Urządzamy kuchnię: modne fronty w 3 stylach

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Wybór frontów to niełatwe zadanie, ponieważ to one są wizytówką kuchni i mają decydujący wpływ na wizerunek wnętrza. Nie wiesz na jakie fronty się zdecydować? Podpowiadamy trzy wzory najmodniejsze w tym sezonie.
W aranżacji kuchni obowiązuje różnorodność, która pozwala elastycznie stylizować wnętrza. Pozostając w modnych kanonach nie musimy rezygnować z własnej strefy komfortu, tylko wybrać fronty, dzięki którym urządzimy kuchnię w wymarzonej stylistyce.
Fronty matowe – podążamy za trendami
To dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za błyszczącymi powierzchniami mebli. W tym sezonie zamiast połysku zdecydowanie wybieramy głęboki mat. Jest nie tylko designerski, ale wygląda bardzo efektownie na płaszczyznach prostych frontów bez uchwytów. To wymarzone połączenie dla minimalistów, którzy cenią umiar i prostotę w aranżacji wnętrz.
Modne kuchnie nie błyszczą, ale wyróżniają się odważnymi, intrygującymi ciemnymi barwami, jak czerń, granat czy butelkowa zieleń. Taka kolorystyka jest idealnym tłem dla super matowych powierzchni. W takiej oprawie meble wyglądają nowocześnie, a jednocześnie prestiżowo.
Efektowny wygląd to nie wszystko, dlatego decydując się na meble kuchenne z frontami w ciemnym, matowym wybarwieniu sprawdźmy czy zostały zabezpieczone powłoką chroniącą przed pozostawianiem nieestetycznych odcisków palców. Takie powierzchnie, odporne na zabrudzenia, mają już w swojej ofercie niektórzy producenci mebli; oferuje je na przykład Spółka Meblowa KAM z Milejewa.
Obrzeże zintegrowane z uchwytem – dla indywidualistów
To atrakcyjny kompromis, który połączy minimalistów ceniących proste płaszczyzny frontów bez uchwytów oraz tradycjonalistów, którzy pozostają wierni uchwytom meblowym. W nowej koncepcji frontu firmy KAM, dyskretny czarny uchwyt krawędziowy został zintegrowany z obrzeżem w identycznym kolorze, okalającym front. Uchwyt pozostaje niemal niewidoczny, jest jednak praktyczny i wygodny w użytkowaniu.
Bardzo efektownym zabiegiem jest wyeksponowanie obrzeża, którego barwa jest kontrastowa do dekoru. Na powierzchni zabudowy meblowej, delikatne, geometryczne linie wyznaczone przez obrzeże, tworzą efekt ramki. Pomysł jest designerski, a czarne, grube obrzeże nie tylko wygląda interesująco na tle bryły mebli, ale dodatkowo zabezpiecza krawędzie frontu.
- Cenimy niestandardowe rozwiązania, ponieważ pozwalają podkreślić nasz indywidualny styl i temperament. Nowa koncepcja frontu, w którym mocno zaakcentowaliśmy obrzeże i zintegrowaliśmy je z uchwytem krawędziowym, to również prosty sposób, aby zaaranżować nietuzinkowe wnętrze, bez konieczności sięgania po kosztowne czy krzykliwe efekty – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM.
Fronty stylizowane – dla miłośników klasyki
Kuchnia zaaranżowana w klasycznym stylu nie musi rozmijać się z trendami. Jej największym atutem jest uniwersalność i ponadczasowy charakter, a to stylistyka, która nie wychodzi z mody. Fronty frezowane są bardziej dekoracyjne od gładkich powierzchni. Dodają zabudowie meblowej klasy i dyskretnej elegancji, nie pozbawiając jednak wnętrza ciepła i przytulności. Wachlarz modnych wzorów jest zróżnicowany – od delikatnych frezów w postaci ramki okalającej front do ozdobnych, pionowych frezowań symetrycznie poprowadzonych na całej jego powierzchni. Bryłę mebli można dodatkowo urozmaicić frontami witrynowymi, które nie tylko idealnie korespondują z frezowaniami, ale dodadzą jej ozdobnego charakteru i stylistycznej lekkości.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.