy niczym z prac Mondriana, aż po ostatni hit, czyli regularne poziome szprosy. Niezależnie od geometrycznego układu podziałów pewne jest, że drzwi i ścianki działowe zyskały dodatkową dekoracyjną rolę. Niewątpliwie mocno wpływają, a nawet kształtują estetykę wnętrza. Jednocześnie za sprawą szprosów filtrują dostęp światła i wprowadzają poczucie intymności. A przesuwne panele pozwalają szybko kształtować przestrzeń w sposób, jaki nam aktualnie odpowiada.
Drzwi ze szprosami w szafie
Drzwi z poziomymi szprosami zamontowane mogą zostać również w szafie lub garderobie. Dzięki temu zwykły mebel zyska całkowicie nowy, zaskakujący efekt wizualny. Doskonale w tej roli sprawdzą się drzwi przesuwne Raumplus S1200. Co ciekawe, model ten ma uniwersalne zastosowanie. Może posłużyć do zamknięcia szafy lub jako drzwi przejściowe pomiędzy pomieszczeniami. Gęstość dekoracyjnych szprosów jest ustalana indywidualnie. Podobnie jak rodzaj szkła i kolor aluminiowych profili. Tego typu skrzydło w przypadku systemu S1200 może mieć nawet 180 cm szerokości. Bardzo ciekawy efekt gry płaszczyznami i głębi uzyskamy łącząc szprosy z transparentnym szkłem. Taki rodzaj zamknięcia szafy w połączeniu z liniowym ledowym podświetleniem regałów da niezwykle nowoczesny i spektakularny efekt. Jednocześnie dzięki płaszczyźnie ze szprosów nie musimy przejmować się pedantycznym utrzymaniem porządku w szafie.
– We współczesnych wnętrzach drzwi, panele przesuwne czy szklane ścianki zyskały nowy dekoracyjny wymiar. Są wyrazistym elementem aranżacji wnętrza. Ich walory estetyczne są tak samo ważne jak funkcjonalne – komentuje Aneta Świderska, projektantka Raumplus. www.raumplus.pl
Proste metamorfozy z farbami do zadań specjalnych
Wyjątkowa ścieżka w ogrodzie. Sprawdź kreatywne pomysły i najnowsze trendy
Wejdź w wir wiosennych przygotowań z Foxy Tornado
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.